Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ck_ck

Szkoła, niemcy co robic ??

Polecane posty

Mam dziwną sytuacje , ostatni mama powiedziała mi o sytuacji w Niemczech krótki urywek tego co znalazłam w internecie 'Niemieckie szkoły zawodowe w przyszłym roku zamierzaja ściągnąć przynajmniej 10 tys. gimnazjalistów z krajów ościennych. Liczą przede wszystkim na Polaków. Oferują nie tylko darmową naukę w szkołach, zakwaterowanie i wyżywienie, ale również stypendium: na pierwszym roku 600-750 euro, a na trzecim nawet 1,5 tys. euro. I oczywiście gwarancję zatrudnienia. Nie trzeba znać niemieckiego; kurs językowy zorganizują na miejscu. ' Wiem, że po tym trzeba jakiś kontrakt podpisać ze szkoła do której bym rzekomo poszła w Niemczech . Co sądzicie o tym mam rok na zastanowienie co zrobię z dalszym moim życiem . Jak sądzicie ??

Gość Caspar
Korzystaj :-) Raczej nie stracisz, a możesz zyskać

Cały czas mam wrażenie, że w Polsce dużo nie osiągnę . A tam , jestem bardzo ciekawa

Gość kicicici
no u nas ci tego nie zaoferują

Oprocz kursu jezykowego jest rowniez nauka,wiec masz normalne lekcje plus kucie szwabskiego jezyka ktory nie jest latwy.Stypedium ktore otrzymasz przeznaczysz na mieszkanie,zarcie,ogolnie na siebie wiec nie licz ze cos na tym jeszcze zarobisz.

Fakt faktem, ale mój kumpel mieszka w Niemczech i jak czasami opowiada o kulturze tam i tu ,to ja jestem przerażona . Mówi, że Polacy tam chodzą na dyskoteki się sztachetami bić , robią wiochę innym ludziom. Tam nikt się nie nudzi, komforty mieszkalne drogowe:) Zastanawiam się czy gdybym chciała potem wrócić do Polski mogła bym podjąć liceum w razie gdyby sie 'nie udało'

Gość nie wiem wiec ci nic
ale później ma gwarancje zatrudnienia. to już coś.

Tak dziwnie podejmować decyzje która zmienia życie . Niby jeszcze rok mi został ale patrząc na to inaczej za pół roku musiała bym im dać znać o mojej chęci jechania tam a za rok już by mnie tu nie było .

Powiedz Ci tak Mieszkam teraz w niemczech i az zal mi stad wyjezdzac, zaluje ze nie mialam takie mozliwosci jak Ty. Gdybym była sama to bym odrazu poszla mieszkac do jakiejs niemiecko polskiej rodziny pilnowac dzieci i za darmo uczyc sie jezyka. w polsce nie ma praktycznie zadnych mozliwosci tutaj sa OGROMNE. Poprostu pracy jest tutaj od cholery dla kazdego nie zaleznie od wyksztalcenia, liczy sie tylko język.. Dziewczyno nawet sie nie zastanawiaj ja bym jechała odrazu, nie bedziesz tego zalowac bedziesz znac jezyki polski niemiecki i do tego angielski :) bo tutaj wszystkie dzieci znaja :) Prace bedziesz miec na stówe, nie bedziesz sie o nic martwic :) A jesli bedziesz chciala zawsze mozesz wrocic do poslki tylko z biegłymi jezykami:)

Takie posty mi mieszają w głowie, znaczy w pozytywnym sensie , ale teraz cały rok musiała bym uczy się języka ... :D A nie jest on za łatwy

Nie jest trudny ! ja sie wogole nie uczyłam nigdy ! Jestem w niemczech od roku, nie pracuje nie wychodze tu do niemców chodze tylko do skelpu czy tam na dyskoteke słucham tylko niemieckiej telewizji i umiem juz praktycznie wwszystko :) ten jezyk tylko wydaje sie trudny naprawde. A ile masz wogole lat ? Jesli masz ambicje zeby dobrze zarabiac kase w przyszlosci i byc bizneswomen :D to jedz dziewczyno, ucz sie teraz jezyka i jedz ! lepszej okazji meic nie bedziesz. w polsce co ? tez sie bedziesz musiala nauczyc jezykow, skonczysz jakies studia ozapierdzielasz sie ouczysz (jezykow tez) i praca za ile 2 tysiace max? tutaj pojdziesz do pracy dostaniesz 2 tysiace w euro albo i wiecej ale jedzenie ciuchy kosmetyki czy mieszkanie to jest tak tanie ze wystarczy ci na wszystko i jeszcze odlozysz

