Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karasnal102

Nieświadome oddawanie moczu w nocy

Polecane posty

Gość Karasnal102

Witam W mojej rodzinie jest osoba dorosła (mężczyzna), która po spożyciu nawet nie dużych ilości alkoholu oddaje mocz podczas snu (rzadko ma to miejsce, ale zdarza się). Czy to jest jakaś konkretna choroba/schorzenie?? Gdzie mogłabym dowiedzieć się czegoś więcej? Czym może być to spowodowane. Jak nazywa taka "choroba?? Jak się to leczy?? Bardzo proszę o poważne podejście do tematu, bo jest to bardzo krępująca sprawa.

Gość Dyroton
leje na wszystko

Gość Karasnal102
Bardzo śmieszne, nie życzę nikomu takiego czegoś.Myślałam, że tu są poważni ludzie, którzy chcą pomóc, ale widać myliłam się.

Gość JYGVDXDXDGGT
jest na to jedna rada i to calkiem prosta: niech nie pije w ogole alkoholu i klopotu nie bedzie :o no chyba, ze pije bo musi, to wtedy nadaje sie to do AA.

mi sie czasami zdarza przez sen zrobic siku i wcale to nei jest smieszne jak bylam mala to bylo ok zaczelo sie jak mialam moze z 18lat? teraz mam 22 lata i zdarzylo mi sie to moze z 4razy przede wszystkim wtedy mi sie sni ze albo ejstem w jeziorze i sie kapie, albo ze faktycznie ide sie zalatwic do toalety moja siostra mowi zebym sie na jakas terapie zapisala :P

Gość Karasnal102
Bardzo dziękuję szczególnie za te, najmądrzejsze wypowiedzi, widać, że nie macie o tym pojęcia , a wasza inteligencja daje wiele do życzenia. Przykro mi bardzo, bo myślałam, że tu znajdę choć drobną pomoc. a g n i e s z k a _ oriętujesz się może do jakiego specjalisty można się wybrać z takim problemem?

Gość NOXELIĄ
karasnal- idz do urologa- tez tak miałam- ale ja mam inne spsosby- jak wypije to kilka razy chodze siku przed snem.

Gość Karasnal102
NOXELIĄ - Dziękuję widzę, że są życzliwi ludzie.

Gość może to być choroba ale
jeśli zdarza się tylko po alkoholu, to myślę, że innej rady nie ma, tylko odstawić alkohol :) Różnie reagujemy: jedni robią się senni, inni agresywni, inni wesołkowaci, inni wypiją pół piwa i nie mogą już iść prosto, jeszcze inni wlewają w siebie wódę litrami i są trzeźwi jak świnie. Widocznie reakcja organizmu Twojego faceta na alkohol jest właśnie taka. Ot i tyle. Nie ma co robić z tego tragedii, bo naprawdę gorsze rzeczy można po alkoholu zrobić, np. wsiąść za kierownicę i zabić rodzinkę z dwójką dzieci i pieskiem.

Gość Karasnal102
??

Gość ktoś tam wyżej ma rację
Utrata kontroli nad mikcją i moczenie pod wpływem alkoholu nie ma specyficznego leczenia poza unikaniem czynnika wywołującego, czyli alkoholu. W sytuacji braku jakichkolwiek innych objawów żadne badania najprawdopodobniej nie wykażą żadnej patologii, aczkolwiek - jeśli poprzednio problem ten nie występował - zaleciłbym ocenę przez neurologa i być może NMR kręgosłupa. Wpływ alkoholu na dolne drogi moczowe we śnie jest złożony. Z jednej strony przez zahamowanie wydzielania wazopresyny powoduje zwiększenie produkcji moczu, z drugiej obniża napięcie mięśniowe (w tym zwieracza cewki), pogłębia sen i upośledza czucie pęcherzowe, czym zaburza prawidłowy odruch budzenia z uczuciem pełnego pęcherza i świadomej mikcji. Pewnym rozwiązaniem jest nastawianie budzika (podobnie jak w moczeniu nocnym idiopatycznym), aby się obudzić i opróżnić pęcherz w sposób wymuszony. Skopiowałam to ze strony: http://ntm.pl z zakładki Lekarz radzi. Może trochę pożytecznych informacji tam znajdziesz. Pozdro.

Gość nnnnijaka
alkoholicy tak robia..nieswiadomie oddaja mocz!

Gość malbeck
znam takich co się ładnie budzą na siusiu po spożyciu, ale walą do szafy..

Gość slipingsadwetman
odgrzebie po latach ale moze cos sie dowiem... ludziom zachwianym ( lub niedojrzałym - to wszyscy Ci, ktorzy "mysla" ze pisza cos smiesznego/zabawnego, a myslenie nie jest ich mocna stroną) emocjonalnie od razu proponuje ominac ten temat. mam podobny problem ogolnie po wypiciu np 1,5 litra wody (przez np 1h co jakis czas- w pracy) musze isc kilka razy sikac w kilkunasto badz kilkudziesieciominutowch odstepach czasu (po napojach gazowanych czesciej) mam rowniez problemz wysypianiem sie a kiedy dojdzie do tego alkochol wychodzi roznie czasem uda mi sie uwalic jak swinia i nic sie nie dzieje poza męczarnią na drugi dzień a czasem po dwóch, trzech piwach mocze sie nieswiadomie podczas snu. jestem dosc szuply przy 178cm waze 60-65kg ok 20 lat czy to moze byc cos powaznego czy taka juz moja fizjologia? gdyz ogolnie ciezko mnie dobudzic po kilku (5-9h) snu nie slysze budzika czy nawet nie pamietam ze ktos ze mną rozmawial (bedac trzezwym) ogolnie niejednokrotnie burza z piorunami budzila wiekszosc ludzi w okolicy a ja o burzy wiem tylko tyle co mi powiedzieli:/ czasami spiac tylko 3 godziny czuje sie bardziej wypoczety niz po 8 h snu czy to moze byc normalne czy lepiej udac sie do lekarza? troche sie rozpisalem ale moze przynajmniej na czesc pytanuzyskam odpowiedzi.

Gość gość
To moga byc zaburzenia snu glebokiego. Radzilabym udac sie do neurologa. Zrobi badanie eeg podczas snu i na pewno cos sie wyjasni.

Gość gość
slipingsadwetman sytuacja taka sama, wypije nawet 3 czy 4 piwa i jestem w stanie wysikac sie gdzie popadnie, ze spaniem tez bardzo podobnie, budzik raczej nei dziala, pisze tylko po to, zeby ktos nie pomyslal ze jestes w tym sam

Gość gość
Znam osobę(mężczyznę ) która czasem w trakcie snu wstaje i sika pod ścianą. Nie wiem co robić ,jaki specjalista może pomóc. Proszę o poważne odp.

Gość Kasiaa1988

Mój mąż ma 32 lata, na ogół nie pije w ogóle, piwa nie lubi, po wódce się źle czuje. Większość imprez wygląda tak, że to on prowadzi, a pije ja. Ostatni raz upil się na weselu w lipcu, wcześniej ponad rok temu we wrześniu i wszystko było ok. Dzisiaj jednak mieliśmy gości i skubnęli trochę whiskey. Jak do tej pory obudził się 2 razy, z potrzebą oddania moczu, poszedł normalnie do toalety, wysikał całkiem dużo, jednakże za każdym razem łóżko bylo już mokre. 
Nie zgodzę się z tym, że to problem alkoholików i osób, które dużo piją, ponieważ tak jak pisałam na początku, mąż pije raz/dwa razy do roku.