Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mnbujgyutf

slub z obcokrajowcem nielegalnie ptzrbywajacym w uk

Polecane posty

prosze o pomoc to dla mnie bardzo wazne, mam chlopaka ktory jest w anglii 8 lat z czego 7 lat nielegalnie poniewaz przez pierwszy rok mial wize lecz nie wrócil na ukraine, przez ten czas mial w uk falszywy paszport w tym roku waznosc paszportu sie skonczyla i w tym momencie mamy problem . chcialabym wziasc z nim slub lecz nie za bardzo wiem na czym to polega jakie dokumenty potrzebe, gdzie sie bierze slub, i czy moga go deportowac z tego powodu ze jest tu nie legalnie, ile to wszystko trwa prosze o odpowiedz moze ktos z was ma ta sama sytuacje i wie cos o tym wiecej. dziekuje z gory

w tym jest problem ze on na sto procent teraz nie dostanie wizy bo wczesniej ja mial i nie wrocil na czas. Armani Code ty sie orientujesz skoro skonczylas prawo w uk wiem ze takie slub jest mozliwy lecz nie wiem na czym to polega ?

w tym jest problem ze on na sto procent teraz nie dostanie wizy bo wczesniej ja mial i nie wrocil na czas. Armani Code ty sie orientujesz skoro skonczylas prawo w uk wiem ze takie slub jest mozliwy lecz nie wiem na czym to polega ?

Gość ani jedno ani drugie
no raczej nie jest możliwy, bo twój facet w tej chwili nie ma żadnego legalnego i ważnego dokumentu potwierdzającego tożsamość, a bez tego chyba żadnej sprawy nie da się załatwić, a co dopiero mówić o wzięciu ślubu.

GB jest też w Unii, a więc prawo jest podobne. On jako Ukrainiec po pierwsze musi zdobyć legalne dokumenty. I musi to zrobić w Anglii, bo jemu grozi w każdej chwili deportacja. Przy każdej kontroli spakują go po prostu do samochodu policyjnego i wsadzą w kajdankach na lotnisko. W tej sytuacji tylko ukraiński konsulat, czy ambasada, tam dostanie paszport. Oczywiście to kosztuje. Pamiętaj, że na 100 procent, w momencie gdybyś chciała z nim wziąć ślub, zostaniesz oskarżona o popularny wśród Polek proceder legalizacji pobytu w Unii osobom spoza UE. Nie udowodnisz, że go kochasz, wrobią cię, że ślub chcesz wziąć za pieniądze i będziesz mieć spore kłopoty. Chłopak jest beznadziejny, skoro do takiej sytuacji doprowadził, mógł to załatwić wcześniej, w czasie ważności paszportu. Wyjechalibyście np. do Polski, a w Polsce ślub moglibyście wówczas wziąć bez problemu. Choć i wówczas niewielkie miałby szanse na pobyt w granicach Unii. Przecież możecie razem mieszkać na Ukrainie. Sprawa beznadziejna, jedyne, co gościu może zrobić (i powinien) to natychmiastowy kontakt z ambasadą swojego kraju w celu aktualizacji paszportu. On nie jest z kraju ogarniętego wojną, statusu uchodźcy nie dostanie.

teraz zauważyłem - jak to nie ma w paszporcie wizy? To jak on wjechał do GB. Przy okazji - jeśli będzie chciał wrócić na Ukrainę z ważnym paszportem, to może wejść z nim do samolotu. Problem, że nie wróci. Ale może starać się o wizę polską - z tym też się po całej Unii podróżuje.

napisałam wczesniej ze mial wize na rok osiem lat temu ale popelnil blad nie wracajac po roku po ukonczeniu waznosci wizy i od tamtej pory siedzi w GB nielegalnie. Slyszalam o ludziach bioracych takie sluby i wiem ze musza udowodnic ze sa razem jakes wspolne rachunki czy cos w tym stylu. On nie jest beznadziejny poprostu popełnil blad w mlodosci za ktory niestety teraz musi placic. Myslisz ze gdyby skontaktował sie z ambasada dostalby aktualizacje paszportu? mimo ze jest tu nielegalnie i ma falszywe dokumenty?gdzie moze starac sie o wize polska w GB czy na Ukrainie?