Ja mieszkam z moim facetem, nie pracuje, on pracuje zarabia 2 tysiace miesiecznie. Oplacamy mieszkanie, jedzenie, moje kosmetyki ciuchy itp i jeszcze nam zostaje ok.500euro do skarpety :) Tu jest przyszłość, można życ na poziomie :) W polsce zeby sie dorobic czego kolwiek musiallabys tyrac albo miec znajomosc, niestety takie realia :)

Ja mam 15 lat i właśnie ukończyłam 2 klasę gimnazjum znaczy jeszcze kilka dni ;D I niedawno usłyszałam że od tego roku pojawiło się takie cos. Myśle że to jest własnie najbardziej odpowiedni moment na podjęcie dobrej decyzji. Ponieważ papiery i różne uzgodnienia trzeba załatwiać pół roku wcześniej

Tak w sumie to mama mi to zaproponowała , napewno na żarty, ale myślę, że nie bedzie z nimi problemu . Jak narazie przeczytałam dużo artykułów na ten temat i troche mnie przeraża gdyż jedni pisza o braku znajomości języka , jeden chłopak mówił że do niego dzwonili i musiał rozmawiac po niemiecku . Napisałam do niego emaila i musze zobaczyc . W razie czego będe kuła całe wakacje bo do orłów nie należe ;D

No to ja Ci powiem tak:) Gdybym w twoim wieku tak myslala o przyszlosci i wogole to by moje zycie wygladalo inaczej.duzo lepiej. JA na twoim miejscu bym sie poorientowała jak z jezykiem jaki stopien i wogole, zapisz sie do szkoly niemieckiej nauczysz sie bardzo dobrze jezyka a przyszlosc jakby nie patrzec, masz zagwarantowaną. a nie wiesz do jakiego miasta ?

Na przyjęcie polskich uczniów przygotowują się ośrodki we Frankfurcie, Berlinie, Poczdamie, Kassel i Cottbus. :D

Na różnych forach piszą różne rzeczy teraz tak przeglądam i ludzie twierdza że po zawodówce nie ma sie matury i że sie nie opłaca marnowac czasu

a to co zawodówka jest ? wiesz co powiem ci ze ludzie kształcący się za granica wlasnie typu niemcy anglia maja duze lepsze perspektywy, w tych czasach liczy sie przede wszystkim jezyk i wyksztalcenie :) ja bym jechala na twoim miejscu.. gdybym zaszla w ciaze to bym nawet nie pomyslala do pl wracac bo chcialabym zeby moje dziecko sie tu wychowalo.. tutaj ludzie nie narzekaja na brak pieniedzy stac kazdego na wszystko... dziewczyny ubieraja sie w najlepszych sklepach, a u nas ? skonczysz studia i nie stac cie na nic... w niemczech poznasz nowych znajomych oswoisz sie z czasem. Uwierz mi to jest ogromna szansa. Gdyby moje dziecko taka mialo to bym wypchała na siłe :)

Gość Elena 18
Moja koleżanka właśnie wyjechała do Niemiec do szkoły . Jest bardzo zadowolona .Jeśli masz chęci i taką okazje nie zastanawiaj się tylko wyjeżdżaj , tam będziesz miała lepszy start na życie niż w Polsce ,

Wiesz co w tej chwili nie jestem w stanie ci powiedziec jakie wszystkie zawodówki istnieją , ale mnie najbardziej interesowała by inżynieria . Musiała bym sie w to zagłebic gdyz chce wiązac swoje życie z matematyką :D

Chyba się przekonałam , teraz tylko trzeba zapoznać sie z językiem ;D Najlepiej zaczne od początku wakacji jakies korepetycje . Mam nadzieje, że wszytko wyjdzie

Ja dzisaj już muszę wam podziękować ;D Idę spać bo jutro trzeeba wstać rano ;D

zapisz sie najlepiej do jakiejs szkoły niemieckiej korepetycje cie za duzo wyjda :) a jak zrobisz zawód za granicą jakąs inzynierie- dziewczyno masz prace gwarantowa za tyle kasy ze w polsce bys nie zarobiła ! i tuttaj szkolnictwo jest troszke inne niz w polsce wiec nie sluchaj jakichs kolegow ze bez matury czy cos.. to tylko w polsce jest sie debilem bez matury :) taka niestety mentalnosc polakow :) Jestesmy leniwym nie kwapiacym sie do niczego narodem a wymagajacym i oczekujacym :)