Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Urobionapopachy

Mam plan i bede sie go trzymac

Polecane posty

Gość Urobionapopachy

A co,mi sie tez cos od zycia nalezy.Jedziemy niedlugo do rodzicow meza w odwiedziny na dwa tyg i wiecie co wam powiem?Nie kiwne palcem!Jade zeby odpoczac a nie zeby jeszcze u kogos robic,jade w gosci to niech mnie obsluguja a jak nie bedzie np obiadu to pojedziemy po cos gotowego.Dosc mam roboty we wlasnym domu.Natchnelo mnie zeby tu napisac jak mi maz dzisiaj powiedzial "No jak bedziemy juz w ... to ugotujesz ten pyszny gulasz co ostatnio przepis znalazlas" A TAKIEGO WALA

Gość 1234567890z
Powodzenia! :D

Gość hłe hłe hłe
:D dobre :D pewnie że tak, a co! ja też bym wypieła dupsko do góry. Jedziesz w gości a nie na służbe, no nie? więc ani się waż cokolwiek gotować a już nie daj Boże sprzatać :-P Miłego WYPOCZYNKU:)

Gość Urobionapopachy
I nikt nie skrytykuje?No,no a juz mialam ciete riposty w zanadrzu.A jak to jest u was mamy,co robicie jak jedziecie w gosci?Pomagacie w domu?

ja chętnie pomagam, ale tylko wtedy gdy ktoś mnie o to poprosi :) nigdy nie rządzę się w czyimś domu bo nie lubię jak ktoś się rządzi u mnie. jak jadę w gości to się goszczę i odwrotnie- jak kogoś do siebie zapraszam to go goszczę :)

Gość Urobionapopachy
A jak jestescie u kogos kilka dni lub dluzej to czy np robicie zakupy?Lub dokladacie sie do nich?I odwrotnie jak macie gosci to jak oni sie zachowuja?

Gość ergwergwer
Gdy do nas przyjeżdżają goście, to oczywiście też nic nie robią ale zdarza się że czasem ktoś wyręczy gospodarzy przygotowaniem posiłku, jeśli właśnie ma takie popisowe danie jak ty gulasz. I spuść trochę pary bo nie zdążysz wyluzować żeby odpocząć. (Chyba za dużo robisz w domu. Tylko ty gotujesz i zawsze? Przecież można zjeść kanapki czy coś z innego dnia, a choćby i gotowe danie jeśli kogoś stać. Nie byłabyś wtedy taka sfrustrowana.)

Gość ergwergwer
Urobiona, gdybyś płaciła za pobyt w hotelu to by cię obsługiwali, nie? Tu masz pobyt za darmo, na dodatek długi. W takiej sytuacji wypada chociaż zaproponować że zrobicie zakupy gdy ktoś przygotowuje jedzenie (masa z tym roboty dla całej rodziny) czy przynajmniej kupicie jakieś napoje. Zresztą zorientujesz się po reakcji teściów na propozycję jakiegoś współuczestniczenia w pracy czy kosztach. Podejrzewam jednak że nawet gdy będą odmawiać przyjęcia pomocy, to po tygodniu będą tak wyczerpani, że pomoc się przyda. Możecie też po prostu zaproponować że będziecie jadać osobno, wyjąwszy jakiś powitalny obiad. Baw się dobrze.

Gość anikkaasdf
Zalezy gdzie, u dobrych kolezanek czuje sie jak w domu, one u mnie tez. U rodziny, pomagam, zbieram po jedzeniu zmywam ewentualnie pomagam w przygotowaniu jedzenia, zawsze pytam czy pomagac cos. Nie lubie nic nie robic, glupio sie czuje. Tymbardziej ze jestesmy po kilkanascie dni zawsze bo raz w roku :-D ale nigdy nie sprzatam w sensie takiegi domowego sprzatania i nie gotuje jako ja dla wszystkich. Zawsze robimy zakupy duze dosc, wychodzimy z zalozenia ze i tak jestesmy u kogos na glowie. Zreszta tez tak jest jak goscie sa u nas. A ogolnie nikt w rodzinie nie udaje paniusi i jak chce kawe czy herbate to sobie robi. Mmy dobre stosunki nikt sie nie obraza za rzadzenie sie czy uslugiwanie, luz i dlatego zawsze mamy fajne wakace, my gdzies alvo ktos u nas. :-D

a ja zawsze coś tam w domu gospodarzy robię. pamiętam jak jeździłam jako dziecko do cioci z mamą to w zamian za gościnę, miejsce do spanie, zużywanie wody itp itd my robiłyśmy obiady. zawsze jak ciocia wracała z pracy miała pyszny obiad na stole. teraz jak jeżdżę to teściów to pobyt u nich zaczynam od...generalnych porządków. teściowa nigdy nie ma czasu na sprzątanie,a że ja nie mogę przebywać w domu, w którym jest aż tak brudno to odkurzam, ścieram kurze, myję podłogi, często okna...... np w lutym stwierdziła ze ona już nie odkurzała bo zaraz święta (pod koniec kwietnia przecież były) i zawsze am tonę wymówek dlaczego chociaż nie poodkurzała. no ale nic przyzwyczaiłam się :P wiem że mnie wykorzystuje, jestem tego świadoma, ale mam to gdzieś. jak u niej mieszkałam to zawsze mi powtarzała jaki to bałagan w domu mam, więc teraz jakąś ta satysfakcję odczuwam pokazując jej że nie ja miałam bałagan tylko ona :) teraz jeździmy na krótko, max 1-2 noce więc zwykle nie gotuję nic. ale jak jesteśmy dłużej to jeden obiad robię, albo jakieś ciasto piekę. tak jestem nauczona i tego chcę nauczyć mojego syna, że za gościnę zawsze należy podziękować i w jakiś sposób odwzajemnić się gospodarzom. no ale skoro Ty chcesz odpocząć i nic nie robić to Twój wybór i Twoja decyzja :)

jeśli chodzi o zakupy to albo jadąc do sklepu pytam co jest potrzebne i nie przyjmuję zwrotu pieniędzy lub robiąc zakupy razem dokładam się (zawsze jest sprzeciw, ale jak nie daję rady przekonać gospodarzy to np daję te pieniądze dzieciom:) ) wcześniej informując o tym ich rodziców :P jak to są rodzice to np kupuję przy okazji ładnego kwiatka w doniczce lub dobry trunek :)

Gość Urobionapopachy
Dzieki dziewczyny.Tutaj chodzi o to ze moi tesciowie wlasnie tak sie zachowuja jak do nas przyjezdzaja (tzn nic nie pomagaja,zero zakupow) a jak my bylismy u nich to zawsze zakupy,pomoc w domu,wiec tym razem powiedzialam sobie dosc.Dlaczego ja mam zawsze obslugiwac innych i jeszcze u nich sie dokladac do wszystkiego a oni u mnie na gotowe i papa.