Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość solaris30

Co potrafią Wasze dwulatki?

Polecane posty

Gość solaris30

Jak w temacie :) Najlepiej w punktach :) Dzieki z góry :)

Gość frugooo
-je sama łyżeczka i widelcem - potrafi sie rozebrac sama -pomaga w kuchennych czynnosciach np.wyjmuje garnuszki do gotowania,wyrzuca co potrzeba do smieci, -pomaga w domowych czynnosciach, np.wklada pranie do pralki,pomaga przy rozwieszaniu,leci po zmiotke jak jej sie cos rozsypie -wchodzi i schodzi ładnie po schodach -bawi sie samodzielnie zarowno w domu jak i na podworku..np.nie trzeba przy niej siedziec w piaskownicy, -potrafi wlączyc laptopa, tv :D i odpalic gierke na telefonie:D -mowi na razie niewiele, ale wszystko rozumie:)

Gość solaris30
dzięki :) moja corka ma podobnie jak Twoja :) tz malo mowi,ale wierze ze sie rozkreci :) dziewczyny, a jak u Was? piszcie:)

20 mc sama je wkłada buty na rzepy, kapcie, umie załozyc czapke, bluzke rozpinaną, spodnie do kolan:) schodzi i wchodzi po schodach(ze schodzeniem trzeba asekurować) wchodzi na drabinki mało mówi ale jest bardzo dobrze rozwinięta ruchowo rozumie wszystko podaje rzeczy buty, widelec, kubek itp

Gość solaris30
MBM :) malo mowi tzn...bo moja gada naprawde niewiele:mama,baba, tata, czasem dziadzia,sisi, bam, bach, hop,daj/dac, nie,am,mniam....i tyle :(

sama je łyżką i widelcem ( nożem plastikowym ćwiczy na ciastolinie ) obsjuguje pilota od telewizora wycina kawałki papieru plastikowymi nożyczkami rysuje ( postać z oczami, buzią, nosem,uszami, pępkiem, rękami, nogami, paznokciami !!! , butami i kapeluszem w odpowiednich miejscach - mimo to wychodzi pokraka :P) Budje pierwsze zdania typu "ciocia ania pojechała rowerem łądnie odmienia słowa ( ale wykazuje pierwsze oznaki dysleksji niestety - nowe słowa mówi odwrotnie zanim sie nie nauczy : np wajtram zamiast tramwaj ...po chwili da się nauczyc poprawnie) sama zakłada spodnie, ale już nie skarpetki i bluzki też nie umie.. zna nazwy kształtów wszystkich z "mądrej kuli" łącznie z trapezem i owalem , wycinek koła tylko nazywa po swojemu -" lody"( nasza popisówa przed rodziną :P) zna kilka liter ..nie wiem skąd bo ja nie uczę śpiewa kilka piosenek ( słowa wymawia średnio wyraźnie śpiewając ale melodie trzyma super!) chodzi do żłobka...

Gość zakręcona mama
doloresss67 :) ale chyba ma wiecej niz 24 miesiace?

Gość a mojaa
zdaje mature za rok;) Wlasnie sie przygotowuje :)

Gość hahahha..:D
doloress,jasne z tym rysowaniem niezle przesadzilas:D no chyba ze ona ma 3 lata minimum:D

Gość tanie kwiaty w biedronce
moj ma 2,4 miesiace mowi wszystko!!! robi to co pisalyscie wyzej(mniej wiecej\) zna i spiewa z zachowaniem poprawnej melodii mnostwo piosenek mowi wierszyki potrafi zartowac zna wiekszosc literek---drukowanych liczy do 5 opiekuje sie lalka jak malym dzieckiem buduje z klockow wola siku ale kupy juz nie i nie sciemniam--- gdyby ktos sie pytal. plec---chlopiec

Gość ktosiczka jakas tam :)
Moj ma 2 latka i 3 miesiace i umie liczyc po angielsku do 10 zreszta lepiej mowi wlasnie w tym jezyku niz po polsku,ale to wina moich corek starszych ktore go tak ksztalca :P A z czynnosci takich podstawowych,potrafi sam sie rozebrac ubrac juz niebardzo,je sam z niewielka moja pomoca,myje slicznie zabki,w sumie wykonuje wszystko nasze poloecenia,jedne bardziej chetnie inne mniej jak to dziecko :)

Gość dfkjds
-mowi juz wszystko, ale czasem niezbyt wyraznie -liczy do 10 -jest dwujezyczny (obcojezyczne przedszkole) - jak sie nudzi to sam opowada sobie bajki albo wierszyki bo zna kilka na pamiec - dobrze plywa -targuje sie, np jak mowie zeby sie poszedł myc, to on : najpierw obejrze do końca koziolka matolka, a potem kapanie, dobrze mamusiu? (ale nie robi awantur jak powiem nie, to znaczy nie) -uzywa ciagle zwrotów : dziekuje, dziękuję za pomoc, poprosze (nigdy nie mowi daj, ale to dlatego ze my tez tego nigdy nie mowimy, zawsze poproszę) -mamy duzy klopot z odstawieniem pampersow, ani mysli robic na nocnik -no i tak poza tym to mniej wiecej to co wyzej opisane

