Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

timka

Karmienie piersią - nie takie tanie

Polecane posty

2 staniki 1 laktator - to sa wydatki jednorazowe, nie kupuje sie co miesiąc sprzetu za 180 zł :) ja odciagam aventem do drugiej buteleczki, daje do lodówki- nie mroże bo nie ma takiej potrzeby, wiec nie potrzebuje woreczków.

a po co mrozic? no właśnie, ja nawet takiego z lodówki nie dawałam, jak potrzebowałam podać mleko z butelki (np będąc poza domem ) to podawałam MM i tak będę robiła od początku następnym razem.

Gość pan tik tak
Pewnie wcześniej nie nosiłas stanikow skoro z okazji karmienia piersi musiałaś kupić od razu 6 . cyba ze jestes j brudaska i leniem i nie chce ci sie prac ?? jestes kretynka myslisz ze kazdego stac na to wszystko ?? a jednak inne kobiety sobie radza !! brak słow mam nadzieje ze w przyszłym zyciu będziesz Buszmenka w dżungli płodną jak królica i bedziesz musiala sobie poradzic !!

Gość do autorki pojebanej
karmilam piersia i nie uzywalam nic z tego oprocz stanikow do karmienia i mialam 3 po ok15zl wiec karmienie polroczne wyszlo mi 45 zl:)

Gość kiciorek-ek
a ja z całej tej listy używałam tylko wkładek laktacyjnych:) Przecież jak dziecko jest małe to, owszem je często, ale potem już się to wszystko normuje. Więc o jakim uwiązaniu w domu mówicie? Dodam, że karmiłam piersią 1,5roku a po macierzyńskim wróciłam do pracy. Chociaż nie, stanik mnie kosztował prawie 200zł- ale jest taki ładny, że używam go do dziś:)

Gość tikoska
Jak to nie mrozić ? No właśnie, w lodówce jedynie 24 czy 48 godzin można trzymać, a przecież nie zawsze na zawołanie sobie ściągniesz mleko i wstawisz świeże do lodówki, żeby mieć na ewentualne wyjście z domu. Ja np. miałam tak,ze jak mały mi regularnie jadł z piersi, to nie było wiele okazji, by ściągnąć coś do pojemniczka, bo mały mi zwyczajnie wszystko wyjadł z piersi,tak że jak zdarzył mi się moment, że kilka godzin nie karmiłam, np. w nocy i miałam nadmiar, a mały mi tego nie zjadł, wtedy ściągałam i do zamrażarki, i jak np. za tydzień potrzebowałam coś załatwić, gdzieś wyjść, mleko jak znalazł było, wystarczyło wyjąć z zamrażarki, ja mogłam spokojnie wyjść i na 4 -5 godzin, nie martwiąc się, że na prędce muszę mleko ściągać, by mógł ktoś go nakarmić z butli. Tak że nie rozumiem oburzenia, po co zamrażać.

tez nie zamrazalam a kremow na brodawki tez nie mialam i tego kwasu jakiegos co nie wiem co to jest autorka nie wiem skad ta liste wymyslila

Gość tikoska
I rozumiem, jak starsze dziecko, które oprócz piersi cos jeszcze je, to jest inaczej, ale ja mówię o takim małym niemowlaku do 3 miesięcy, bo tyle czasu karmiłam piersią i to nie jest tak hop siup sobie wyjść, będąc zdanym tylko na cyc, bo takie dziecko je tylko mleko i to o wiele częściej niż starsze niemowlę.

Karmiłam 9 miesięcy i nie używałam tylko dwóch staników i nic więcej bo mleko mi nie ciekło, młody się dobrze przysysał, laktatora nie potrzebowałam, mleka nie mroziłam.

Gość a po co mrozić?
tikoska - masz rację takiej opcji nie przewidziałam :) jednak autorka troche przesadza z tymi zakupami - zwlaszcza z królikiem :)

Ja bym się chyba przekręciła bez laktatora, ale u nas była żółtaczka patologiczna i musiałam małego karmić MM przez 3 doby (miał 8 tygodni), w tym czasie odciągałam mleko laktatorem żeby pokarmu nie stracić, wrócił do piersi bez problemy, karmiłam 5 miesięcy.

Gość kiciorek-ek
ja bym się bała dawać takie zamrożone... A co do wychodzenia przez trzy miesiące- Bogu dziękowac nie miałam żadnych spraw do załatwienia, które zmusiłyby mnie na wyjście 4-5godzinne. Chociaż nie, u fryzjera byłam- ale zmieściłam się w dwie godzinki :)(

