Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o boże o boze

Błagam o interpretacje badania rezonansu

Polecane posty

Gość o boże o boze

rezonans kręgosłupa - na poziomie L2L3 widoczna jest wypuklina na całym obwodzie, zmiany powodują ucisk worko opnowego w kanale wypuklina wypukla sie do dolnej części światła otworu międzykręgowego oraz wodoczna jest pozaotworowo. I tak w każdym odcinki L. NIECH KTOŚ MI ODPISZE.

Gość o boże o boze
jak to leczyć?

Gość o boże o boze
nie ja. mój tata, od jakiegoś czasu nie mozę chodzić, dziś wynik rezonnasu z takim opisem. chyba nie za dobrze. wszystkie leki nie pomagają....nie wem czy to już zostanie czy operacyjnie, czy operacja bezpieczna itp.

Ale to co napisane w tym rezonansie niekoniecznie musi sie przekładać na obraz kliniczny... dlatego pytam, z czym jest problem??

Gość Maruta
bla bla bla mam dokladnie to samo, to prawie pryepuklina

Gość o boże o boze
a co to przepuklina zanczy w tym miejscu?przepraszam za błędy.

Gość aj dziewczyno nie
denerwuj sie tak, z rezonansem to najlepeij ndo lekarza pójśc, żeby wyniki zidagnozował. A nawte jak operacja, to teraz wszystko jest robione prawie bezinwazyjnie i bezpiecznie, ja mialem zabieg n aodcinek syzjny, i teraz czuje się super, a mialem wielkie problemu z chodzeniem, pozdrawiam

Gość o boże o boze
dziękuje, ale jak się patrzy na takiego zdrowego faceta, który z dnia na dzień praktycznie przestaje chodzić i bierze 5 ketonali i nic nie pomaga to juz czarne myśli przychodzą.

powtarzam po raz setny, że to co wyszło na rezonansie nie musi pokrywac sie z tym, co dolega twojemu tacie... rozumiesz?? Ale jak tak bardzo chcesz, to moge ci przetłumaczyc wynik... choć nie wiem, czy ci to pomoze

Czyli go tylko boli, tak?? W kregosłupie wyłącznie czy gdzieś promieniuje ten ból?? Chodzi normalnie? Oddawanie moczu, stolca - ok? Ma uczucie dretwienia nóg?

Gość o boże o boze
domyślam się, że uciskanie worka powoduje ucisk na nerwy, które promieniują do stawów pewnie biodrowych, bo biodra bolą, wiem, ze jak się usunię przyczynę ucisku to bedzie ok. tylko czy takie operacje o ile bedzie konieczna to czy nie ma zagrozenia, że np. nerwy zostaną naruszone.

Gość o boże o boze
bolą nogi, dokładnie biodra i mięśnie ud. reszta ok, ale nie moze chodzić, chwile przejdzie i siada z bólu, w zasadzie kuca, bardzo dużo dzwigał w pracy, wszytkie badania ok.mam na myśli morfologia, OB, CPR czy jakos tak.

Uciskanie worka, to nie na nerw, tylko na rdzeń kręgowy, ale u twojego taty jest ucisk takze na nerwy, bo wypuklina znajduje sie na całym obwodzie... ale póki bólowi nie towarzyszą inne dolegliwości, to lekarze nie będą chcieli operować tak od razu.. przynajmniej dobry neurochirurg.

i kucanie nie nasila bólu?? Hmm... troche dziwne... a jak chodzi nie zaczepia noga o podłoże?? (opadajaca stopa)

Gość o boże o boze
rety to jak żyć z takim bólem? samo pójscie na zakupy jest wielkim wyczynem.

Gość o boże o boze
wydaje mi się, ze bardziej zaplata stopami.

na pewno trzeba skonsultować się z neurologiem... I to jak najszybciej... nie wiem, czy beda to od razu operować, czy dadza szanse np. rehabilitacji... moim zdaniem to powinno pomóc.. I najlepiej znaleźć terapeute metody McKenzie... W ogóle zaproponować lekarzowi, żeby skierował na taka terapie.. żeby uguloterapii nie wypisywał.

Gość o boże o boze
dziękuje za pomoc i infomracje, jednak myślę, ze rehabilitacja już nie pomoze, ale nie jestem lekarzem. aczkolwiek z tego co widzę, to jest bardzo źle.

Gość o boże o boze
a co to są osteofity? tzn czytałam już ale ....czy te zmiany są groźne? a i rezerwa płynowa całkowicie zredukowana.

Gość o boże o boze
a dehydrydacja? długi jest ten opis:-(

osteofity to sa narosla kostne na krawędziach tronów, tworza takie jakby zeby kostne... moga powodowac ucisk na nerwy... a rezerwa płynowa, to chodzi o płyn mózgowo-rdzeniowy... skoro jest ucisk na worek oponowy, to siła rzeczy ta rezerwa jest mniejsza... nie widze zdjęcia, więc nie jestem w stanie powiedziec, czym to skutkuje..

dehydratacja zapewne krążka międzykręgowego ... hydratacja to dosłownie uwodnienie, a przedimek "de" to zaprzeczenie tego stanu... czyli krążek nie jest wystarczająco nawodniony i nie spełnia swojej funkcji tak jak powinien.

Gość o boże o boze
nic to trzeba szukać dobrego lekarza. dziękuje bardzo za pomoc.

a co do rehabilitacji... tutaj jest mowa o wypuklinach, nie przepuklinie... więc wydaje się, że nie ma strasznej tragedii... aczkolwiek na pewno tata musi być zbadany neurologicznie... ja ci tego przez Internet nie zbadam :)

Gość o boże o boze
mazury, ewentualnie warszawa. może nie będzie tak źle. w najgorszym scenariuszu operacja, rehabilitacja i oby powór do zdrowa. a już czarnymi scenariuszami widziałam nowotwór kości. pewnie medycyna jest już na tyle rozwinięta, że to co jest do wylecznia to wyleczy:-).

Mój mąż ma to samo tyle że na poziomie L4-L5. Na zwolnieniu jest od grudnia, i oczywiście od lekarza do lekarza ile leków przyjął różnych to nie zliczę, zastrzyki też nic nie dały a rehabilitacja tylko pogorszyła sprawę, prawie na czworaka wracał po niej. W końcu udało się dostać do dobrego neurochirurga i za miesiąc ma operację.

Gość o boże o boze
Powiedzcie mi dziewczyny, czy te operacje są inwazyjne, czy moze rozwiązanie laserowe? pytam, ponieważ w ogóle nie mam o tym pojecia. Myślę, że tatę bardzo długo juz odczuwał ból jednak nie dawał po sobie tego poznać, a teraz jak patrze to cierpi okropnie.