Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość peszkape

WEGETARIANIZM

Polecane posty

Gość peszkape

Hej dziewczyny! Czy jest ktoras z was na diecie bedac wegetarianka?? :)

Gość peszkape
Hej Stokrotka :) wiele nas tuaj nie ma ;D powiedz mi jaka diete stosujesz? :)

Ano nie za dużo nas, chyba wszyscy mięsożerni. Niestety... Prawie w każdej diecie jest jakieś mięcho, znaczy z tych na stronach w necie, więc ja się odchudzałam na diecie 1000 kcal z menu ustalanym przez siebie samą. Teraz jestem na 1200 kcal. Jem co chcę, byleby się zmieścić w limicie. W ciągu 2,5 m-ca schudłam 11 kg, a od początku lutego w sumie 13, więc dieta skuteczna. Serdecznie polecam :) A dużo musisz zrzucić?

Ja jestem, a wlasciwie usiluje byc na diecie. Mam swoj topik, ale inne kafeterianki tam sa miesozerne, wiec nie jest to bynajmniej topik wegetarianski. Nie stosuje i nie uznaje gotowych diet, tak ze wegetarianizm w zupelnosci mi w odchudzaniu nie przeszkadza.

Daddy-long-legs, a masz jakąś dietę z ogranicznikiem kalorii, czy po prostu MŻ? :) Ja generalnie jako człowiek wege nie mam problemu z wagą. Odchudzałam się po ciąży. Teraz w sumie jem normalnie i waga stoi.

Gość peszkape
Hej dziewczyny ! :) Ja wegetarianka jestem dopiero od 3 miesiecy.. Przez ponad 5 lat sie zbieralam, zeby przestac jesc mieso, bo nigdy to nie bylo w zgodzie z moimi przekonaniami. Tylko zawsze jakos sie zle do tego zabieralam.. :O Teraz podeszlam profesjonalnie do sprawy ;) Najpierw przestalam jesc wszystkie inne miesa oprocz drobiu. Pozniej zrezygnowalam z drobiu a nastepnie z ryb, ktore najtrudniej mi teraz czyms zastapic.. sugestie mile widziane :) i tak od tych 3 miesiecy jestem w 100% wegetarianka :) I z moim tak krotkim stazem bycia vege nie wiem za bardzo jak sie zabrac za ukladanie dan.. Tak, mam sporo do zrzucenia - ok. 30kg, moze troche mniej, w kazdym razie duuuuuzo.! Niestety :O @Stokrotka & daddy - long -- legs - ja tez nie jestem zwolenniczka gotowych diet, z ulozonym jadlospisem. Ostatnio robilam taki myk - jadlam wszystkiego polowe mniej, co 3 godziny. Skutkowalo, bo schudlam ok. 10kg. Teraz chyba waga wraca, bo zaniechalam :O !! I staram sie wrocic do poprzedniego rytmu.. Ciezko, ciezko zaczac z powrotem. Gratuluje pieknego zrzucenia wagi!!

Gość ja niestety od czasu jak
stałam sie wegetarianką wedliny i mieso przestaly mi smakowac potwornie utylam. na pewno jem za duzo pieczywa , kaszy i owoców - nie da sie jesc tylko jarzyn, strasznie monotonne, czuje sie wciaz glodna, a przy tym spuchnieta. chyba mi to nie sluzy , nie jem miesa od pól roku - przybylo mi 5 kg:(

no to masz najlepszy dowod co do wegetarianizmu, mozna powiedziec ze przeprowadzilas badanie na samej sobie a efekty opisalas powyzej. nie rozumiem po co się cofac w rozwoju do małp, ktore zywily sie owocami. kiedy zeszlismy z drzew i zaczelismy jesc mieso, polowac i rozwijac sie wtedy zaczelismy byc ludzmi.

Gość peszkape
@cocaine child - och, coz za myslenie! Cocaine, nie badz dzieckiem. To, ze "ja niestety.." zle sie czuje bedac wegetarianka, nie oznacza wcale, ze caly wegetarianizm legl w gruzach rzesze osob tylko udaje, ze czuje sie wysmienicie jako wegetarianie :D "ja niestety.." ma zle zbilansowana diete, i tyle. Trzeba troche sie nameczyc, zeby zmienic swoje nawyki zywieniowe i wiedziec co czym zastapic, ja do tej pory mam problemy, ale czuje sie swietnie! A na mieso patrze juz z obrzydzeniem, jako na padline, na martwe zwierze.. A co naszego (Twojego) rozwoju - jesli bedziesz w stanie obejrzec do konca wszystkie trzy krotkie filmiki i W OGOLE Cie one nie rusza - to brawo :O jedz dalej mieso, powodzenia. http://www.meat.org/

