Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusie odpowiedzcie mi

CZY BĘDZIE NALEŻAŁ MI SIĘ URLOP WYCHOWAWCZY?

Polecane posty

W 7 mcu ciąży podjęłam pracę, pracuję cały czas, do porodu to będzie 4 mce pracy, później macierzyński i stąd moje pytanie czy będzie mi się należał wychowawczy po macierzyńskim?

Gość mama_mikolajka
chyba musisz mieć rok przepracowany i możesz chyba dodać do tego urlop macierzyński czyli 4 msc plus macierzyński nie wyjdzie... rok

Gość tyuyu
twoja ciąża będzie trwała 10 miesięcy?

Gość ewelina__82___
zeby dostac macierzynski musisz miec przepracowane minimum 6 miesiecy:O macierzynskiego na bank nie dostaniesz,wychowawczego najpewniej tez nie:O

Gość oczywiscie ze dostanie
macierzyński. Może pracować nawet jeden miesiąc a dostanie macierzyński. Wychowawczy dostaje sie po 6 miesiacach stazu pracy, macierzynski wlicza sie w staz pracy, takze wyjdzie Ci razem 9 miesiecy stazu pracy, bo twoje przepracowane 4 miesiace + 5 miesiecy macierzynskiego. tyuyu czytaj ze zrozumieniem.

Gość oczywiscie ze dostanie
każdy może się pomylić , nie trzeba łapać za slowka tyuyu;)

Gość zeby dostac
wychowawczy platny, musisz miec przed porodem przepracowane 6 miesiecy. wniosek sie sklada na rodzinne, a wychowawczy platny to dodatek do swiadczen rodzinnych. Tylko, zeby dostac rodzinne, a potem platny wychowawczy, dochod na osobe w rodzinie nie moze Wam przekroczyc 504 zl... I o urlop wychowawczy piszesz podanie do pracodawcy-on wcale nie musi sie zgodzic. Jesli sie zgodzi, to musisz zaniesc do opieki spol. zaswiadczenie od pracodawcy wlasnie, ze udziela Ci urlopu wychowawczego, na jaki okres, na dane dziecko i musisz miec Twoje i meza zaswiadczenia o zarobkach z urzedu skarbowego-w opiece powiedza Ci, za jaki rok rozrachunkowy... To, jesli chodzi o rodzinne i platny wychowawczy. Jesli jednak w opiece nie zakwalifikujesz sie do platnego, to zawsze mozesz isc na 3 lata bezplatnego urlopu wychowawczego... I jeszcze jedno, platny wychowawczy (jesli Ci przyznaja) mozna pobierac 2 lata, trzeci rok juz jest bezplatny. No i we wrzesniu kazdego roku sklada sie nowy wniosek o rodzinne i wychowawczy platny i trzeba doniesc nowe zaswiadczenia o zarobkach ze skarbowki...

Nie należy mi się więc wychowawczy płatny? A jeśli po macierzyńskim pójdę od razu do pracy na dwa miesiące to dostanę wychowawczy płatny? Bo razem będę mieć 6 miesięcy przepracowane bez macierzyńskiego. Tak gafę strzeliłam z tymi cyframi, wyjdzie mi że przepracowane będę miała 4 miesiące tuż przed porodem.