Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nissssia

ile oszczedzic z tego??????

Polecane posty

Gość nissssia

Mam takie pytanie do Was. Zarabiam 2300 zł. Po opłaceniu mieszkania, rachunków, tv, internetu, komórki itp zostaje mi 1000zł. Do tej pory żyłam za to wiecie jedzenie, kosmetyki, ubrania. Nie liczylam się z kasa. Ale postanowilam sie ogarnac i zaczac oszczedzac. Nie zminimalizuje rachunkow w domu i oplat, ale moze z tego 1000 moglabyc cos oszczedzic? Majac do dyspozycji 1000 zl ile wydalibyście na zycie z tego, a ile odlozyli na moim miejscu? Da sie cos w ogole odlozyc.

Gość rachunek za gaz
Ja więcej wydaję na jedzenie, tyle że dla dwóch osób. A jeszcze chemia, ciuchy (ale nie trzeba przecież kupować co miesiąc nie wiadomo czego), jakieś przyjemności, wyjścia... Więc ja bym nic nie odłożyła.

Gość nissssia
ale ja jestem sama nie mam nikogo na utrzymaniu

jak zostaje Ci 1000zł co miesiąc to odkładaj 400-500zł każdorazowo. I nie ruszaj tych odłożonych pieniędzy. Za 2-3 lata będziesz miała fajną sumkę:)

ja tez bym nic nie odłożyła, bo 1000zł na jedzenie, chemię, kosmetyki, leki, ubrania itp to trochę mało. No może max 100zł dałabym rade odkładać. Pytanie tylko jakie masz wydatki. Może masz możliwośc zredukowania opłat stałych?

Gość rachunek za gaz
Hailie - i ma żyć za 500 zł miesięcznie? To raczej wegetacja.

doczytałam, ze nie możesz zminimalizować rachunków:) Może zrób tabelkę w excelu i zapisuj dokładnie ile i na co wydałaś w danym dniu. Troszkę to pracochłonne, ale po miesiącu będziesz się mogła zastanowić z czego jesteś w stanie zrezygnowac i czy da się porobić jakieś cięcia;)

Gość nissssia
Najwiecej wydaje na kosmetyki jakies 300zł miesiecznie. Duzo laze ze znajomymi po knajpach, czesto zagladam do kina. Zyje jak studentka a mam juz troche lat i czas sie ogarnac. Najlepiej zaoszczedzilabym gdybym z kims zamieszkala, ale nie usmiecha mi sie po prostu dzielic z kims mieszkania. Na jedzenie wydaje 400zł okolo. Moze nie da rady oszczedzic przynajmniej nie bede miala wyrzutow, ze kase trace zamiast odkladac.

to może kosmetyki zredukuj? Myślę, że 100zł miesięcznie w zupełności wystarczy, a odkładając 200zł miesięcznie masz po roku 2400zł a to już jakiś pieniądz.

Gość nissssia
No i to jest dobra mysl. Teraz lato wiec i malowac sie nie trzeba mzoe chociaz przez lato cos zaoszczedze

Gość rachunek za gaz
No jak wydajesz 400 zł na jedzenie to dorzuć do tego ze 200 zł na chemię, a resztę odkładaj na osobnym koncie oszczędnościowym i nie ruszaj dopóki nie ma dużej potrzeby (np. na nowe ciuchy - najlepiej na wyprzedażach, czy na lekarza, leki itp.). Te 200 zł powinny ci wystarczyć na podstawowe kosmetyki i chemię gospodarczą, ja niewiele więcej, bo ok. 250-280 zł, wydaję na podstawowe kosmetyki dla dwóch osób, na środki do pralki, zmywarki i sprzątanie 60 m mieszkania.

Gość miaksj
moj genialny sposob na oszczedzanie :) jak mam wyplate to z kazdej zamieniam ok 400 zł na 100 euro Nie zawsze sie uda az tyle ale przez 4 miesiace zaoszczedziłam 1200 zł co dla mnie jest duza suma bo zyje za 1500 zl z córką. I warto robic zakupy na caly tydzien :)

Gość ervvbb
ja bym oszczędziła - 2300, średnio włąsnie 1300 mam rachynków, abonamentów i takich 'stałych' wydatków 1000 mi zostaje - na ubrania z tego tez ale nie co m-c musze miec coś nowego, więc na pewno bym odłożyła... starałbym się 500 zł a w zaleznosci od potrzeb troche wiecej, troche mniej...

nie łaż po knajpach tylko gotuj sama, większe porcje żeby starczyło na 2-3 dni. no niestety albo oszczędzanie albo przyjemności, nie wychodź w każdy weekend tylko w co drugi albo raz w msc i stosuj zasadę 1 wypłata - 1 ciuch. uwierz mi naprawde sie da no i możesz zredukować wydatki na kosmetyki dzieląc je na te które chciałabyś mieć z wyższej pułki a które możesz kupić jak najtańsze,

Gość a ja myslalam ze jestem
rozrzutna.nawet wyrzuty sobie robilam:/ mam niecale 1500 na miesiac oplacam rachunki bilet itp rzeczy ktorych zredukowac sie nie da.odkladam 300 miesiecznie.teraz pale wiec tylko tyle,wczesniej odkladalam 500 zl.na ciuchy czy kosmetyki (jeden budzet) odkladam 100 zl bo przeciez nie potrzebuje co miesiac nowych rzeczy.no i jeszcze 100 zl na wydatki nieplanowane czyli lekarz np prezent z jakiejs okazji itp. wychodzi na to ze bieduje a mam sie calkiem niezle.

Gość cew we
ale za 1500 zł to juz nie odłożysz na wakacje...

Kto pisze o wegetacji za 500zł :P?? Studenci za tyle opłacą akademik i przeżyją przez miesiąc ;) heh Przede wszystkim zrób sobie liste co dokładnie kupujesz. Ja mam problem bo kupuje pierdoły które raz, góra dwa użyje. Albo za dużo jedzenia, które się psuje ;/. Łatwo zaoszczędzić kiedy wie się gdzie uciekają pieniądze. Nawet 300zł miesięcznie po roku wystarczą na jakiś zagraniczny wyjazd - szkoda tą kasę przejeść ;/

Gość ja bym odłożyła
200-300 zł, wydaję miesięcznie około 2tys, z tym że niestety nie mam mieszkania dla siebie tylko pokój, tu gdzie mieszkam wynajem jest bardzo drogi, gdybym chciała mieszkanie musiałabym oddać całą wypłatę czyli tyle ile wydaję całościowo na miesiąc