Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pętelka28

Jak się wam goi rana po cc?

Polecane posty

Gość pętelka28

Trzy tygodnie temu miałam robione cc i zastanawiam się, czy moja rana goi się prawidłowo. Czy lekarze dawali wam w szpitalu jakieś wskazówki, co do tego, jakie objawy mogą być niepokojące? Niby wiadomo, że jak zaczyna boleć, coś się z niej sączy, to jest to alarmujące. Ale mnie np. lekarz powiedział, że jak skóra na brzuchu nad raną jest miękka to jest wszystko w porządku, a należałoby się martwić, gdyby była twarda. No i właśnie ostatnio zauważyłam, że z jednej strony brzucha, w okolicach rany bardziej mnie ciągną mięśnie i że skóra w tym miejscu zaczyna robić się twarda(a reszta skóry jest miękka i nie odczuwam żadnych tam dolegliwości). Czy też miałyście może uczucie ciągnięcia bardziej z jednej strony? Czy miałyście twardniejącą skórę nad raną?

ja jestem już trzy miesiące po cc,ale nie pamiętam żeby mi twardniałą skóra ani nic mi lekarze nie mówili na ten temat. Za to czasem jak chodziłam to czułam takie jak by ciągnięcie czy kłucie z lewej strony brzucha tam na dole właśnie,ale byłam akurat na wizycie kontrolnej u ginekologa i powiedział, że wsystko dobrze jest i, że moge mieć takie właśnie odczucia bo przecierz powłoki brzuszne był cięte i muszą się teraz zrosnąć. Ale co do tego twardnienia to nic ci nie powiem niestety;/ zadzwoń do swojego lekarza i się zapytaj najlepiej :)

Miałam cc 3 maja, czyli niedawno. Na początku miałam rozległe zasinienie, teraz znikło całkowicie ale po zdjęciu szwów po obu stronach blizny na jej zakończeniach porobiły mi się akie male zgrubienia. Jedno się rozeszło a to drugie zostało i jest twarde :/

Gość pętelka28
Ja miałam cc 5 maja. No i właśnie dlatego pytam się o wasze odczucia, bo nie wiem, czy panikować i już się umawiać do lekarza, czy też są to po prostu normalne uczucie po operacji.

Gość lllissss
lekkie stwardnienia mialam i bylo ok, gorzej jakbys miala zainfekowane lub krew by byla to do dr.ciagniecie jest normalne, a z czasem skora pozostaje bez czucia

Gość pętelka28
No właśnie ja mam tak lekko twardniejącą skórę. Tylko mnie jednak dziwi, że z jednej strony odczuwam tę ranę jako ciągnące mięśnie(np. tak jak po ćwiczeniu "brzuszków" odczuwa się nadwyrężone mięśnie) , a z drugiej strony w ogóle jakbym operacji nie miała. W każdym razie dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i poświęcony mi czas:)

Ja czekam na wizyte kontrolną, bo póki co nic nie boli, nie sączy, poza tym pytalam polożnej czy to tak może byc, mówiła że jest ok i żebym sobie już kupiła maść na blizny jakaś cebulowa , smarować i powinno się rozejść...