Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekaaaaaaaqwwaa

renta rodzinna

Polecane posty

Gość ciekaaaaaaaqwwaa

hej, mam takie pytanie, czy wiecie, mnie i bratu udzielono innej odpowiedzi w zusie i juz sami nei wiemy. z gory dziekuje za odpowiedz dziekuje rowniez za komentarze typu, ze powinnismy ruszyc dupsko do roboty itp. nie znacie sytuacji renta rodzinna dla jednej osoby uprawnionej wynosi 85% a dla dwóch 90%. czyli jesli całosc swiadczenia to djamy na to 1000 zl, a ja z bratem jestemy upowaznieni do renty to kazde z nas ma po 900zl, czy te 900 zl dzielimy na dwa i kazde z nas ma po 450? jesli ten drugi przypadek to co by bylo w momencie gdyby jedno z nas zrezygnowalo z renty? drugie nadal otrzymywaloby 450 zl, czy 850 czyli 85% nalezengo swiadczenia

Gość fipolkahjfs
macie te 900 zł razem, a jak jedno by zrezygnowało to wtedy jest 85 procent renty

Gość ciekaaaaaaaqwwaa
ok, dziekuje pieknie, ja tez uslyszalam taka odpowiedz, ale moj brat calkiem innaaaa wiesz moze jaka jest do tego podstawa prawna??

Gość bezrobotnyzzadupia
pewnie razem a z ta rezygnacja to watpie zeby przeszlo bo pewnie wymysla wam ze jestescie "wspolnym gospodarstwem domowym" i dadza jak na dwoje

Gość fipolkahjfs
Nic nie wymyślą. Ta renta jest przyznana na dalszą edukację, ale np. jeśli ty lub brat nie dacie zaswiadczenia że się uczycie to automatycznie ta osoba renty nie dostanie.

Gość same głupie pindy
całośc należnej renty jest dzielona na ilośc uprawnionych osób. Więc dostaniecie po 450 zł. Jeśli któres z was straci uprawnienie do renty druga osoba dostaje calosc czyli 850 zł. Zrezygnowac można tylko w tym sensie ze jednoz was nie dostarczy aktualnego zaswiadczenie ze pobieracie nauke.

Gość ciekaaaaaaaqwwaa
dzieki ja tak wlasnie uslyszalam i z tego co przeczytalam w necie o rencie rodzinnej zrozumialam, ale moj brat byl ostatnio w zusie po cos tam i sie spyta przy okazji, to pani mu powiedziala, ze nawet jak zrezygnuje jedno z nas to ta czesc i tak nie przechodzi na druga osobe do tych 85% teraz sie kurde tak zastanawiam gdzie to by bylo jasno okreslone szkoda ze nie ma zadnej infolinii, tam przynajmniej sa rozmowy nagrywane i sie ma podkladke zawsze :D