Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugomamusia

pierwsza wizyta u ginekologa w ciazy

Polecane posty

Gość niedlugomamusia

Czesc, Wyglada na to,ze jestem w ciazy :) Czytalam,ze na wizyte u gineologa najlepiej sie umowic miedzy 6 a 8 tygodniem - ale jak to sie liczy? Od ostatniej miesiaczki? czyli wizyta jakos 2 tygodnie po tym jak nie wystapila kolejna miesiaczka? Bede wdzieczna za podpowiedz.

lekarze zazwyczaj liczą ciąże od pierwszego dnia ostatniej miesiączki ;) u mnie w 5tygodniu licząc od ostatniej miesiączki było widać pęcherzk w macicy.

jak ja bylam to mi ginekolog powiedzial,ze za wczesnie przyszlam ;) bylam w 7tc(3 tyg po terminie miesiączki) wrocilam wtedy do mojego poprzedniego ginekologa i zbadala mnie i zrobila wtedy usg :)

Gość niedlugomamusia
Dzieki :) To czas sie zapisac...

Gość ja kaffetarianka
ja byłam chyba jakoś w 5 tyg. i było widać pęcherzyk ale bez serduszka, więc w sumie trochę za wcześnie poszłam. Jeśli nic się niepokojącego nie dzieje (nic nie boli, nie ma plamień) to poczekaj tak do 7-8tyg wtedy już powinno być widać bijące serduszko i wtedy to ma sens... Jeśli nie widać serduszka to lekarz nic 'treściwego' Ci nie powie tylko powie żeby przyjść trochę później. Życzę wszystkiego dobrego!

Gość ja poszłam po ukończeniu
7tyg. i było wszystko ok. Sam lekarz mi tak kazał przyjść -żebym mogła zobaczyć nie tylko pęcherzyk ale i serduszko. Jak powiedział -obecność pęcherzyka potwierdza ciążę ale dopiero bicie serca potwierdza, że jest ona prawidłowa. Tak więc nie ma sie co śpieszyć a potem stresować. :)

Gość nie nalezy zwlekać
Nie chodzi tylko oto żeby usłyszec serduszko...!!! Trzeba sprawdzic czy np. nie ma stanu zapalnego, warto zabytac lekarza jakie brac witaminki, moze zaleci luteinę albo duphaston...

na początku -w pierwszym trymestrze zażywa się kwas foliowy. witaminy dopiero później wchodzą. Luteina czy duphaston nie są zalecane standardowo -jeśli nie ma ku temu powodów. A jeśli nie ma się żadnych dolegliwości to po co zakładać że zaraz będzie stan zapalny?

Gość co za głupotyyyy!!!
Witaminy przyjmuje się jeszcze przed zajsciem w ciaże, zreszta nie tylko je kwasy omega i td...itp....Nie zakładac,że jest stan zapalny tylko go wykluczyć. jak nie chcesz dbac o dziecko to trzebabyło sie wyskrobać

co za głupoty !! -Jesteś normalna? bo mam poważne wątpliwości. Jesteś jak widać mądrzejsza od lekarza co? O moje dziecko dbam i poszłam na wizytę zgodnie z jego zaleceniami -tym bardziej że nie miałam żadnych dziwnych dolegliwości. chyba znam swój organizm i wiem kiedy coś jest nie tak. A coś takiego jak stan zapalny daje swoje objawy. Daruj więc sobie takie gadki na mój temat. Z witamin to bierze się tylko kwas foliowy czyli witamina z grupy B. jeszcze przed ciążą aż do 12tyg.

"O ile prawidłowo się odżywiasz, nie powinnaś również przed zajściem w ciążę przyjmować żadnych witamin (nadmiar niektórych z nich może być szkodliwy), oprócz kwasu foliowego. Przyjmowanie tego preparatu (jest to witamina z grupy B) w okresie poprzedzającym zajście w ciążę (3 miesiące), a także w pierwszych trzech miesiącach ciąży, gdy kształtują się wszystkie organy, zapobiega powstawaniu wad wrodzonych centralnego układu nerwowego u dzieci (np. rozszczep kręgosłupa, wodogłowie). Kwas foliowy jest dostępny w aptekach bez recepty. Powinnaś brać 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. Preparat może zażywać również Twój partner. Zadbaj również o to, aby Twoja dieta była bogata w żelazo, cynk i mangan, ponieważ niedobory tych pierwiastków mogą być przyczyną zaburzeń płodności. Pamiętaj również, że niedobory magnezu w organizmie matki powodują niedobory magnezu w organizmie rosnącego w niej dziecka, niekorzystnie wpływając na rozwój jego narządów, zwłaszcza układu nerwowego. Prawidłowe funkcjonowanie łożyska również determinuje obecność magnezu. Warto więc jego niedobory pokryć już przed ciążą. "

Mi lekarz kazał zażywać witaminy jak tylko potwierdził ciążę i jakoś mam zdrową córkę.

zacytowałam tylko to z jednej strony. Co do ciebie może była taka potrzeba że zalecił ci lekarz witaminy -nie upieram się. Miałam na myśli iż akurat w większości przypadków lekarze zalecają sam kwas foliowy na początek.

ja miałam takie same zalecenia przy obu ciążach od dwóch różnych lekarzy. Zresztą każdy robi co chce. :)

Nie było potrzeby. Była to pierwsza wizyta, na którą poszłam bez żadnych wyników więc nic stwierdzić nie mógł. Zresztą nie wierzę we wszystko co piszą w internecie. Bo w wielu sprawach nawet lekarze różnie myślą. A czego może być za dużo w witaminach, które są przeznaczone typowo dla kobiet w ciąży?

Gość mi lekarz zapisal przed ciażą
tez nie było ku temu żadnych przesłanek - wszystkie wyniki miałam w normie. To,że ciaża nie jest potwierdzona to nieznaczy, że z dzieckiem nic sie nie dzieje , poczatek to najwazniejszy okres

widać co lekarz to inne podejście. Co do sprawdzenia to cóż z tego że dziś sprawdzisz czy z ciążą jest ok skoro jutro może się coś stać i nic na to nie poradzisz. Czasem na naturę nic się nie poradzi niestety. :( Wraziłam swoje zdanie a jeśli ktoś chce iść na wizytę od razu po jednodniowym spóźnieniu to przecież jak najbardziej może. :) Szkoda że z tego pośpiechu wynikają czasem stresy -lekarz bezmyślnie postraszy że brak pęcherzyka to ciąża pozamaciczna. Ja w pierwszej ciąży poszłam ok 9tyg. na badanie i okazało się że ciąża jest wg usg 2 tyg. młodsza. Na szczęście lekarz był mądry i wyjaśnił że to najpewniej przesunięcie owulacji i nie stresowałam się do kolejnej wizyty. No ale każda z nas może sama pójść wtedy gdy uważa. :) Pozdrawiam.