Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ffahsjsjk

Prosba do kogos obeznanego w temacie komp.

Polecane posty

Gość ffahsjsjk

Prosilbym o pomoc, bo stracilem orientacje. Jesli place 0.25 pln za 50 kB (dokladnie taka pisownia, nie Kb lub KB) ile zaplace za 1 GB transmisji danych? Drugie pytanie, ile kB wchodzi na 1 GB? Obliczylem sam, ale chcialbym sie utwierdzic ze wlasciwie, zanim napisze i wysle reklamacje. Z gory dziekuje za pomoc.

Gość khagern
1024 kb to 1 Mb a 1024 Mb to 1 Gb tak ??

Gość rstdtgdg
No, wlasnie, informatyka pytam, nie Ciebie:)

Gość rstdtgdg
a pytanie wzielo sie stad, ze za 3 dni serfowania dostalem prawie 6000 pln rachunku..wiem, pieknie. czas zlozyc reklamacje i wolal bym zrobic to poprawnie

Gość rstdtgdg
zakladam ze bywa tu pelen przekroj spoleczny, obok wszelkiej masci dewiantow, frustratow, masturbatorow, rowniez informatycy:) nie zaszkodzi zapytac przeciez

Gość Pan imperator
1gb = 1024mb 1mb=1024kB 1024mb x 1024kB=1048576 1048576:50=20972 20972x0.25=5243 Przykro mi, ale rachunek jest najprawdopodobniej prawidłowy.

Gość rstdtgdg
wlasnie, nie chcialem sugerowac odpowiedzi, ale z moich obliczen wyszlo 5000 pln za 1 GB. Tobie wyszlo odrobine wiecej, chyba dlatego ze uzyles niewlasciwego przelicznika? wydaje mi sie ze 1kB trzeba mnozyc razy 1000, nie 1024?

Gość Pan imperator
Faktycznie mój błąd nie pamiętałem dokładnej wartości, a nie chciało mi się sprawdzać. 1000000 b = 1000 kb = 1 Mb

Gość rstdtgdg
i oprucz wielkiego szoku zwiazanego z 6000 pln rachunkiem, stwierdzam ze to niesamowita historia, pobierac 5000 pln za cos co w pakiecie mozna kupic za 15 pln. 333-krotne przebicie.. k..wa!

Gość atsfjdngfdbv
wiec gdzie takie ceny

Gość rstdtgdg
orange. jesli nie wykupisz pakietu transferu danych. zreszta, w innych sieciach jest podobnie. wystarczy ze Twoj IPhone polaczy sie w nocy aby abdejtowac aplikacje a rano obudzisz sie z 1000 pln rachunkiem. kurwa niedozeczne

Gość Hazarrdzista.
O ja pierdole.. chłopie to żeś teraz pojechał po całej lini..

Gość atsfjdngfdbv
ja pierdole temu mam na karte wykupuje se 1000min i mam w dupie.

Gość rstdtgdg
taa..bo szalec to trzeba umiec:)! ale powazniej, to zupelnie nie wiem co teraz z tym rachunkiem zrobic. w glowie mi sie nie miesci ze w dzisiejszych czasach mozna liczyc 1 GB danych po 5000 pln. no ale jak widac rzeczywistosc nieustannie nas zaskakuje. tylko czemu mnie, i czemu tak niepozytywnie!

KB oznacza Kilobajt. W zasadzie spotyka sie 2 mozliwosci winformactyce. KB lub kB. W pierwszym wypadku Oznacza to 1024 bajtów. W drugim 1000. Ale roznie to bywa, dlatego przedstawie obliczenia dla obu przypadkow, bo od tego zalezy wielkosc pieniedzy, ktora musisz zaplacic. Wyglada na to ze reklamacja nie zostanie uwzgledniona, bo faktycznie takiej taryfy uzywales. Policzymy KB (1024bajty to 1KB) 1024KB % 50KB = 20,48 20,48 * 0,25pln = 5,12zł (za 1MB). teraz trzeba pomnozyc. 5,12zł * 1024 = 5.242 złote 88 groszy Drugie pytanie, ile kB wchodzi na 1GB. !GB to 1024MB. 1MB to 1024KB 1024KB * 1024 = 10.48.576KB % 50KB = 20. 971,52 * 0,25zł = 5.242,88 Teraz wersja kB (1kB = 1000bajtów) 1000 % 50 = 20 20 * 0,25 = 5zł 5 * 1000 = 5.000zł.

Gość rstdtgdg
dziekuje za rzeczowa odpowiedz. tak wlasnie mi wyszlo 5000 za 1 GB, chcialem jedynie potwierdzic czy aby nie jestem w bledzie. dzieki za pomoc