Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hania z Mieszkania

Jak wykorzystac dzien z 2mies dzieckiem ,by uczylo sie najwiecej /rozwijalo sie

Polecane posty

Gość Hania z Mieszkania

najlepiej jak moze?

Dać mu święty spokój i pozwolić by rozwijało się swoim rytmem :)

Gość bedzie druga
o na to masz jeszcze troszke czasu 2 miesieczne dziecko potrzebuje duzo snu papu i to jak na razie mu wystarcza ponos go troche poprzytulaj zapewnij spokoj i nie wymagaj ze bedzie geniuszem majac 2 miesiace

A czego chcesz go uczyć? Ja tylko słyszałam od położnej żeby nosić trochę zeby dziecko oglądało różne rzeczy- hm, ogląda i tak, a na długie wycieczki krajoznawcze po domu nie mam siły, klocuszek (2,5 mc) waży 6 kg. Bardziej chcę żeby łapał kontakt z ludźmi, pięknie się już uśmiecha na widok rodziców. Już chyba kontaktuje ze to mama i tata bo przy innych ma chwilę przestoju zanim się uśmiechnie. Kładę go na brzuszku żeby ćwiczył plecy, bardzo go chwalę jak się podnosi, ale jak ma dość to odwracam. Pokazuję grzechotkę, wkładam do ręki, ale on jeszcze nie zajarzył że rękę ma (potrafi się walić grzechotką po głowie i cieszyć z dźwięków, ale raczej nie kontaktuje skąd one się biorą). Puszczam mu muzykę (chyba pamięta niektóe kawałki z czasów ciąży), czasem z nim tańczę. Masuję mu stópki- jak jedną przestaję, to podnosi znowu do mojej dłoni. Tak zrelaksowany, rozluźniony i zadowolony jak wtedy jest chyba tylko kiedy się obsikuje :P Niczego go nie nauczysz i raczej nie próbuj, ma swoje tempo. Co ma robić- leży, gurzy, czasem się uśmiechnie i czasem wrzaśnie... no tyle, dziecko jak dziecko :)

Gość ksiezniczka sriczka
daj mu ksiązke :D

Gość obserwuję topic bo
empik sklep internetowy ma ciekawe pozycje - Jackie Silberg "zabawy z niemowlakami" i "zabawy umysłowe dla niemowląt na każdy dzień" lub coś podobne tytuły. Może na allegro też będzie. Zabawy są już od 1 mca życia, aż do 12 włącznie. na pewno jak najwięcej nalezy do niego mówić, reagować na jego potrzeby no i duuuuużo kłaść na brzuszku.

Gość obserwuję topic bo
takiemu maluchowi można czytać już bajki, wierszyki (jest świetna kolekcja tekturkowych książeczek z wierszami Jana Brzechwy, ślicznie ilustrowane i na długo ci jeszcze posłużą), co do oglądania kolorowych obrazków w książeczkach może być jeszcze za wcześnie, ale lada moment będą wywoływać niemałe zainteresowanie

zabawki edukacyjne, gry rozwijające wyobraźnię, książeczki :)

Gość ma 8 tygodni
podnosze

Gość ja z moim 2 miesieczniakiem
czytamy ksiazeczki, rysujemy, lepimy z plasteliny, pieczemy babeczki, "gotujemy" galaretkę robimy wyklejanki ukladamy klocki Myślę, ze będzie się zarąbiście rozwijał :D

Nie wiem, co z tymi matkami teraz :P Co za wymagania... Niedlugo beda tematy typu-jak wykorzystac dzien z noworodkiem, by sie uczyl i rozwijal :P