heh no mozna sobie oglądac filmy z rzezni, tak samo jak kazde inne ;) kiedys po necie krązyl taki filmik jak arabscy terrorysci odcinaja kolesiowi glowe nozem. pytanie tylko po co to oglądac? to tylko wplywa na wrazliwosc, nic wiecej.. a teraz z innej strony, na pewno ogladalas kiedys film przyrodniczy, jak lwy bez zbednych ceregieli rzucaja sie na te biedne zwierzątka i je zabijają z zimną krwią. spróbuj je na wegetarianizm przekabacic :D czlowieku, pojdz do lustra i usmeichnij się, a wtedy spojrz na swoje zęby, zwlaszcza trójki ;) nastepnie uswiadom sobie, ze fakt, ze mozesz w taki sposob patrzec to zasluga oczu polozonych obbok siebie, co pozwala na widzenie głębi i szacowanie odleglosci - potrzebne drapieznikom. jestesmy drapieznikami. a wegetarianie zaprzeczaja swojemu czlowieczenstwu i swojej naturze, w imie wrażliwosci :D bo biedne zwierzątka... no tak jest skonstruowany swiat i caly lancuch pokarmowy, tak w tym swiecie krązy energia - jedne organizmy pochłaniają drugie. nie trzeba byc takim sentymenalnym ;)

tak z ciekawosci luknalem na podana przez ciebie strone, zgadzam sie ze proces ktory wienczy pysznie skwierczący karczek na grillu powinien wygladac inaczej a zwierzeta nie powinny byc traktowane jak produkt w fabryce tylko jak zwierzeta (no, przynajmniej do smierci). jednak rezygnowanie z mięsa to trochę strzał w kolano, ktory raczej nie zmieni podejscia producentow. zyjemy w epoce materializmu i pieniądza..

Gość peszkape
troche mnie nie bylo. weekend. praca. duzo pracy. wiec wybacz, ze musiales czekac tak dlugo na moja odpowiedz (jesli w ogole czekales i interesuje Cie moja riposta.) arabscy terrorysci, filmiki z rzezni - wlasnie! dokladnie! wplywa na nasza wrazliwosc! jesli takowa mamy.. i dlatego tez sie oglada takie rzeczy. Zeby moze zaczac cos z tym robic? zeby nie zagluszac sumienia i myslec, ze wszystko jest dobrze. moze to po to, co? miesozerne zwierzeta - najpierw piszesz, ze czlowiek ewulowal i ze dawno z drzew pozlazilismy, a teraz porownujesz do zwierzat? no ej. trzymaj sie jednego. ! i co do tych zwierzat - jestem w stanie to zrozumiec. one zabijaja, zeby przetrwac; ludzie daliby rade bez miesa. maja wybor. zwierzeta nie za bardzo.. w ogole bez sensu jest porownywanie w tym kierunku.. nasze zeby - "Uzębienie człowieka cechuje się tym, że mamy dobrze rozwinięte siekacze, trzonowce przystosowane są do rozgniatania roślin, natomiast posiadanie kłów nie świadczy o mięsożerności ponieważ posiadają je również typowi roślinożercy np. małpy czy wielbłądy. U istot mięsożernych zauważyć można słabo rozwinięte siekacze, trzonowce ostre, długie i spiczaste, nie przystosowane do rozcierania. Zwierzęta mięsożerne mają dłuższe i twardsze kły niż u roślinożerców dzięki większej zawartości w nich fosforu i magnezu. U istot roślinożernych, w tym też człowieka, gruczoły ślinowe są dobrze rozwinięte, potrzebne przy wstępnym trawieniu zbóż i owoców, ślina natomiast charakteryzuje się odczynem zasadowym z dużą zawartością ptialiny potrzebnej do trawienia skrobi z ziarna. U mięsożerców gruczoły ślinowe są małe, a ślina o kwaśnym odczynie i nie zawiera ptialiny." cos musze dodawac? ostatnia Twoja wypowiedz jest najbardziej logiczna. I zgadzam sie z nia prawie w zupelnosci. i z tym, ze konsumpcjonizm rzadzi swiatem, i z tym jak powinny byc zwierzeta traktowane przed smiercia, i z tym, ze RACZEJ zrezygnowanie z miesa nie zmieni podejscia producentow. ale najwazniejsze dla mnie jest to, ze ja jestem "czysta". ze ja nie mieszam sie w rzez niewinnych. reszty myslenia nie zmienie. I od razu palcem pokazac moge Ciebie.. Tak czy siak, konczac juz, argumentow bedzie mnostwo jak i na moja strone tak i na Twoja. I ze kazdy uznaje swoja racje. i podejscia raczej nie zmieni. wiec bez sensu sie wglebiac. z pozdrowieniami, Peszka.

spoko mozesz pokazywac na mnie palcem, pod warunkiem ze dopowiesz: to ten! koneser kebabów, miłośnik pysznego mięska oraz entuzjasta grilla ;) pozdrawiam :P

Gość peszkape
masz to jak w banku.

a ja sie zastanawiam. calkiem powaznie, chcociaz ostatnio warzywa nie ciesza sie popularnoscia. cocaine mysle ze nie ma co przekonywac do jedzenia miesa, udawadniac ze jestesmy drapieznikami i porownywac vege do malp z bananami w rekach. to ich swiadoma decyzja. dla ciebie stek jest pachnacym kawalkiem miesa dla nich odrazajacym ochlapem. dal jeszcze innych zbedna rzecza w kuchni i tyle.

