Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fly hard

CZY ZUS MOZE MNIE UDUPIĆ? POMÓŻCIE!

Polecane posty

Gość fly hard

Witam Mam problem: przez ostatnie 3 lata pozostawałam kompletnie nieubezpieczona. Nie płaciłam żadnych składek ZUS, ponieważ pracowałam od czasu do czasu wyłącznie na umowę o dzieło. Byłam zdrowa i nie myślałam o tym. Nadal jestem zdrowa, ale chciałabym się w końcu ubezpieczyć. I tu jawi się problem. Słyszałam że każdy obywatel, bez względu na to na jaką umowę pracuje, musi płacić ZUS i jeśli tego nie robi przez jakiś czas, to potem naliczają mu jakieś chore grzywny. Bezrobotni zarejestrowani - mają ubezpieczenie od państwa. Chciałam właśnie po raz pierwszy w życiu zarejestrować się w Urzędzie Pracy. Dostałabym ubezpieczenie, ale czy ZUS wtedy nie "obudzi się" i nie każe mi płacić jakichś strasznych kwot za lata, gdy byłam nieubezpieczona? Zaznaczam że nie prowadziłam żadnej działalności gospodarczej. Przez 3 lata tylko umowy o dzieło. A teraz bezrobocie.

Gość to jest piękne...
nie, te zalegle skladki placisz tylko wtedy jesli sama do nich pojdziesz, do tego NFZ, zeby samowolnie sie ubezpieczyc i placic z wlasnej kiszeni te 300-400 zl meisiecznie. ja tez jestem nieubezpieczona od dawna juz

Przede wszystkim to nie Ty musiala bys te skladki placic, tylko Twoj pracodawca. Nic nie bedziesz placila, no chyba ze sama na sebie zlozysz jakas skarge. Nic sie nie martw :) Po prostu o tym nie wspominaj :)

Gość fly hard
Dzięki! Właśnie tak mi mówili, że jak później będę chciała sama się ubezpieczyć w NFZ, to mi walną grzywny za te lata niepłacenia. To znaczy, że przy zarejestrowaniu w UP nie ma takiego ryzyka? Jeśli tak, to super, jeszcze raz dziękuję :)

Gość fly hard
Hept - przy pracy na umowę o dzieło, ani pracodawca ani pracownik nie mają obowiązku płacenia ZUS z tytułu stosunku pracy. Ja się tylko obawiam że to jest tak, że każdy musi jakoś się z tego ZUSU wywiązywać, bez względu na rodzaj pracy, brak pracy itp. Bo jak samemu się pójdzie do NFZ i się powie: zarabiam na dzieło ale chcę ubezpieczenie i będę je płacić samodzielnie (nie przez pracodawcę), to walą właśnie takie kary za wcześniejsze lata niepłacenia. I to mi się wydaje dziwne.