Gość hahahha..:D
no i timka srimka zmyla sie:D:D głupia baba i tyle:P

a no to dowiedziałam się czego powinnam była używać a ja głupia nic z tego nie miałam! oj i jak to możliwe że 11 miesięcy karmiłam??? - laktator? po co, ja ściągałam ręcznie i to spokojnie wystarczało i nawet na 9-10 godzin dziennie na wykłady znikałam, co 2 weekend. spokojnie ręcznie byłam w stanie odciągnąć mleko na cały dzień, aż za dużo zwykle go zostawaiałam :P - muszle? po co? nawet wkładek nie używałam :) - staniki? ja używałam normalnych tych co w ciąży - kwas DHA? nie brałam - woreczki? nie mroziłam, co najwyżej zostawiałam w lodówce, wlewałam do zwykłego słoiczka i sobie stało - krem na brodawki? stosowałam własne mleko, albo bepanthen, ten sam co na pupę dla dziecka - odp odżywianie? mały miał alergię na masę produktów więc moje jedzenie dośc tanio wychodziło :P ograniczało sie do marchwi, schabu pieczonego i wafli ryżowych :P :P :P jak dla mnie karminie piersią było baaaaardzo tanie i przede wszystkim wygodne!

można się obejść bez wkłądek laktacyjnych i laktatora? no ja akuat nie mogłam :p mialam cc i pokarm normalnie miałam dopiero po tygodniu żeby małej starczyło sie najeść a wcześniej sztuczne było. Za to jak dostałam wkońcu pokarmu to między karmieniami nawet mleko samo mi ciekło i czułam wtedy takie wkurzające troche bolące mrowienie w piersiach, miałam wkoncu za dużo pokarmu i po nocy budziłam się z mokrą bluzką mimo wkładek ( papier nie zdałby już tutaj wogóle egzaminu,jak podczas jednego takiego samoistnego "wycieku" wkładka przesiąkała), no i sporo odciągałam laktatorem i nawet po karmieniu potrafiłąm ściągnąć z obydwu piersi prawie na następne karmienie ;) no i jak córka zaczęłą dłuuugo spać (po 8-9h a pare razy zdarzyło się 10 i 11 nawet i to po piersi) to wkońcu dostałam zapalenia (jak córka 2,5mies miała) i wyszła dupa z karmienia piersią :p po miesiącu od zapalenia pokarm prawie całkowicie mi zanikł.

Laktator- ja nie chciałam n a początku, ale kupiłam ręczny jak miałam nawał. Ale już się nie dziwię że Canpol ma produkty jakie ma, pizgnełam laktatorem- planuję jeszcze trójkę dzieci, uznałam że mogę zainwestować w elektryczny i kupiłam drogi i dobry. Nie napiszę ile dałam bo mnie zjedzą, ale to inwestycja na lata. Zgadzam się, wydatek ZBĘDNY. Ale ja nie potrafię być uwązana- mały ma apetyt dobry, jak nie śpi je co 1,5- 2 godz. a nigdy nie przewidzę ile chce zjeść i ile pośpi. Codziennie rano odciągam też butelkę i następnego ranka maż daje żebym mogła rano poleżeć. I owszem, wychodzę na kilkanaście godzin. Z tego też powodu zainwestowałam w woreczki (jednorazowo), mam kilka porcji odłożone u rodziców, u siebie i jest ok. Kupowałam też butelki (jedną małą, teraz już dwie duże bo wygodniej mieć dwie). Muszle- nie używała, ale to jednorazowy wydatek. Nie wydawały mi się wygodne, używam wkładek laktacyjnych- 2 pudełka po 16 zł. wystarczają mi na miesiąc. Cena normalna jak dla mnie. Używam bo po pierwsze- jak karmię z jednej piersi, z drugiej cieknie, czasem cieknie ot tak po prostu i nie wyobrażam sobie chodzić z brudną od mleka bluzką, zresztą jest tłuste i zostawia plamy. A po drugie mam wrażliwe brodawki i sam stanik je obciera. Mam brodawki ciagle suche i wrażliwe, smaruję kremem- ale z tego co wiem mleko wystarcza. Tyle że trzeba smarować i czekać aż wyschnie... Kwas DHA- ja tam jem ryby, przynajmniej tą zalecaną porcję i nie potrzebuję. Tak samo jak witaminy, wapń, żelazo... suplementuję się magnezem bo piję dużo herbaty która go wypłukuje, ale to tanie. Tylko dziecku na piersi kupowałam wit K+D (34 zł./mc), teraz samo D będzie (17 zł). Staniki- kupiłam takie miękkie (dwa za 20 zł.) do spania- żeby mi nie ciekło, żeby koszulka nie obcierała piersi. I dwa normalne do karmienia na dzień- po 55 zł. Normalna cena za porządny stanik, zakładam że będę karmić rok i w takim czasie i tak bym 2 staniki kupowała. Dieta- nie stosowałam i nie stosuję, staram sie jeść mało przetworzone, przyzwyczaiłam się w ciąży, nie piję alkoholu i nie palę ale to raczej oszczędność... Podsumowując- za potrzebne uważam tylko wkładki laktacyjne i witaminki dla dziecka na piersi. Resztę uważam za zbędną, kupowałam dla własnej przyjemności żeby nie czuć się zmuszana do czegoś. Staniki to normalne wydatki, bez względu na karmienie.