Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Truskawkowa malina

Naleśniki

Polecane posty

Gość Truskawkowa malina

Dzisiaj po raz pierwszy robiłam naleśniki z mlekiem. Zawsze robiłam z wodą. I takie moje pytanie: czy za każdym razem nalesniki na mleku wychodzą ciemne? I czy zawsze trzeba je podwadzac czyms bo lekko przywieraja do teflonu? Z nalesnikami na wodzie nie musze niczego uzywaz do podwadzania, po prostu podrzucam na patelni, a mam wrazenie ze z tymi na mleku nie ma szans na takie cos.

Gość Truskawkowa malina
up

Gość baetrisssseee
pierwszy raz slysze o nalesnikach na wodzie

ja do ciasta dodaje troche oleju i jest ok. no i dobra patelnia to podstawa.

Gość nototerazja
Daj np 3 szklanki mleka i szklankę wody mineralnej gazowanej,Wyjda idealne. Ja tak robie od zawsze-mieszam mleko z wodą do nalesników

wychodzą ciemne bo sie szybciej przypalają ;) ale są lepsze.

robie roznie --- woda gazowana + mleko albo z samym mlekiem. moj tata do ciasta dodaje budyn smietankowy albo waniliowy -te sa najlepsze

Cos ty , ja zawsze daje pol na pol wody i mleka i sa super. Tylko nie dodawaj do ciasta przed smazeniem zadnego cukru (wtedy wychodza gumowe i ciezkie), tylko szczypte soli, i cienkie wylewaj na patelnie , sa swietne chrupiace na poczatku , mozna je bez niczego na patelni przewracac.

Gość wesolaBiedronka25
troche wody gazowanej i odrobina oleju beda pyszne ;)

A znacie dobry sprawdzony przepis na placki ziemniaczane , i tez moze na ciasto na pierogi?

Gość ja to tre ziemniaki
dodaje mąkę i sól, kiedy masa jest odpowiedniej konsystencji dodaję wcześniej zarumienioną na patelni cebulkę i pokrojoną w cienkie plastry kiełbaskę, po usmażeniu podaję z pikantnym keczupem (np włocławskim) Pycha :)

Gość mojemu tacie nie wychodza
ciemne, a mi zawsze, nawet z sama woda

Gość Truskawkowa malina
a moglybyscie napisac w jakich proporcjach dodajecie ta wode i mleko? Np na 3 szklanki maki?

Gość Truskawkowa malina
up

Gość Truskawkowa malina
up

Gość niezla ta mamusia......
ja jak robie na mleku to zawsze dodaje troche wody gazowanej, nie dodaje cukru tylko cukier waniliowy i troche oleju. dobrze nagrzana patelnia, olej i jazda.

Gość Noxelia a leki na dzis juz
ja dodaje mleko i wode niegazowana i troszke oleju a co to znaczy podwadzac??

Gość Truskawkowa malina
Podwadzac to znaczy, ze musze brac jakas szpatułkę i troszkę odlepic od patelni nalesnika ja. Wlasnie pierwszy raz musialam uzyc czegos takiego jak robilam te nalesniki z mlekiem. Z nalesnikow na wodzie nigdy tego problemu nie mialam. I na pewno patelnia jest ok, bo jest specjalnie zakupiona tylko do nalesnnikow i tefllon ma dobry ;) No wlasnie a jak wy dodajecie to mleko i wode? Np. 3 szklanki mąki, 2,5szklanki mleka i 1 szklanka wody? czy w jakis innych proporcjach? bo chetnie bym sprobowala tych mieszanych i z woda i z mlekiem

Gość nnb
hihi chodziło o podważanie naleśników i nie podwadzanie

ja tez dodaje wode i mleko ale wszystko na oko :P czasem jeszcze dodaje jablka i cynamon, albo ciemne kakao, troche oleju i nigdy mi sie nie przypalilo co do placuszkow ziemniaczanych, to w sumie miksuje ziemniaki, jedna duza cebule, jedno jajko, troche maki, sol, pieprz i ziola - koniec

ja daje 2 jaja, 2 szkl mleka i 2 szkl wody, a maki na oko zaby bylo pol geste ciasto i zadnego cukru, i wychodza i super

to zrobie placki ziemniaczane , dzieki Lady Love 🌻 a macie cos na ciasto na pierogi, sprawdzony przepis i latwy???