Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Milczka

Stymulowanie mowy małego dziecka

Polecane posty

Gość Mama Milczka

Witam, widzę że na tym forum nie tylko moje dziecię takie milczące i mamy 2-3 latków narzekają że maluch nie chcą mówić/mówią mało/ niewyraźnie. Mój synek wkrótce kończy 2 latka, mówi mało: -mama -tata -chodź -papa -bum bum - mniam mniam -baba -sisi (po fakcie ;) ) i na tę chwilę nie przypominam sobie więcej. Chciałam zapytać jak pomagacie dzieciom rozwijać mowę, może jakoś się zmotywujemy do ćwiczeń z dzieciakami? Syn nie uczęszcza do żłobka, od 3rż pójdzie do przedszkola. Są tu jeszcze jakieś mamy które chcą popisać o zmaganiach z nauką mówienia?

Gość bardzo ważne
moja jak miala 2 lata mowila jeszcze mniej, jak miala dwa i pol roku mowila juz wszystko nie przejmuj sie zobaczysz ze zanim sie obejrzysz a zacznie mowic

Gość Mama Milczka
Dzięki, miło to usłyszeć :) jak czyta się co dziecko powinno umieć robić/mówić w tym wieku to można naprawdę zacząć się martwić.

Gość moja corkaw wieku 2 lat mowila
juz calymi zdaniami:)Od poczatku mowilam do niej normalnie-idziemy jesc-a nie bedziemy robic papu...,idziemy na dwor ,a nie idziemu ada ada,...itd. Duzo jej czytalam,duzo do niej mowilam,bardzo predko zalapala....

Gość bardzo ważne
no teraz tak jest - ktos opisal co dziecko powinno w danym wieku robic a wszyscy mysla ze tak powinno byc i koniec, a przeciez kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie, oczywiscie ze trzeba brac te ramy wiekowe pod uwage, tez bez przesady. To nie wyścig szczurów! a najgorsze jest jak sie dopytuja czemu jeszcze nie siedzi, czemu nie chodzi, czemu nie mowi... wkurzalo mnie to wszystko, szczegolnie ze mam tesciowa i bratowa "do przodu"...

Gość anexxis
hej, ja uważam że to wszystko zależy tylko i wyłącznie od predyspozycji i chęci DZIECKA Mój synek ma dopiero 16 miesięcy a chwyta słowka bardzo szybko, tylko sylabizuje nazwy, upraszcza ale w kazym razie - chce żeby mu nazywać przedmioty i stara się powtarzać., Wszyscy mi mówią, że nadzwyczaj szybko zaczyna chwytać( nie chwalę się). Natomias nie jest zainteresowany aktywnościa ruchową, widzę że zostaje w tyle za rówieśnikami. Po prostu dzieci mają swoje upodobania. Moja teściowa mówiła mi o swoim synu ( brat męża), że do 3 roku życia milczał jak zaklęty a jak się odezwał to od razu zaczął mówić pełnymi zdaniami!!

nie martw się jedne dzieci mówią szybciej drugie wolniej. mój syn już ładnie mówi mając niecałe 2 lata, ale pamiętam, że mojej siostry syn do 3 lat miał problem z mówieniem dopiero jak poszedł do przedszkola (3-latków) to się rozgadał na całego :) dawaj swojemu dziecku twarde owoce i warzywa do jedzenia najlepiej w całości niech się pomęczy bo to bardzo dobre ćwiczenie :) możesz mu posmarować czekoladą okolice ust niech sobie ją zlizuje :)

Gość nataaaaaa
a jak chłopiec ma 2 latka i 3 miesiace i mowi tylko mama,tata i to baaardzo rzadko.wszystko ok?

to zależy, jeśli rozumie wszystko (prawie :P) i ogólnie rozwija się prawidłowo to przeważnie jest wszystko ok :)

Gość Oligoooooo
autorko a bylas u ogólnego lekarza? dal skierownie do laryngooga by obejrzal dokadnie narzady mowy czy wszystko ok, i skierowanie do logopedy by robił z nim cwiczenia pobudzajace mowe?