Gość peszkape
coralick - :) nie ciesza sie popularnoscia? Mowisz o ich sztucznej produkcji?

Gość agaa72
ciekawa wymiana zdań, choć nowych argumentów nie ujawnia;) dla mnie na przykład wege to pewien styl życia, w którym nie chodzi nawet tyle o wrażliwość i ratowanie zwierząt z rzeźni (oczywiście warunki i metody powinny być humanitarne etc, ja jednak świata nie zmienię), co o moje zdrowie i samopoczucie. Nie jem mięsa od 6 lat i jest bez porównania. Mam więcej energii, nie czuję wiecznego zmęczenia, mam bardzo dobre wyniki badań, a przez to że nie mam wahań nastroju jestem nieuciążliwa dla otoczenia i najbliższych;) odpowiednio zbilansowane posiłki (a możliwości są NIEOGRANICZONE) i trochę ruchu- to wszystko

Gość To masz
to prawda, mozliwosci jest mnostwo, ale ja sie ciesze tez z tego, ze coraz wiecej firm wlacza do swojej oferty gotowe dania wege bo sam nie za bardzo mam czas i chec gotowac, jak wracam po całym dniu z pracy. a tak bach bach, jakaś cieciorka w pomidorach, albo inne bitki z soi, do tego ryż, warzywko jakies i gotowe, rewelacja, kiedyś nie było tak łatwo

Gość szarmina
bardzzo chcialabym jesc tak jak wy ale nie mam pojecia jak diete ulozyc aby sob ie nie zaszkodzic, co jesc i w jakich proporcjach? moze ktos cos podpowie jakies przkłady bardzo dziekuje

Gość to ciekawe
ludzie zra byle co calymi miesiacami i latami, a boja sie przejscia na wegetarianizm, bo przeciez moze im to zaszkodzic hahahahah :D

Gość karolaaaaaaaaaaaaaaa
jesli chodzi o tzw. pełnowartościowe białko, to chodzi tylko i wyłącznie o to, aby tak uzupełniac posiłki, żeby uzupełniały się aminokwasy - białko zwierzęce bowiem zawiera w sobie wszystkie występujące. wszystkie aminokwasy egzogenne występują również w białku roślinnym, są jednak mniej skoncentrowane (co minimalizuje ryzyko zbyt dużego spożycia białka stan ten jest niepożądany z perspektywy równowagi organizmu) i zazwyczaj jednego lub dwóch zawierają mniej. dlatego należy - w uproszczeniu - łączyć rośliny strączkowe/orzechy z produktami zbożowymi. prawie w całości pełnowartościowe białko ma np. soja, cieciorka i na ich bazie mozna wiele zrobić. do tego zawsze warzywa. a na początek, zanim nauczyć się wszystkiego, może tez korzystać z gotowćów, w sensie kotlety sojowe, bitki, sznycelki, strogonowy, o tego makaron/ryż/ziemniaki + ulubiona suróweczka i obiad gotowy

Gość szarmina
brdzo dziekuje za ciekawam wypowiedz własnie chodzilo mo o te aminokwasy bardzo chcialabym przejsc na wegeterianizm, ja ogolnie miesa nie lubie, i jem go malo saporadycznie, wiec z tym odrzuceniem gio ,nie mam problemu, kiedys nie jadlam mieas prawie rok , potem za nowma lekarza wrocilam do niego, co zaluje teraz bardzo, wynik mialam dobre ,choc jadłam na wąłsna reke co uwazalama za dobre ale to byl tylko rok , wiec sprobuje ', mam w domu ksiazki dwie wiec odsswieze wiedze i zaczne,od dzis , dzis zjadłam tylko pasztet sosjowy z kromka razowca dziękuje i pozdrawiam

Gość szarmina
to bylo do karoliiii - dzieki :)

Gość szarmina
moze ktos jest wege i stosuje diete?

Gość karolaaaaaaaaaaaaaaa
dzięki;) własnie np. soja z razowcem to jest to;) a jak dodac jeszcze np. sałatę z pestkami słonecznika, pomidorkiem, cebulką i octem balsamicznym to już w ogóle pełen zestaw. a jakie smaczne;)

Gość cati424
Ja tez jestem wegetarianka od 2 i pol roku, i tez przytylam jakies 5 kg. Moze to z tego, ale zwykle wszedzie pisalo ze wegetarianie nie tyja. Zreszta w miesie tyle chemi i sztucznosci czym karmia zwierzeta hormonami itp zeby szybciej tyly, ze ciesze sie ze tego nie zjadam. I kocham zwierzeta, powinny tez sie cieszyc swoim zyciem na lonie natury a nie meczac sie w ciasnych pomieszczeniach w rzezniach...

Gość ale ale aleee
moze w swojej diecie masz za duzo nabialu, moze za uzo owocow i fruktozy, moze chemiczne soki z kartonow i innych tego typu rzeczy, a moze masz wlasnie tak przemiane materii. nie ma znaku rownosci miezy wege a otyloscia