Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzynka036

język niemiecki, pomocy

Polecane posty

Gość katarzynka036

słuchajcie w środę mam sprawdzian z niemieckiego, potrzebuję pomocy kogoś kto rozumie ten język. chodzi o odmianę czasowników modalnych (haben, sein) w czasie perfekt.. to znaczy wiem kiedy użyć czasownika haben i jaką jego formę, mam tylko jeden problem.. w niektórych zdaniach w takiej samej liczbie używa się odmiany czasownika sein "ist" a w niektórych "war" czy ktoś mógłby mi powiedzieć czym one się różnią? byłabym bardzo wdzieczna, pozdrawiam :)

Gość katarzynka036
w takiej samej osobie* a nie liczbie..

Gość kosmitkaaaaaaaaa
z "war" to czas zaprzeszły Plusquamperfekt... bardzo rzadko używany

Gość katarzynka036
a gdy będę miała polecenie aby wstawić formę czasownika haben lub sein jak mam rozpoznać czy to czas teraźniejszy czy przeszły?

Gość kosmitkaaaaaaaaa
Perfekt to czas przeszły, wtedy rozpoznajesz po Partizip II na końcu zdania np. "gespielt" Ich.... gespielt (wiesz że trzeba wstawić habe) lub Ich .... gegangen (trzeba wstawić bin) Ten czas Pluaguamperfekt stosowany jest żeby podkreślić czynność którą robiłaś w przeszłości jeszcze wcześniej niż tą którą wyrażasz w Perfekcie. Nie używasz go samego z zdaniu tylko w połączeniu z innym czasem najczęsciej Prateritum Plusquamperfekt bedziesz miala zapewne przy omawianiu spojnikow (np. nachdem)

Gość katarzynka036
czyli przed czasownikami regularnymi habe a nieregularnymi bin?