Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapałki zapałki zapałki

czy moglam sie zarazic? pomocy :(

Polecane posty

tydzien temu w sobote przebywalam z osobą, ktorej we wtorek wyskoczyla ospa. W piatek mialam robione badania krwi i zrobilam sobie rowniez IGG i IGA na ospe i wyszly mi oba ujemne, czyli nie mam przeciwciał, ale tez nie jestem zarazona, uspokoiłam sie, ale kolezanka mi powiedziala, ze okres rozwiniecia choroby jest 2 tygodnie, wiec moze byc jeszcze szansa, ze zachoruje?? pomocy dodam, ze jestem w 39tc

Mogłas się zarazić, ale nie musiałaś. fragment strony o ospie: Chorzy są zakaźni około 2-3 doby przed pojawieniem się wysypki. Najczęściej chorują dzieci od 5 do 14 roku życia. Zdarzają się zachorowania wśród osób dorosłych, o znacznie cięższym przebiegu. Okres wylęgania trwa od 11 do 21 dni.

Niestety moglas sie zarazic. Zadzwon do lekarza, poinformuj o tym i zapytaj czy ci przepisze heviran profilaktycznie. Przechodzenie ospy przez matke w czasie porodu jest niebezpieczne dla noworodka. Dziecko ryzykuje zarazenie ospa (bo jeszcze nie nabylo przeciwcial od matki), przebieg moze byc bardzo powazny. Lepiej dmuchac na zimne...

dzwoniłam, od piatku biore heviran tylko martwi mnie to, ze teraz jest ujemny IGA, wiec moze jest szansa ze sie ie zarazilam? nie wyszlo by to w badaniu?

Nie wiem czy by wyszlo. Jest szansa, ze sie nie zarazilas. Moja kolezanka w ciazy i jej 2-letnia corka mnie odwiedzily niedawno. Tego samego wieczora moja corka zachorowala na ospe. Czyli akurat zarazala, ale jeszcze jej nie wysypalo. Bylam prawie pewna, ze kolezanka i corka sie zarazily. Ale nie! Mimo, ze obie nie chorowaly na ospe.

ty kurwo autorko - zycze Ci zebys tez kiedys martwila się o zdrowie i zycie swojego dziecka