Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Assanissa

Teriery - co myślicie o tych psach?

Polecane posty

Gość Assanissa

Zamierzam sobie kupić takiego psa. Na początku myślałam o psie rasy Akita, ale mieszkam w niedużej kamienicy i właścicielka pozwala mieszkańcom mieć tylko nieduże zwierzęta. Już na starcie powiedziała, że Akita, czy inne duże rasy typu labrador etc nie wchodzą w grę. Dlatego też zastanawiam się nad terierem. Stąd też pytanie: czy teriery mają jakieś specjalne wymagania? I jaki charakter mają zwykle te psy (wiem, że to brzmi absurdalnie, ale każda rasa ma w sobie jakąś szczególną cechę charakteru).

Gość Assanissa
?

teriery sa zawadiackie... mialam, fajna byla, strasznie ja kochalam ale koty tracily przy niej zycie. wiec pozostane przy owczarku niemieckim. z terierow, bulterier ale do tego trzeba miec reke.

Gość afasdasdasas
tylko sra, żre i szczeka. nigdy nie zrozumiem takich pustych ludzi co muszą miec takiego srajocha zeby umilic swoje nudne zycie

afasdasdasas a ja nigdy nie zrozumiem takich debili jak ty.

Gość Assanissa
Coralick, kota i tak mieć nie będę, więc tutaj chyba problemu nie ma. Inni mieszkańcy też mają tylko psy (ew. kanarki, rybki itd). Do kogoś tam wyżej: Czemu od razu piszesz, że tylko puści ludzie chcą mieć psy?

Ja mam teriera, Cairna. Identyczny jak ten: http://www.dogbreedsaz.com/wp-content/uploads/2010/05/Cairn_2DTerrier_2Dfb_2D67461308.jpg Jest bardzo żywiołowy, wesoły, ma silny charakter - nie da sobie dokuczać ;) Do tego strasznie zawadiacki jest. Do mieszkań się nadaje, ale wtedy częste spacery. Mój ma cały plan do dyspozycji, gdzie namiętnie kopie dołki, szuka gryzoni.

Gość jhjhg
terierki to osyc charakterne ktore bez odpowiedniego szolenia moga cie komoletne zdominowac. zanim kupisz jakiegokolwiek psa to konieczne jest zapoznanie sie z podstawowymi informacjami na temat danej rasy, bo mozna popelnic wiele bledow. azdy pies potrzebuje mocnej reki i odpowiedniego podejscia a teriery to juz zdecydowanie, sama mialam niedawno kupic west highland teriera, kupilam wiec ksiazke i po jej przeczytaniu stwerdzilam ze jednak labrador jest znacznie lzejszy w ulozeniu...wiec kuujemy labka (aqle mamy duzy dom wiec nie ma problemu) naprawde nie kupuj psa w ciemno, bo mozesz tego bardzo zalowac

Gość belkabelka
tylko nie bierz foksteriera - lagodny i ladnie sie z dzieckiem bawil ale glupek jakich malo i caly czas ucieka

*plac. Poza tym mają rację Ci, którzy piszą, że teriery zwykle nie są łatwe do "ułożenia". Trzeba mieć też silny charakter i potrafić zapanować nad takim urwisem, żeby był posłuszny, bo inaczej jego wrodzona niezależność zdominuje właściciela i nie będzie się słuchał :P