Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślepooka

pytanie odnosnie soczewek

Polecane posty

Gość ślepooka

wlasnie zamawiam sobie na allegro u sprawdzonego sprzedawcy szkla kontaktowe - takie na miesiac. problem w tym, ze nigdy nie nosilam soczewek. pytanie brzmi - czy musze dokupowac płyn? jak to z tym jest?

a jakie to są soczewki ? kolorowe czy korekcyjne ? jeśli korekcyjne to musisz to skontaktować z okulistą. I tak musisz mnie płyn chyba nie chcesz trzymać soczewek w cały miesiąc w brudnym płynie, a potem wsadzać to sobie do oka ?

Gość ślepooka
nikt nie nosi szkiel tylko okulary:classic_cool:?

Gość ślepooka
hmmm korekcyjne, do tej pory nosilam okulary.... ok. z plynem juz rozumiem:classic_cool: ale po co do okulisty?

Gość ślepooka
sila soczewek inna niz okularow:-o?

Gość mały odkrywca
Soczewki musi dobrać Ci okulista bo: -inaczej dobiera się drioptrie niż w okularach -trzeba dobrać odpowiednią krzywiznę soczewki O ile to pierwsze można samemu ustalić przy pomocy tabelki o tyle ta krzywizna jest badana komputerowo i sama sobie jej nie sprawdzisz. Możesz sobie popsuć wzrok a tego już nie naprawisz. Koszt wizyty u okulisty waha się od 50 do 100zł a zostaniesz dokładnie poinformowana o tym jak obchodzić się z soczewkami, nauczą cię zakładać i zdejmować co przy pierwszych próbach wcale łatwe nie jest. Te soczewki które założysz u okulisty są już dla ciebie a ich cena wliczona jest w koszt wizyty.Dokupujesz płyn i pojemniczek na soczewki.

Gość powinieneś
zniszczysz sobie oczy, jak ktoś ci wyżej napisał soczewki musi dobrać okulista! Są promocje w salonach optycznych gdzie przyjmuje okulista - płacisz za badanie,a pierwszą parę soczewek dostajesz gratis

Gość powinieneś
a pojemnik na szkła jest w większości opakowań z płynem

polecam pojscie do vision expresu...zbadaja za 1 zł, jesli pozniej wezniesz u nich soczewki...badanie trwa ok. godziny bo beda cie uczyc co i jak i odpowiednio dobierac soczewki...no i po pewnym czasie noszenia musisz sie pokazac zeby sprawdzili czy soczewki nie podrazniaja ci oka i czy w ogole wszystko jest ok

Gość ślepooka
ehhh... kurde a myslalam, ze zamowie i po klopocie;) wlasciwie to poprosilam mojego faceta zeby mi zamowil i mam nadzieje ze w pore odczyta wiadomosc zeby jednak nie! dzieki wszystkim za odp.

Lepiej na pierwszy raz do okulisty, też tak uważam Za drogo:D chyba 70 za 15, ale nie noszę regularnie (ostatnio z 3 tyg nie miałam) więc i tak bardziej mi się opłaca niż te miesięczne:)