Gość Ambasada ukrainska ma
obowiazek mu pomoc i wydac wazny paszport. Ten paszport co stracil waznosc, to byl falszywy, tak? Czyli wszystkie rachunki, umowy on ma na falszywe nazwisko? Ja nie wiem jak sie zalatwia sprawy slubow, ale on musi miec przede wszystkim jakis wazny (i autentyczny!) dokument tozsamosci, akt urodzenia i zaswiadczenie wydane przez urzad na Ukrainie, ze nie jest juz zonaty.

Gość ano ciekawe ciekawe
on ma wazny paszport z Ukrainy, swoj prawdziwy!! nie czytacie dokladnie!! chyba musi sobie nastepna falszywke zalatwic :P

Gość Armani Code
jak bardzo zepniesz posladki to prawie wszystko mozna. tylko po co potem miec przez kilka lat urzad imigracyjny na glowie? generalnie bez waznego paszportu to on nawet na Ukraine nie wroci bo go na poklad samolotu nie wpuszcza. proponuje cala zabwe zaczac od wizyty w ambasadzie ukrainy z prosba o dokument podrozny, powrot na ukraine, zalatwic sprawy wizowe i dopiero brac slub. jak macie ochote bujac sie inaczej to powiem jedno - babska w imigracyjnym sa wyjatkowo niemile, natomiast w doradztwie imigracyjnym (cos jak CAB) sa bardzo pomocni. a wizy do Polski nie dostanie bo na podstawie czego? przeterminowanego, falszywego paszportu?

Gość 13f
OK. Ale zanim weźmiesz ślub, to wyślij go z powrotem na Ukrainę (prawdopodobnie będzie to się równało deportacji, czyli zakazowi ponownego wjazdu na teren UK na dłuższy czas), potem zastanów się czy chcesz za nim pojechać, pobrać się na Ukrainie lub w Polsce (bo pewnie o to chodzi, twoje obywatelstwo UE jako żony) i czy w ogóle chcesz uwikłać się w taki syf. Żeby potem nie było płaczu na innych forach.

wszystkie rachunki ma na paszport prawdziwy dlatego ze gdy mial wize jeszcze w UK wszystko wzial sobie na swoje prawdziwe nazwisko ale potem wiza sie skonczyla, waznosc paszportu prawdziwego jeeszce nie minela tylko falszywy sie przeterminowal. wiec tak gdybym odrzucila mysl o slubie co innego mogl by on zrobic zeby byc legalnie w anglii?

Gość Armani Code
nie wiem czy dobrze zalapalam. skoro ma wazny prawdziwy to po co mu byl falszywy? mial w nim falszywa wize? po takich historiach ciesze sie, ze zdecydowalam sie na galaz prawa, ktora nie ma az tak duzo do czynienia z pierwiastkiem ludzkim.

Gość missy eliiot
Autorko pracujesz ?Myślę,że jeślii tak to nie będziecie mieli większysz problemów ze ślubem . w ostateczności przyjedzcie do Polski i weżcie ślub w Polsce. Jeśli jesteś w Irlandii to pytaj bo temat znam bardzo dobrze i mogę ci pomóc

nie korzysta z prawdziwego paszportu dlatego ze nie ma w nim waznej wizy, w falszywy ma jako czlonek unii europejskiej. tak pracuje normalnie legalnie ale niestety nie mieszkam w irlandii

Gość Armani Code
http://www.iasuk.org/home.aspx masz i zadzwon do nich. ponoc sa dobrzy. dzwonilam do nich raz na praktykach i udzielili kompleksowej odpowiedzi.

