Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rhsryjrsyjr

Moja koleżanka piję w ciąży !!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość rhsryjrsyjr

Witam Mam pewien problem z koleżanką nie jest to moja jakaś przyjaciółka ,ale się znamy ponieważ moja druga koleżanka jest nianią dla jej dziecka.Wiem,ze to co napiszę może wyglądać tak ,że się wtrącam czy coś ,ale szkoda mi dziecka a właściwie dzieci i nie wiem czy mam reagować chce poznać wasze opinie.Ta koleżanka jest w 4 miesiącu ciąży piję strasznie dużo praktycznie co drugi dzień czuć od niej alkohol byłam na urodzinach mojej koleżanki to się wódką upiła.Ledwo szła do domu wiem,ze w domu też piję ma córkę 2 letnią potrafi się upić i iść z tą małą do sklepu :O:O:O.Jej córka jest maleńka o wiele mniejsza od innych dzieci i my z koleżanką tą co opiekuję się tym dzieckiem przeszukałyśmy internet na temat picia w ciąży.Jak każdy kto widział córkę tej pijącej koleżanki mówił ,ze ona jakś dziwna ,ze taka mała dziwną buzię ma itd.I wiecie co ta mała wygląda jak dziecko z zespołem (FAS) cechy ma identyczne ma taką buzię jak na zdjęciach w internecie.Plus jest delikatnie opóżniona jest maleńka ma 2 lata prawie nie mówi nie umie bawić się zabawkami gdzie trzeba troszkę pomyśleć np włożyć klocek kółko do dziurki okrągłej itd.to,ze ona taka jest widzi jej niania czyli moja koleżanka.i te zdjęcia ta mała wygląda jak dziecko z FAS a jej matka jest znowu w ciąży i uwierzcie mi piję bardzo dużo wódkę ,whisky i teraz moje pytanie myślałyśmy z koleżanką ,ze wyślemy jej anonimowo link do strony o tych chorobach i ,ze alkohol szkodzi itd.bo tak oficjalnie to nie wiem ja nie wiem co mamy zrobić czy gdzieś to zgłosić czy zostawić dodam ,ze pierwsze dziecko zmarło w 6 miesiącu ciąży bo było za malutkie itd musiała je urodzić martwe i teraz jest w ciąży z 3 i tak piję na pewno też piła z drugim, zostawić to co mamy zrobić nie piszcie ,ze się wtrącam itd ,że mam zwoje życie bo nic jeszcze nie zrobiłam chce się poradzić co byście zrobiły jej mąż pije z nią tak,ze do niego nie możemy zagadać

Gość lkfkjjdfvwbnhrjbvr
wspołczuje, ja bym interweniowala.

Gość i taka mamuśka na pewno
urodzi zdrowe dziecko:O

Gość rhsryjrsyjr
No na pewno nie urodzi zdrowego wiecie śmieszne jest to ,że nie piję kawy bo mówi ,że szkodzi dziecku nie je tataru bo mówiła ,że nie można w ciąży a pali i pije :O:O:O:O nie chce być wredna ale najchętniej dała bym jej w pysk tym kieliszkiem :O:O:O ona dopłaca niani za to ,zeby ją pilnowała w sobotę bo ona musi odpocząć w domu bo taka jest zmęczona tą ciążą a potem po nią przychodzi pijana

Gość flaffffffffffffffffffik
tak naprawde to nic w tej sytuacji zrobic nie mozesz.chyba ze masz taki dar przekonywania ze porozmawiasz z nia i zrozumie. w co watpie.zgloszenie tego gdziekowlwiek...nie znam sie ale watpie zeby cos dalo.musieliby ja zamknac gdzies do porodu.ale zglosic mozna.moze wysla do niej jakiegos psychologa albo nie wiem ,kogos kto nagada tej durnej szmacie,bo inaczej nie mozna o niej powiedziec.nie sadzilam ze dorosla osoba moze byc tak nieodpowiedzialna.a swoja droga strasznie to smutne.biedne dzieci.swiadomie odbiera im szanse na normalne zycie

Gość kafeteryjne mamuski
wspolczuje tym dzieciom :( interwencja jest bardzo wskazana sa specjalne linie znajdz w waszym miescie najlepiej wtedy kiedy ona pije swoja droga moja znajoma pracuje na specjalnych liniach i mowi ze z takimi wiele nie mozna zrobic nawet kiedys jej znajomy prokurator powiedzial ze rece czesto umywaja instytucje taki mamy kraj ale probuj

no i co jej zrobia? dziecko z brzucha wyciagna,zamkna ja na odwyku? litosci, ona nie jest ubezwlasnowolniona:O a gdzie ojciec dziecka?

