Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nadia-uczy-się-gotować23

Debiut przy rodzinnym stole:)

Polecane posty

Witam, razem z mężem kończymy remont mieszkania, chcemy takim miłym akcentem jakim będzie obiad podziękować rodzicom oraz dziadkom za pomoc i wsparcie :-) I tu jest pies pogrzebany. Ja nie za bardzo potrafię gotować. Coś tam umiem, ale nie posiadam jeszcze wprawy przypisanej gospodyniom domowym :-) Powiedzcie co zrobić na taki obiad? (Będzie ok. 10-14 osób) Mam taki pomysł: rosół z makaronem pieczeń rzymska, schabowe, karkówka pieczona, polędwiczki w sosie paprykowym sałatka warzywno-wiosenna (czyli papryka, sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka + sos ziołowy) ciasto, kawa, herbata Co myślicie o tym menu?

Gość nototerazja
Zamiast karkówki zrobiłabym dodatkowo jeszcze jakąś sałatkę albo i ze dwie :) Taka pora roku, ze można wydziwiać z nimi :) Poza tym ok

Gość Fanka Rysia z Klanu
Twierdzisz ze nie za bardzo potrafisz gotować i porywasz się na rosół? Odważna jesteś:) Ja zrobiłabym coś prostego ale zadbała o jakość produktów.

Fanka Rysia z Klanu - rosół umiem zrobić :-) To jest chyba najłatwiejsza zupa którą potrafię zrobić. Napisz co Ty byś zrobiła?

Rosół jest potrawą łatwą do ugotowania. Nawet bardzo. Właściwie to gotuje się sam. Uważam, że bardzo fajne menu. Popisowe;)

Oblubienica - dzięki :) Mam nadzieję że się uda, mam jeszcze problem z mięsami, np. czasami jak robię schabowe to zdarza się że są lekko twarde, nie wiem dlaczego, a innym razem mięciutkie. Chyba kwestia smażenia?

manu fajne, ale moim zdaniem trochę za dużo wieprzowiny, wszytkie mięsa ze świniaka:) Jak dajesz do wyboru cztery różne, to chociaz jedno powinno być drobiem.

Yavagrana- w sumie masz rację, a co można zrobić z kurczaka (nie chcę smażyć schabowych z drobiu)

Gość bukaaa
4 rodzaje mięsa jak na osobę uczącą się gotować to calkiem nieźle. Niemniej popieram, ze dodałaby jeszcze jedną sałatkę i z jednego mięsa można zrezygnować. :)

może niesmiertelne devolaje? Albo zamiast polędwiczek zrób sznycelki z indyka w tym samym sosie:)

Boję się żeby starczyło jedzenia będzie co najmniej 10 osób (do 14).

może zamocz na noc schabowe, już potłuczone, w maślance. Mięsko będzie kruche. A nie za dużo tego mięsa jak na jeden obiad? Może daruj sobie karkówkę, bo może cui wyjść podeszwa, a zastąp ją jakimś deserem. Nawet zwykły budyń z sokiem malinowym:)

Gość bukaaa
fajne są roladki z piersi kurczaka - na mięso nakładasz plasterek sera żółtego i plasterek pomidora. Spinasz wykałaczką, panierujesz i smażysz. :)

Yavagrana- dzięki za pomysł :-) Z robicie devolaje? Kurczę będę miała zagwozdkę, żeby piersi z kurczaka pokroić w plastry ;)

A macie pomysł na 2 sałatkę? - Może z ananasem, kukurydzą i szynką? Dobry pomysł?

Gość hgddh
A ja bym zrobiła ten rosołek i karkówkę ale na kapuscie która też się sama właściwie robi:)

karkówka na kapuście? jak to się robi?

do takiej ilości mięs sałatka wystarczy z samych warzyw, moim zdaniem nawet zwykła surówka sie nada.

Gość fhgrsxh
z szynka do obiadu? lepiej taka : ananas, por, jajko, seler konserwowy, kukutydza, majonez, szybka i smaczna :) proponuje tez roaldki z drobiu z pieczarkami, albo ze szpinakiem i fetą pyyycha :)

mnie sie podoba dodalabym tylko jeszcze jakas salatke jak dziewczyny radza ;) a poledwiczki zrobila bym z gorgonzola sa pyszne i takie troszke "" wykwintne "' ;) ogolnie menu ok :) nie zapomnij o sokach najlepiej swiezo wycisniete no i woda mineralna na te upaly ;) z lodem i plasterkami cytryny :)

schabowe będą przepyszne jeżeli w panierce zamiast bułki tartej użyjesz zmielonych płatków kukurydzianych. a jezeji wychodzą Ci twarde, to pod koniec gotowania podlej troche wodą, na małym ogniu i niech sie podduszą chwilę, będą przepyszne :) polecam

a może rybę też podać? zrobiłam pieczoną w sosie koperkowo-ziołowym (z pomysł na...)

mix salata zielona ogorek zielony pomidor jajo na twardo rzodkiewka troche majonezu pokroic gotowac siekac do michy pomieszac dodac majonezu i przyprawy ;)

Gość fhgrsxh
albo tez faja salatka warstwowa brokul feta, pomidor, ogorek, czerwona cebulka, jajko i na wierz polac sosem czosnkowym (jogurt, czosnek, z lyzka majonezu lub smietany, sol, pieprz)

schabowe cienko rozbij nie przesadz z panierowaniem ;) a moze sznycle na nich jajko sadzone ;) ziemniaczki opiekane do tego albo piree albo z wody albo fryty ;)

kocham ziemniaczki pieczone, ale chyba zrobię zwykłe ugotowane :)

Gość hgddh
Karkówka na kapuście_-kupujesz kilo kapuchy kiszonej, karkówkę. Karkóweczkę kroisz w plastry, obsmazasz. Kapustę rozkładasz na blaszce do piekarnika, dodajesz suszone morele lub żurawinę. Na kapustę kładziesz karkówkę, doprawiasz, zawijasz blachę folią aluminiową. Piekarnik ustawiasz na 180 stopni. Pieczesz 1,5 godziny pycha!Ja robiłam taki obiad jak miałam się spotkać z przyszłymi teściami:)

hgddh- a tą żurawiną to posypać karkówkę, czy wmieszać w kapustę?