Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bulinka26sc

Czy to cukrzyca ciążowa??

Polecane posty

Gość bulinka26sc

tam, jestem w 28 tygodniu ciąży, ginekolog podejrzewa u mnie cukrzycę ciążową, po wypiciu glukozy 75g po dwóch godzinach wyszło 145 (gdzie norma jest do 140) następnie zostałam skierowana na profil glikemii i tutaj już nic nie rozumie. Na czczo wyszło 5.44 mmol/l 2 godziny po śniadaniu 7.44 mmol/l 2 godziny po obiedzie 5.24 mmol/l 2 godziny po kolacji 6.09 mmol/l Diabetolog przyjmie mnie dopiero 9 czerwca do tego czasu oszaleję. Czy zna ktoś może normy profilu glikemii, czy to jest cukrzyca ciążowa?? Bardzo dziękuje za odp. pozdrawiam

Gość tez ja..tt
idz prywatnie,lepiej wydac kase prywatnie niz zyc w niepewnosci

Gość ja poszłam po ukończeniu
normy masz takie: "Prawidłowe wyniki na czczo powinny wynosić: 60 - 100 mg% (3,36 - 5,6 mmol/l)- wynik prawidłowy 101 - 125 mg % (5,61 - 7,0 mmol/l) - nieprawidłowa tolerancja glukozy powyżej 126 mg% (powyżej 7,01 mmol/l) - cukrzyca ciążowa Prawidłowe wyniki po posiłku: 1 godzina po posiłku - 120 - 140 mg% (6,7 - 7,8 mmol/l) 2 godziny po posiłku - 100 - 120 mg% (5,6 - 6,7 mmol/l) Stwierdzenie poziomu cukru powyżej 200 mg% w dowolnej porze dnia, niezależnie od czasu ostatniego posiłku, obliguje do zdiagnozowania cukrzycy." U ciebie poza normą jest ten wynik po śniadaniu.

mój wynik po 70g to 144 więc podobnie, zaraz zostałam skierowana do diabetologa tam została mi narzucona dieta 1500kc i codzienne mierzenie poziomu cukru. Jednak dieta niewiele dała i do końca ciazy pozostałam na insulinie rano i w południe . Po ciąży cukrzyca znikła.

Gość anulsss
no przcież idź do poradni cukrzycowej...

a i jeszcze jedno im ciąża bardziej zaawansowana tym cukier wyższy- przynajmniej u mnie tak było. Też najwięcej zawsze miałam rano po śniadaniu, najlepsze wyniki miałam wieczorem po kolacji.

Gość bulinka26sc
Bardzo dziękuję za odpowiedzi a w szczególności do pani o nicku ja poszłam po ukończeniu. Szukałam norm i nigdzie nie mogłam znaleźć, bardzo dziękuję za link do artykułu, teraz wiem na czym stoję, teraz dieta cukrzycowa, chyba kupię glukometr i kontrola cukrów. Dzięki, pozdrawiam

bulinka26sc tylko wybierz się do tego diabetologa bo np. ja musiałam mierzyć cukier godzinę po jedzeniu i nie mógł przekroczyć 120 (a normalnie jest po godzinie 140) nie wiem od czego to zależy może dla ciężarnych wygląda to inaczej...

Gość bulinka26sc
Najgorsze bo prywatnie przyjmie mnie dopiero w czerwcu, na państwową wizytę nie mam szans, nie będę czekać do lipca. Jeszcze dziś kupię glukometr, przejdę na dietę cukrzycową, będę wszystko robić, żeby zmieścić się w tych normach i potem zobaczymy co powie diabetolog. Dzięki za normy, wiem teraz jakie mają być po zjedzeniu posiłków.

spokojnie ja na wizytę też czekałam jakieś 2 tyg i nic się nie stało 9 czerwiec jest tuż tuż. Po prostu nie jedz słodyczy, nie pij słodkiego itd. Będzie dobrze :) Powodzenia !

Gość bulinka26sc
Mam nadzieję, że dieta wystarczy, że obejdzie się bez insuliny i co najważniejsze nie zaszkodzę dziecku, że jest i będzie zdrowe. Dzięki za wszystkie porady, pozdrawiam