Gość rhsryjrsyjr
Sytuacja dzieje się w UK nie mam pojęcia co mamy zrobić tak mi żal tego dziecka i tego co nosi w sobie ja sama nie mam dzieci nawet nie jestem jakaś taka za dziećmi nie rozczulam się itd,ale szkoda mi cholernie tych dzieci

Gość rhsryjrsyjr
ojciec dzieci jej mąż piję razem z nią :O:O:O

Gość Moniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
topatologia nic jej nie przetłumaczysz, mozesz jedynie pomóc tej małej dziewczynce, złoś gdzies ze oboje rodzice opija to zabiora im ta małą i drugiego malucha po urodzeniu

Kochana zrobić możesz niewiele, ale zostawić tego też nie. jeśli dziecko urodzi się chore lub w ogóle się nie urodzi to będziesz mieć wyrzuty sumienia , że nie reagowałaś. W tej chwili przychodzi mi coś takiego do głowy. Dowiedz się, do jaki lekarz prowadzi jej ciąże. Pójdź do niego, przedstaw jak ma się sytuacja i poproś, by powiedział przy badaniu, że coś nie wszystko się rozwija jak trzeba i może to być spowodowane np papierosami i alkoholem. Może się przestrasz. Oczywiście lekarz musi udawać, że nie wie o jej piciu, ale że np. są problemy z ciążą typowe dla objawów alkoholizmu. Jeśli tym zadziała, to i starsza córa na tym skorzysta.

Gość jezeli to sie dzieje w UK
to zglos do social care w swoim miescie. Akurat w UK dobro dzieci jest zawsze na pierwszym miejscu, szybko zrobia porzadek z nia. Starsze dziecko pojdzie do rodziny zastepczej a ona do szpitala, do porodu, gdzie chlac nie bedzie. Po porodzie dziecko zostanie zabrane do rodziny zastepczej. Wtedy mamuska z ojcem moga sie zachlac. Jak beda sie chcieli leczyc i poprawic, dzieci wroca do nich.

Gość popieram kolezanke z gory
zglosic do tej instytuacji i nie pozwolic jej nadal pić, informowanie lekarza wg mnie nie ma sensu, skoro jej starsza corka jest niezbyt zdrowa to chyba to widzi, widocznie nie wyciaga wniosku Zglosic jak najszybciej poki nie jest za pozno

Gość akacjaaa111
Interwencja da jedynie tyle, że mogą zabrać jej to dziecko po porodzie (co jest mało prawdopodobne). Kobieta w ciązy, jest nadal wolnym człowiekiem, więc nigdzie jej nie zamkną, o ile nie łamie prawa, a nie łamie.

Gość owszem w UK lamie prawo
:D Naraza dziecko pijac w ciazy alkohol. Dlatego bedzie w szpitalu, odtruwana i nawadniana az do porodu. Po porodzie, do czasu zalatwienia sprawy, dziecko trafia do rodziny zastepczej. UK stawia na pierwszym miejscu dobro dziecka. Inny kraj, inne zwyczaje, inne prawo. Zglos do social care. Dla dobra dzieci.

Gość lalka petronelka
kobieta jest wyraznie alkoholiczka, nie ona pierwsza i nie ostatnia pije w ciazy- to typowe dla alkoholiczek, nic je nie powstrzyma bo woda najwazniejsza. ona nie leczy nalogu alkoholowego, w domu nie ma wsparcia ze strony meza rowniez alkoholika i potem tragedia, rodzi sie dziecko uposledzone. jesli chcesz z tym cos zrobic to posluchaj powyzszych rad.