a ja się wypowiem o moim prawie 19 miesięczniaku Jest tego pełno,ale wymienie takie które wydają się istotne -sam zdejmuje kurtke,buty,czapkę,spodnie -sam je widelcem,łyżką -pije z normalnego kubka -sam komunikuje ze chce iść na spacer :) -robi czasami to co mu powiem np.pogłaszcz kotka,podaj butelkę i soczek,chusteczki,buty itp. -potrafi stać na jednej nodze i oglądać stopę drugiej :P -sam czyści uszka,wyciera główkę po kąpieli-bardzo mu się to podoba :P i próbuje się sam myć -jak wyciągam odkurzacz to biegnie by mi pomóc,dźwiga rurę i jeździ po ziemi-on ma radoche a ja podwójną ale z niego :) bo robi to przy wyłączonym odkurzaczu bo załączonego się boi ;) -wchodzi i schodzi ze schodów -wie jak nalać soczek do kubka -ostatnio uczyłam się do prawka i wziął jakąś książkę i usiadł koło mnie i udawał że też się czegoś uczy :P ale nie wie jak robi się babki w piaskownicy,dociska foremkę do piasku,klepie ręką lub łopatką i dzwiga foremkę,oczywiscie babki nie ma :)

zakręcona mamo 2 lata skończyła 22 kwietnia, ma czyli ma 25 miesięcy. A z rysowaniem nie przesadziłam, starsza rysowała jeszcze lepiej w jej wieku ( przechowuję rysunki - teraz zdaje na grafikę - geny tatusia) za to totalna porażka z pileuchami, ale myślę ze to nie tylko moja wina ale i żłobka. sika rano na nocnic, potem zakładam pieluchę i do żłoba...tam nie uczą tej średniej grupy. Wszystkie dzieciaki w pieluchach. Panie nie dałyby rady. a wieczorem po pracy jużmi sie nie chce...czekam na wolne....

saleminka z tą nogą w górze, to chyba wyprzedza rówieśników :P sportowiec będzie ( musze sprawdzić czy moja da radę wogóle stać na jednej bo nie zwracałam uwagi.....moja zreszta opóźniona ruchowo była, bo zaczęła chodzić pod koniec 15 miesiąca a wogóle przesuwać sie ( bo to nie było raczkowanie) w 12 Acha, no i moja też odkurza.....nie odpuści jak zaczynam musze dać rurę....

Gość solaris30
up

nie ma co porównywać z resztą u takich szkrabów 1,2 miesiace to dużo. Mój synek ma 20 miesiecy-skończone. Napiszę co umie, ale wg mnie jedo umie to drugie co innego, z czasem sie wyrówna. -mówi tak sobie(mama,mamo, tata, baba, dabda-dziadzio, dana, basia, ania, aga, krem, gram, sisi, am, niam, niam, pić, piś, oko, nos, klucze, dzidzi, miś, kloki-klocki, pach-piach, usiu-usiu-huśtawka,masz, to, tu, tam, nie ma, do mnie, tam nie, piana, bach-piłka,dom, mysz, no i naśladuje zwierzątka) -widelcem je...łyżką nie bardzo -pije rurką i z normalnego kubeczka sam -woła siku-czasami, kopę zawsze -potrafi posprzątać zabawki -nie lubi rysować kredkami!!!!!!!! dwie kreski i koniec - na placu zabaw prawie mu nie pomagam...jest bardzo sprawny!!!! kazdy mysli ze ma co najmniej 2,5 roku -układa klocki, łączy lego -umie łapać piłkę rączkami -rzuca piłką wszędzie gdzie się da nawet do sufitu -pokaże wszystkie części ciała -nieporadnie nakłada czapkę i buty na rzep...nic po za tym z funkcji ubierania się samemu nie zrobi -rozumie bardzo bardzo dużo -NIE UMIE PODSKAKIWAĆ SAM !!!!- A JAK WYGLĄDA TO U WAS -JEST NIEGRZECZNY!!!!!!! u nas powoli zaczyna być bunt 2-latka

czytała jeszcze raz ten wątek...i z tym rysowaniem 2 latka (umie narysować postać-to jakiś żart) jakoś ni wierzę w to. Mój ma 2 latka i 4 miesiące i jest na etapie kresek i kolek ...znajomych dzieci też.

mój syne umie : mówić :P -liczyc do 10 - zna alfabet po polsku i po ang, rozpoznaje wszystkie literki, narysować umie H i O - z rysowania - umie naryzowac twarz- oczy, nos, usta i włosy - kilka piosenek i wierszyków - umie opowiedziec czerwonego kapturka i alladyna -jesc lyzeczka, widelcem, pije ze szklaneczki, ale chlapie wiec mu nie pozwalam za czesto NIE UMIE, bo nie chce umieć :O - wolac na nocnik - sam sie ubierac- tego akurat nie rozumie, jak mówie, zeby scągał spodenki to podciąga je z całej sily do góry - spac całe noce :O

tez zna formy grzecznościowe- prosze, przepraszam, dziękuje Ale także zna " wynoś się", "nie odzywam sie do ciebie " itd :O

najbardziej podoba mi się to " JEST NIEGRZECZNY !!! " ;)