Gość missy eliiot
Chyba najlepszym wyjściem będzie jak weżmiecie ślub na Ukrainie lub w Polsce. Może spróbować przejechać samochodem , nie ma granic, a w Polsce może wziąć ślub będąc nielegalnie. póżniej polska wiza, a następnie wyjedziecie do Anglii.

Gość Armani Code
tak, jak na stronie napisane

Gość yg8gtfg
Ale sie dziewczyno wpakowalas.

Gość troche tego nie rozumiem
Nie studiuje prawa, ale już dla osoby nie specjalizującej się w tej dziedzinie widać, ze weszłaś w niezły chaos. Tzn. jest dobrze dopóki jest dobrze, a potem? Teraz marzy Ci się ślub, chcoiaż wiesz jaką sytuację ma Twój facet. Twoja naiwność zaskakuje, bo przecież słyszałaś, ze ktoś jakoś wziął ślub z taką sytuacją. Wydaje mi się, że czeka was trudny czas jeśli zdecyujecie się na wyprostowanie prawnej sytuacji Twoje partnera. Ukraina to piękny kraj, ale bardzo biedny. Zarabiaj, oszczędzaj i przeżyjecie z pieniędzy z UK jak państwo tam w razie czego. I nie bój się tam za nim jechać jeśli kochasz.

szkoda ze to nie jest takie proste , chlopak popelnil blad zyciowy i teraz musi za to placic chodzi jak struty do nikogo sie nie odzywa itp bo prawdopodobnie za 3 tygodnie bedzie musial wrocic na ukraine gdzie jest bardzo biednie i raczej nie da sie tam zyc normalnie z tego co on mi opowiadal, a ja poprostu jako jego dziewczyna chce poprostu mu w jakis sposob pomoc, problem jest w tym ze on bardzo chce zostac w anglii a gdy wroci na ukraine to raczej nie wpuszcza go do anglli drugi raz poniewaz w jego sytuacji nie dadza mu wizy bo gdy ja mial to nie wrocil gdy sie ona skonczyla a po za tym slyszalam ze na ukrainie jest bardzo trudno dostac wize i i graniczy to z niemozliwoscia gdyz kazdy kto dostanie wize odrazu wyjezdza a jak beda tak dawac wizy to kto zostanie na ukrainie-nikt. wiem ze jestem w trudnej sytuacji i chce to nareperowac w sumie to ja bym mogla sie roztac i miec problem z glowy nawet on mi to powiedzial ze nie chce mnie tym obciazac ale ja nie chce sie z nim rozstawac chce poprostu pomoc tylko ze ja sie na tym kompletnie nie znam nigdy nie mialam do czynienia z taka rzecza nawet nie slyszalam o czyms takim....

Gość Impresja_12
Niestety sprawdzą go bardzo dokładnie i będzie czy chce czy nie wracać na Ukrainę. Nie radzę brać z nim ślubu nawet jak będzie to mozliwe i poczekać, aż ureguluje sobie prawne sprawy..chyba, że też chcesz sobie skomplikować życie na maxa. W ambasadzie pomogą mu i dadzą wizę na kilka dni..na powrót do domu, ale tam kolejne schodki... jak dostanie wizę do Polski nie wyjedzie do Angli ..nie ma takiej możliwości... musiał by się starać o kartę pobytu u nas dopiero wtedy moze sobie jeździć gdzie chce..po całej Unii inaczej musi się zameldować tam gdzie dostał zaproszenie i może poruszać się tylko po Polsce. Kartę nie tak trudno dostać ale trzeba czasu...trwa to około pół roku i wydaje Wojewoda danego województwa.. trochę papierków też trzeba mieć... zaświadczenie o niekaralności i zaświadczenie o niezaleganiu w podatkach...jak ma w tych tematach jakieś zatargi z prawem ..nie dostanie karty.. ślub najlepiej brać w Polsce, ma się przez to mniej problemów z różnymi papierami ...tak jak ktoś powiedział..dziewczyno zapomnij o ślubie na conajmniej rok, nie pchaj się w to ..bo po slubie okaże się, że mąż tam, a Ty tu ...chyba, że zamieszkasz na Ukrainie. On wcale nie musi dostać wizy do Polski ... mogą mu odmówić.

