Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gadatliwa..

Czy ktoś umie dobrze angielski i czasy??

Polecane posty

Gość Gadatliwa..

Mam problem :( trudno mi rozróżnić past simple od past continous.. :( możecie mi w poprawny sposób przetłumaczyć te zdania ? i w miare jasno powiedzieć dlatego ten czas. 1.Ja nie kupiłem tego ponieważ nie miałam pieniedzy 2.Wczoraj nie poszedłem do kina 3.Ja nie pracowałem w ubieglym tyg 4.oni czytali książke przez cala noc 5.Kto poszedl z toba 6.Z kim Ty poszles??

Gość Gadatliwa..
up up

Gość past simple-teoria i przyklady
W czasie Past Simple relacjonujemy: Czynności, które miały miejsce i zostały zakończone w określonym czasie w przeszłości. I saw her yesterday. - Widziałem ją wczoraj. I didn't see her yesterday. - Nie widziałem jej wczoraj. Last year, I traveled to Taiwan. - W zeszłym roku byłem na Tajwanie. She did wash her car a day before yesterday. - Ona umyła samochód przedwczoraj. -------------------------------------------------------------------------------- UWAGA: Charakterystyczne przysłówki częstotliwości (adverbs of frequency) występujące w Past Simple: yesterday-wczoraj the day before yesterday-przedwczoraj the other day-kilka dni temu just now-dopiero co 5 days ago-5 dni temu last week-w ubiegłym tygodniu -------------------------------------------------------------------------------- Serie ukończonych w przeszłości zdarzeń lub czynności. I finished work, walked to the house, and watched TV. Skończyłem pracę, poszedłem do domu i oglądałem TV. He knocked, she opened the door, he went in. On zapukał, ona otworzyła drzwi, on wszedł do środka. -------------------------------------------------------------------------------- Pojedyńcze stany, które miały miejsce i zostały zakończone w przeszłości. I lived in Warsaw for three years. Mieszkałam w Warszawie przez trzy lata. (ale już nie mieszkam) Karin studied French for two years. Karin studiowała j.francuski przez dwa lata. (już nie studiuje) They sat at the beach all day. Oni siedzieli na plaży przez cały dzień. (ale teraz jest już noc) -------------------------------------------------------------------------------- Zwyczaje lub nawyki, które ustały w przeszłości. I studied French when I was a child. - Studiowałam hiszpański, kiedy byłam dzieckiem. She worked at the hipermarket after school. - Ona pracowała w hipermarkecie po szkole. They never went to school. - Oni nigdy nie poszli do szkoły. -------------------------------------------------------------------------------- Kiedy mówimy o zwyczajach w czasie Past Simple, często używamy następujących wyrażeń: always, often, usually, never, ..when I was a child lub ..when I was younger. -------------------------------------------------------------------------------- Dla zrelacjonowania co powiedziała jakaś osoba (tylko w czasie teraźniejszym). She said it was nice. - Powiedziała, że to było miłe. He told me that she was the most beautiful girl. Powiedział mi, że ona była najpiękniejszą dziewczyną.

Gość past cont-teoria i zastosowani
Czasu Past Continuous, używamy aby określić: Akcję, która trwała w przeszłości i została przerwana. While she was reading, he called. - Podczas gdy ona czytała, on zadzwonił. While they were having a garden party, it started to rain. - W czasie ich ogrodowego przyjęcia, zaczął padać deszcz. While Bob was working in the garage, someone stole his car. - Kiedy Bob pracował w garażu, ktoś ukradł jego samochód. UWAGA:Zdania w czasie Past Contiuous zwykle rozpoczynają się słówkiem while, które w tym przypadku, oznacza "podczas gdy", "w czasie", "kiedy". Akcję trwającą w przeszłości i przerwaną, ale dodając przy tym dokładny czas, kiedy nastąpiła ta przerwa. Yesterday at 10 a.m., I was shopping. - Wczoraj o 10 rano byłam na zakupach. In the evening, we were met with friends. - Wczoraj wie At midnight, we were still driving through the desert. UWAGA: w czasie Past Simple, podając dokładny czas, określamy kiedy dana czynność rozpoczęła się lub zakończyła. W czasie Past Continuous, podając dokładny czas w zdaniu, "celujemy" pomiędzy początek i koniec opisywanej czynności. Dwie lub więcej jednocześnie trwające akcje. Kiedy używamy czasu Past Continuous opisując nim dwie akcje w jednym zdaniu, sygnalizujemy, że akcje te trwały jednocześnie obok siebie. I was painting the room while she was cleaning the kitchen. - Ja malowałem pokój, podczas gdy ona sprzątała kuchnię. While I was watching television, my girlfriend was making a meal. - Kiedy oglądałem telewizję, moja dziewczyna przygotowywała posiłek. Wydarzenia powtarzające się w przeszłości, które wydawały się nam irytujące. W tym przypadku bardzo często używamy słówek always i constantly. Słówka te zawsze wstawiamy pomiędzy formę be a czasownik z końcówką (ing). I remember he was always coming to work late. - Pamiętam, że ona zawsze przychodził do pracy spóźniony. She was constantly talking. - Ona mówiła bez chwili przerwy. He was always smoking in the office. - On zawsze palił w biurze.

Gość hsiakuwjaj
Raczej She washed the car before yesterday

Przeczytaj tą teorie co ktoś Ci napisał ;-) Jest poprawnie i bezbłędnie wszystko wytłumaczone - łącznie z tymi charakterystycznymi dla czasów słówkami ( np "yesterday" )