Gość a mi sie polepszył
troche temat do przechwałek! ale mnie ogólnie pocieszyłyście, bo myślałam że tylko mojemu sie zdarza jeszcze nie zdążyć dolecieć do wc czy zwalić w majtki. a tak a propos niechęci do nocnika - mój się dopiero przekonał do deseczki,warto spróbować:)

Gość kamil 25 miesiecy
-siku i kupa do nocnika -mowi wszystko, zdaniami, odmienia, np. daj kamilkowi,daj mamowi (czyli mamie) -rozmawia z sensem, np, ja zieam a on- spiaca jestes? dla rownowagi -nie umie -jesc sam -ubierac sie -rysowac

Gość szkotka uk
moja dopiero co skonczyla 2 latka Umie w wiekszosci to samo co reszta dzieci z tym ze sama wola ze chce siku czy kupe (to nawet wczesniej) od powiedzmy 15 miesiaca. Wychodzic na dwor bez pieluchy odwazylam sie gdy miala prawie 20 miesiecy. maluje a raczej bazgrze i niczego to nie przypomina wiec jak czytalam o buzi z oczami i noskiem to az mi sie wierzyc nie chcialo ze sa takie dzieci :) poza tym laczy jezyk angieski z polskim i mowi w takim jak jej latwiej. Uwielbia takie piosenki z pokazywaniem typu "my jestesmy krasnoludki" czy to po polsku czy angielsku i bardzo szybko sie uczy jak je pokazywac. A czy Wasze dzieci potrafia ukladac puzzle takie z powiedzmy 20 elementow? mojej cos nie zabardzo to wychodzi - lubi jedynie takie drewniane, w ktorych trzeba dopasowac jakies klocki.

Gość niebawem drugie urodzinki
Gada na okrągło(ja jestem małomówna -może nadrabia nie wiem) Wymyśla niestworzone historie i buzia się jej nie zamyka. Manualny leser-nie zdejmie butów nie założy tymbardziej-żadne przebieranki,ubieranki nie interesują ją w najmniejszym nawet stopniu. Jest bardzo stanowcza jak powie nie to żadna siła... Przechodzi bunt dwulatka -często mówi ,,nie" Lubi bajki(kubuś puchatek-ma wszystkie maskoty) jest maniaczką bajek wyświetlanych w telewizorze-tylko czekam aż mi kiedyś wykrzyczy że telewizor to jej najlepszy przyjaciel. :-/ Lubi malowac farbami, kreda i markerem po tablicy, plasteline ciastoline,kredek nie szczególnie:-/ Kiedy czytam zabiera mi książke i krzyczy że nie,że ona sama przeczyta,po czym trzymając ją do góry nogami czyta:,,blegalera jedtsa nadsytja itd. Najbardziej lubi towarzystwo-jak ktoś przychodzi albo jak my gdzieś idziemy...różengo rodzaju bawialnie mile widziane! Kiedy się przewróci nie płacze a jeśli płacze to znaczy że sie skałeczyła lub nabiła sińca,guza w innych przypadkach nie płacze w ogóle. W zasadzie to świat kubusia puchatka jak się na nią patrze jest teraz jej światem. Nie będe pisała że pomaga w kuchni i wyrzuca do śmieci ogryzki... i że nie trzeba jej karmić bo je sama,bo to robi od dawna,praktycznie odkąd pamiętam. Jeśli dwulatek czegoś nie robi to znaczy to że tego nie lubi

ja napisalabym co umie moj dwulatek, ale zawsze jak sie "wumadrzam " to mnie wyzywaja, ze zmyslam itd. Wiec nie napisze :P

Gość olooooooooooo
stary temat znowu co jest dzisiaj? same starocie wynajdujecie

Gość hgdghghfdfd
///Ale także zna " wynoś się",... no piekne zwroty dziecko na do samego siebie, nic tylko brava bic :o :o .Dzisiaj do dziecka sie wrezsczy wynos sie a jutro wyypierdalaas :o :o

Gość marika......
synek 2 lata - sam je i pije, wola kiedy jest glodny, czasem powie co chce zjesc np platki, obiad, zupka - umie sciagnac skarpety sam - wola siku i kupa, ale najczesciej po fakcie, z zaznaczeniem, czy kupa jest duza czy mala ;) - obsluguje mojego iphona, tzn wlacza aplikacje dla dzieci, filmiki, zdjecia (takie czasy) - tanczy i pokazuje do piosenek, - sprzata zabawki do pudel, uklada samochodziki wszystkie bardzo dokladnie w linii, na stole itp - wyciaga garnki, wsypuje do nich ryz/makaron, miesza - jezdzi na hulajnodze, na razie po domu - kopie pilke - bardzo dobrze rzuca pilka, umie tez czasem zlapac - sporo mowi, laczy w zdania, malo wyraznie jednak - wklada pranie do pralki, pomaga je wieszac - czesze mi wlosy - chowa sie i krzyczy a kuku itp - umie sie troche bawic sam glownie w piaskownicy lub na kocu z samochodami