Gość Impresja_12
A i jeszcze naprawdę dobra rada..pracuję w Urzędzie i akurat zajmuję się cudzoziemcami.... nie wydzwaniaj... nikt nie udzieli Ci takiej informacji jak Ambasada... to oni zdecydują o tym jak zostanie załatwiona sprawa..chyba, że zależy Ci tylko aby wyjść za mąż i żyć w ciągłym strachu co się jutro stanie...czy będziesz z nim czy też osobno. To on powinien zadzwonić ...ale najważniejsze - nie przedstawiać się z imienia i nazwiska... zapytać o szczegóły anonimowo.. rozmowy w Ambasadzie są nagrywane .. niech przedstawi swoją sytuację i nie wspomina o fałszywym paszporcie bo znajdzie się nie na ślubnym kobiercu ale w więzieniu...i tak nie może być na 100 % pewny czy po powrocie na Ukrainę tam nie wyląduje. Dowie się wszystkiego u żródła... w Ambasadach pracują naprawdę mili ludzie i pomagają w takich sprawach... inne instytucje owszem udzielą informacji ale przecież nie decydują. Ślub nie rozwiązuje jego spraw, a Twoją sytuację skomplikuje.

ma on zadzwonic do ambasady do swojego kraju czy tutaj w uk? zalezy mi na tym zeby wreszcie mial on normalne papiery. gdzie mozna taki nr znalezc?

Gość impresja_12
w UK

a co mu ambasada może pomóc?wystawi mu jedynie zjazdówkę na powrót,Twój facet ma 2 wyjścia albo dalej będzie zyć na czarno w UK albo wróci na Ukrainę,ty do niego dojedziesz i weźmiecie ślub,wtedy załatwisz mu jako żona pozwolenie na pobyt w Polsce,potem kartę stałego pobytu i możecie ruszać załatwiac obywatelstwo.Teraz nie załatwisz ślubu bo on po swoje dokumenty musi zwrócić się do ambasady a ambasada nie wyda dokumentów osobie która jest nielegalnie aby wzięła sobie ślub

Gość ale ale?
Z tego co wyczytałam, Ty chcesz mu pomóc ślubem!? Myślałam, że chcecie się pobrać i ta cała szopka ma jakiś cel, a tu raczej widzę ślub jako oferta pomocy, żeby chłopak został dłużej w UK. No niestety musi ponieść konsekwencje swoich błędów , na tym polega dorosłe życie. Niestety pozostanie w UK bez wizy to pierwszy błąd, drugim było wyrabianie fałszywych dokumentów. O ile bez wizy pewnie go deportują to za fałszywe dokumenty można pójść siedzieć. Cokolwiek innego poza przyznaniem się i wyjazdem na Ukrainę będzie tylko pogarszaniem i tak beznadziejnej sytuacji. Autorko mimo chęci pomocy uważaj bo starając się nadmiernie pomóc możesz sama być uczestnikiem przestępstwa....

tak chcialam pomoc slubem ale po dostaniu odpowiedzi na tym forum odeszla mi ta mysl, na szczescie ja jeszcze nie rozmawialam z nim na temat slubu, no ale w jakis sposob chce pomoc wiec tak gdyb wrocil na ukraine to co dalej wiecej nie moglby wjechac za granice uk bo napewno by sie tam dowiedzieli ze przebywal tam nielegalnie, wiec musial by tam zostac chociaz nie wiem co gorsze byc legalnie na ukrainie czy nielegalnie w anglii ale wiem ze napewno on nie chce wracac na ukraine i w tym caly problem