Gość Oligoooooo
Mój ma 3 latka u mówi tyle co Twój autorko :( Mało rozumie, np jak probuje ulozyc najprostrze puzle i mowie mu zeby odwróci puzel bo tak nie pasuje, to nie odwróci.. nie rozumie o co prosze... przynuiesie kilka rzeczy o ktore go poprosze bardzo proste jak telefon czy scierke... i co Ty na to?

Dziś spotkałam na spacerze znajoma, ma córeczke 2letnia i mala praktycznie nic nie mowi. Jak cos chce np. pic to wskazuje palcem na butelke, jak przejechał obok rower to pokazywała palcem i mowiła "mama gigigigigi" I wlasnie kumpela powiedziała ze jej siostrzeniec jest od maalej tydz. starszy a mowi pełnymi zdaniami. Moim zdaniem powinnas troszke poczekac, albo tez dla świetego spokoju odwiedz logopede i zobaczysz co Ci powie:) Lepiej isc na wizyte niz sie zamartwiac ze cos jest moze nie tak;/

Gość LunaLunaLuna
poszukaj w google metody prof. Cieszynskiej jest bardzo cenionym logopeda i polecam jeszcze zestaw ksiazeczek i płyt Wianeckiej "Kocham i ucze sie mowic"..koniecznie do słuchania w słuchawkach!

hej..mój ma 20 miesięcy, wydawało mi się, że będzie miał lekką mowę jak miał roczek mówił mama, tata, baba, dziadzia, dzieci, daj, nie ma, eee-na kopę a później mowa siadła i przez pare miesiecy praktycznie żadnego nowego słowa . Od jakiś 2,5 tyg powtarza bardzo dużo teraz mówi też: masz, to, tu, jak, już, sisi, papa, aga, ania, dana, basia, koń, oko, nos, jeszcze, klucze, grabki, pani, pan, mysz, masz, dom, lech-leszek, niki-nikola, piach, krem, piana-W wiekszości słowa wypowiedziane w ostatnich 2,5 tyg. Mojej kolezanki syn za 4 miesiace bedzie miał 3 lata i mówi ze 4 słowa

Gość do agaczar
czy ty sie potrafisz merytorycznie odsniesc do tematu? bo pojawiasz sie w kazdym topiku dot. mowy badz jej braku u dzieci, ale nie robisz nic innego oprocz wymieniania w kolko tego co twoje dziecko potrafi powiedziec...litosci!!! nie o tym ten topik, zbastuj ze kobito bo przynudzasz po raz setny w ten sam sposób!

czytaj moje wypowiedzi dokładnie a nie komentujesz....chyba nie zrozumiałaś o co chodzi pytającej!!!!

Gość do agaczar
pytanie bylo proste-jak stymulujecie mowe dzieci....!! potrafisz sie do tego odniesc? bo mam wrazenie, ze znowu bedziesz bełkotac od rzeczy:O

Gość dobrze robi kontakt z
dziećmi, ale takimi starszymi - powiedzmy 6-7letnimi, które chętnie będą z nim przebywać i nie będą go wyśmiewać ani ignorować, a jednocześnie dziecko zacznie używać mowy w życiu społecznym. Najlepiej sprawdza się rodzeństwo, które ma tę przewagę, że dodatkowo jest przyzwyczajone i rozumie,co nasz maluch chce powiedzieć.

Gość Mama Milczka
To ja może od tyłu zacznę. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi :) Rodzeństwa brak, jeśli się pojawi to będzie młodsze więc w terapii mowy pożytku nie będzie. U logopedy nie byliśmy, nie mieszkamy w PL więc terapię mowy prowadzili by w j obcym dla mojego dziecka co na tym etapie nie było by korzystne dla niego, musi opanować podstawy j.polskiego. Lekarz ogólny problemu nie widzi, wkrótce bilans dwulatka, zobaczymy co powiedzą.

Gość twoj to chociaz mowi
mama, tata... ma szanse sie rozgadac, a moj nie mowi nic i za chwile tez konczy 2 lata.....