Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NiezdecydowanaJakZawsze

prosze powiedzcie mi jakie kierunki studiow sa przyszlosciowe

Polecane posty

na kogo za 5 -6 lat bedzie popyt? zdawalam na maturze j.polski - poziom podstawowy- nie wiem ile bede miec matematyka - poziom podstawowy - powyzej 80% j. angielski - poziom rozszerzony- ok. 70 % j. rosyjski - poziom rozszerzony- 100% geografia - poziom rozszerzony - ok. 70 % rozważam następujące kierunki: -lingwistyka -filologia rosyjska -finanse i rachunkowość -inzynieria srodowiska -zarzadzanie i inzynieria produkcji -ekonomia - gospodarka przestrzenna -geodezja - logistyka studia najprawdopodobniej podejme w lublinie.

Najbardziej przyszłościowe to są kierunki techniczne. Niestety, nie każdy ma odpowiednie możliwości.

Gość nvnvenovvnosn
ja jestem na GP :classic_cool:

Gość takie sobie prorokowanie
myslę, że jakiś kierunek medyczno- rehabilitacyjny lub równolegle. Społeczeństwo się starzeje, bedzie potrzeba opieki nad starymi ludźmi, a i za granicą takie zapotrzebowanie dramatycznie wzrasta

takie sobie prorokowanie - ale to jest bardzo marnie płatny kierunek i wcale nie jest tak kolorowo...

Gość trfewrtqwerfqwe
No i z nietechnicznych to medycyna

dzis tak, jak wiele innych, ale koniunktura (nie lubię tego słowa) moze się odmienić i to bardzo szybko

Gość z tego co wymieniłaś
moim zdaniem dość dobrym pomysłem są finanse i rachunkowość, jeśli ta tematyka Cię interesuje. Po pierwsze umiejętności i wiedza z tego zakresu jest BARDZO przydatna w życiu dorosły, nawet jeśli będziesz potem chciała pracować w innym zawodzie. A po drugie: już po licencjacie jest możliwość i to spora dorabiania. Jeśli nawet się rozmyślisz potem i wybierzesz inną drogę, to to i tak Ci się przyda. Podobnie zresztą jak język - wbrew pozorom wcale nie każdy zna biegle angielski i w oczach przyszłego pracodawcy to duży atut.

z kierunków na dziś na zaraz zapewne techniczne, brakuje już ponad 50 proc. inżynierów na rynku, deficyt konstruktorów budowlanych, ale Ciebie chyba nie interesują politechniczne

dziekuje za odzew i prosze o dalsze wypowiedzi

Gość Idź na budownictwo ;-]
A z tycg to może Inżynieria Środowiska i jakieś np technologie energooszczędne? Teraz są na Politechnice Lubelskiej zamawianą specjalnością, duża stypa ;-P

Gość WSTG czyli
Wyższa Szkoła Tańca Góralskiego- przyszłościowy kierunek

jak ktoś nie ma gadane i nie jest przebojowy to może i medycynę skończyć i za 1500 w szpitalu wylądować... wykształcenie, wykształceniem ale inwestujcie w rozwój personalny a nie tylko intelektualny

Gość maturaaaaaaaa
tez bym chciala poznac odp na pytanie autorki .. ;(

Gość Kłejkczyarena
Emigracja.

Gość Elroy
zmywakoznawstwo

Gość buuuuuuuudddddd
filologia rosyjska! :)

Gość to_forum
moje pytanie brzmi: co Cię interesuje?

Gość no przecież zawsze jest tak
a ja studiuję inżynierię środowiska i jestem zadowolona. tylko że musisz się liczyć z tym że to interdyscyplinarny kierunek (musisz mieć wiedzę z chemii, biologii, fizyki i matmy :D). ale mi się podoba. po tym możesz pracować w laboratoriach, w oczyszczalniach ścieków (nie, gówien nie będziesz zbierać Ty), w elektrociepłowniach, w sprawach ds środowiska i bhp (ja robię dodatkowo właśnie bhp bo chcę iść w zarządzanie środowiskiem), z instytucjach takich jak urzędy miasta, stacje sanitarno-epidemiologiczne. biopaliwa, energia wiatrowa, sanitarna. możesz zarządzać, pracować w laboratorium, w biurze projektowym czy czepiać się i innym rąbać kary :D - wioś ;P

Gość hejjatez
hej, ja tez sie zastanawiam nad tym kierunkiem inzynieria srodowiska. mam pytanie do osoby ktora przede mna sie w tym temacie wypowiadala. na jakiej uczelni studiujesz? i co zdawalas na maturze>

biologię i chemię. biol na rozszerzeniu a chemię na podstawie. studiuję na polibudzie łódzkiej :)

Gość hejjatez
a ja zdawalam tylko geografie R, no i wiadomo matematyke podstawowa. myslisz ze mogalbym sobie dac rade?

na łódzkiej?

Gość hmmmmmmmmmmmmmm
Z racji tego, ze wiekszosc mlodych ludzi garbacieje teraz przy kompach - ortopedia. Albo ginekologia - masa lasek zimowa pora pogina w krociutkich kurteczkach z odslonietym pepkiem i plecami..... Albo lekarz od nerek :)

Studiowałam finanse i rachunkowość. Pracuję teraz w zawodzie w biurze rachunkowym. Jak dla mnie to nudy totalne. Flaki z olejem. Ale już zostanę przy tym fachu, bo za późno na zmianę. Od siebie nie polecam. Logistyka - totalne nieopłacalna. w logistyce bardzo mało sie zarabia. Odpuść to od razu. Ja bym stawiała na zarządzanie i inżynieria produkcji. Mój znajomy jest doktorem produkcji i zarabia kuuupę kasy. Na pewno zajeb... opłacalna sprawa. Oczywiście trzebe czuć bakcyla - jak we wszystkim. Ale myślę, że można się wciągnąć.

hmmmmm ma absolutną rację! Poza tym! Farmakologia. Mgr farmacji w Warszawie zarabia 5 tys. Moja znajoma jest właśnie farmaceutką (nie mylić z technikiem farmacji, który ma ok. 2 z kawałkiem) Fizjoterapia też dobrze podobno jest opłacana.

Gość hmmmmmmmmmmmmmm
Pewnie, ze mam racje. Napisalam to zupelnie powaznie.... Moze byc jeszcze laryngolog.... sluchawki na uszach...... To takie tam, moje spostrzezenia. Poza tym - malo popularne jezyki obce. Szwedzki, koreanski...itp. Co prawda malo jest ogloszen tego typu, ale jak juz sie trafi taka praca, to na pewno bdb platna. Anglistow za przeproszeniem jak psow...

francuskiego jest mało w polsce, a jest świetnie opłacamy Boże, gdybym ja mogla cofnąć czas, byłabym lekarzem, a teraz księguję pieprzone faktury. Musiałam zacząć szybko zarabiać, bo w domu patologia przez ojca i w ogóle. Teraz żałuję, ale cóż. Ile to takich niespełnionych istnień chodzi po ziemi.

Gość a co to jest inżynieria pro-
dukcji? Bez względu na to, co człowiek robi, powinien robić to dobrze, lepiej niż inni. Najlepsi w swoim zawodzie zawsze znajdą klientów i pracodawców. Autorka tematu pytanie zadała dawno i pewnie już dokonała wyboru, ale w życiu nie warto kierować się przewidywaniami innych, opartych na błahych przesłankach.

Gość gość
A co powiecie na szkoły policealne ? Czy Waszym zdaniem też warto sie nad nimi zastanowić ?