Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla mamuskaa

oliwka

Polecane posty

Gość przyszla mamuskaa

Czy to prawda ze po oliwce zolkna ubranka? Znajoma mi doradzila zebym jej nie uzywala bo wszystko bede miala zolte, juz sama nie wiem....czym najlepiej po kapieli smarowac dzieciatko?

Ja nie smaruję oliwką tylko wlewam trochę do wody jak kąpię mała. Wtedy jest ładnie nawilżona, a nie jest tłusta. A jeszcze nic mi nie zżółkło od oliwki.

Gość mi też od
oliwki nic nie żółkło

Gość przyszla mamuskaa
to moze ona ma twarda wode, juz sama nie wiem :)

Gość mi też od
a może jakiejś kiepskiej oliwki używasz?

Gość Membranna
ja nie używam oliwki i nie używałam - zamiast tego kremu linomag a jak skóra jest przesuszona to emolientów - one nawilżają, zaś oliwka działa natłuszczająco i nam położne w szkole rodzenia je odradzały, bo suma sumarum po pewnym czasie skóra przez nie robi się sucha.

ja dolewałam do kąpieli zwykłej oliwy, a smarowałam balsamem pharmaceris do skóry atopowej, bo na początku mała miała strasznie suchą skóre, teraz skórka jak marzenie

Gość przyszla mamuskaa
no wlasnie jeszcze nie uzywam bo czekam na dzidzie :) kupilam z bambino

Gość mnie polozna odradzala
oliwke kazala tylko smarowac miejscowo tzn np lokcie kolana szyjke zeby nie cale cialo "zaklejac" oliwka zeby skora oddychac mogla

Gość wferfjdhlijh
Oliwka to przede wszystkim ciekła parafina + dodatki. Chyba paraffinum liquidum po łacinie. Jest to bardzo popularny składnik kosmetyków, które mają nawilżać, natłuszczać, jest to taki tani wypełniacz np. kremów, balsamów, który sprawia, że skóra wydaje się być nawilżona/wygładzona/odżywiona/ natłuszczona. Niestety mało się o tym mówi, choć na szczęście coraz częściej, że jest to tylko złudzenie. Właśnie tak, to jest złudzenie nawilżenia, a nie prawdziwe nawilżenie, choć ciężko w to uwierzyć. Przeprowadzono różne badania i one wykazały, że ta ciekła parafina wcale nie jest taka dobra dla skóry i częste jej stosowanie daje efekt odwrotny, czyli wysuszenia. Ona tak naprawdę się nie wchłania tylko pozostaje na powierzchni skóry i może zapychać pory, przyciągać zanieczyszczenia z powietrza itd.

Gość mamamam26
ja ani razu nie użyłam oliwki - samruje balsamem nivea baby po kąpieli - wygodniejsze dla mnie i suche dziecko smaruje

Gość moja szwagierka
uzywala oliwki Bambino=ktora ma zolty kolor i ciuszki, czapeczki (maly mial ciemieniuche) ma zolte ... Ja uzywalam oliwki JohnsonBaby-jest przezroczysta i nigdy nie mialam zoltych plam na ciuszkach dziecka.. Co do szamponow, to w moim przypadku odwrotnie-mojemu dziecku sluzy szamponik Bambi, za to po Johnsonie ma brzydkie wlosy...

Gość obserwuję topic bo
my używaliśmy oliwki hipp od urodzenia - żadnych plam nigdy nie było. Teraz jest ciepło to przerzuciliśmy się na mleczko pielęgnacyjne hipp. Oba produkty od 1 dnia życia. zadnych uczuleń nie stwierdziliśmy. uwaga na oliwkę J&J - lubią uczulać nawet dorosłych

Ja też słyszałam, ze oliwki dla dzieci to na ogół sama chemia i żeby tego w ogóle nie używać. POlożna środowiskowa powiedziała, że najlepsze są ... zwykłe oliwki stosowane w kuchni. Ja natłuszczam synka nierafinowaną oliwką z migdałów - a że kąp[ię go co drugi dzień, więc i oliwkę stosuję tylko co drugi dzień, ale zdażylo mi się zapomnieć o smarowaniu :-)