Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dyna1

Budowa domu 100m

Polecane posty

Gość Dyna1

Ile by mnie kosztowalo wybudowanie domu 100-115m w woj...warminsko-mazurskim.Dodam ze dzialke posiadam prad wszystkie zezwolenia sa na plany juz kase mam odlozona,na pewno bedzie to prosty projekt z uzytkowym poddaszem,dach bedzie 2 spadowy.ile kosztowalby stan surowy otwarty...np jesli bym miala 100tys czy by to wystarczylo????????

Gość raczej nie bo 2 tys za m2
to raczej minimum, Stan surowy najtanszy, najdrozsze wykonczenie, wiesz, same drzwi, okna, armatura, podlogi .Elektrycznosc, hydraukikam, no chyba mamsz kogos z rodziny do roboty. Im mniejzy dom, tym drozszy 1 m2

Gość dyna1
myslalam ze im mniejszy tym tanszy:)fachowcow mam w rodzinie znaczy sie jednego(zlota raczka)takze 100tys to minimum i pewnie drugie tyle wykonczenie???

Gość dyna1
Myslalamze im mniejszy tym tanszy:)??

To ja napiszę o co chodziło poprzednikowi: W małym domu trzeba zrobić wiele prac, instalacji identycznych jak w dużym: sprzęt AGD, piec, wyposażenie 2 łazienek (standard), RTV, brama garażowa, porządnie ocieplone i trwałe drzwi zewnętrzne, podjazd, ogrodzenie, papierologia, przyłącza- czy budujesz 250 mkw czy 100 różnicę w tego typu zakupach będą niewielkie. Budujac mały dom (co w całej rozciagłości popieram) mniej płacisz za wszystko, co jest od metra- tynki, gładzie, fundamenty, dach- uzbiera się spora oszczędność, ale koszty stałe są również duże. Z tego wynika, ze dom 100 mkw nie kosztuje połowy domu 200 mkw tylko np 3/4. Dom mały ma droższy metr kwadratowy wykończonej powierzchni ze wzgledu na koszty, jakie trzeba ponieść przy każdej budowie- dużej czy małej, a oszczędność wynika z czego innego, choćby z tego, ze na pozostałe 1/4 nas po prostu nie stać :)

Napiszę o co chodziło poprzednikowi: Budując dom trzeba (niezależnie od wielkości) kupić: piec, drzwi wejściowe, AGD, RTV, wyposażenie 2 łazienek (standard), podjazd, bramę garażową, papierologia, przyłącza, zlew do kuchni itp- to są tzw koszty stałe. Budując mały dom (co popieram) oszczędasz na wszystkim, za co płaci sie od metra - beton, pokrycie dachu i robocizna na nim, tynki, gładzie- to są oczywiście duże oszczedności, ale koszty stałe trzeba ponieść, dlatego też dom 100 mkw nie będzie kosztował połowę domu 200 mkw tylko np 3/4. Wiec jeżeli, przykładowo dom duży ktoś wybudował za 600 tyś to koszt metra kwadratowego wykończonego budynku wyjdzie mu 3 tyś, analogicznie: 100 mkw, 400 tyś, 4 tyś. Czyli że niby opłaca sie wybudować dom wiekszy, tylko trzeba mieć te drobne 200 tyś dodatkowo :) Stan surowy otwarty to (bardzo, ale to bardzo uśredniajac) 40 % całości, zamkniety- 60%.

Myślałam, ze mi zeżarło post, dlatego pisałam 2 razy, sorry za zaśmiecanie

Gość dyna1
ok dzieki za wytlumaczenie teraz juz rozumiem wszystko:)hehe..Jak pisalam powyzej mam kogos z rodziny(tate)ktory te rzeczy zrobi za darmo piec cale ogrzewanie bede placila tylko za materialy robocizna za darmo...takze brama cale ogrodzenie dzialki drzwi garazowe tez tylko marerialy robocizna gratis.Slyszalam ze dachy sa drogie pewnie dach ok30tys????

Gość gość
Jest wiele firm zajmujących się automatyką do drzwi, ale według mnie najlepsza to http://www.keyautomation.it/pol/. Znajomy korzystał z ich usług i bardzo sobie chwali.

Gość gość
Mnie kosztowało prawie 300 tysięcy. Ważni są wykonawcy – brałem z polecenia, a także skład budowlany, gdzie dostaniesz wszystkie materiały - http://www.gsgs.pl/ - fakt, że dużo rzeczy sam robiłem, więc udało mi się zaoszczędzić.

Gość gość
koszt domu-pojęcie względne, weźmy takie okna, im większe tym droższe, białe są najtańsze, z okleiną od zewnątrz 25% droższe, a z okleiną na dwie strony 50% droższe od białych. Jak okien będzie więcej sztuk i większe powierzchnie -wyjdzie wiadomo drożej. Jednak najdroższe są te w kształcie łuków, okręgów, trapezów. Jak zaprojektujesz dużo okien tarasowych to też będzie drożej...i tak jest ze wszystkim www.finansedomowe.blog.pl

Gość gość
Zawsze możesz zaoszczędzić trochę na bramie, ale z drugiej strony na tym nie warto oszczędzać. Ja mam kupioną bramę w Astrum i od 8 lat działa mi bezawaryjnie, czyli koszt się zwrócił.

Gość malami8383
Popatrz sobie na projekty domów małych, np. w MGProjekt http://www.mgprojekt.com.pl/ . Często firmy oferujące projekty dostarczają również kosztorys wykonania danego projektu. Co prawda ostateczna cena zależy od tego jakich materiałów użyjesz, ale poglądowy koszt, dzięki takiemu kosztorysowi, będzie miał.

Gość gość
skontaktuj sie z firma http://superdom.pl/ znajomy z nimi budowal i jest bardzo zadowolony, warto zobaczyc co maja ofercie.