Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość owulacjinen

badania ginekologiczne - owulacja

Polecane posty

Gość owulacjinen

Witam, na badaniach ginekologicznych lekarz stwierdził, że mam owulacje. Czy to oznacza, że była w tym konkretnym dniu, czy w tych dniach ? Pytanie może głupie, ale na badaniu nie przyszło mi do głowy, żeby się o to zapytać bo znalazłam się tam zupełnie z innego powodu. Wdzięczna będę za odpowiedz

Gość owulacjinen
powiedział, że mam owulację

Gość owulacjinen
w sumie chodzi mi o to czy skoro lekarz w 15 dc stwierdził, że mam owulację to czy jest możliwość zapłodnienia w 17 dc czy to już za późno

Gość uppppppppppppppppppppppppppppp
No ale jak to dokladnie ujal w zdanie? "ooo ma pani wlasnie owulacje" czy jak? Bo kiedys tu byla laska ktora twierdzila ze ma czarne lozysko, bo lekarz jej tak powiedzial. Po godzinie pisania napisala ze lekarz powiedzial: " a to czarne to lozysko", co oznacza to czarne czyli -to to - to, lozysko. a nie ubral tego w zdanie "to czarne lozysko", co oznaczalo by - Co? - lozysko - jakie? - czarne. Kumasz? Boszsz, na kafe to same debile.

Zakladajac ze powiedzial wprost - dzis ma pani owulacje, to 17dc - dwa dni po, bedzie juz za pozno.

Gość nie zbieram śmieci
pewnie zajrzał i zobaczył jak akurat wyskakuje :o

Komorka od uwonienia jej - jajeczkowania, badz zwana rowniez owulacja przezyje i jest zdolna do zaplodnienia max 24h, przy czym plemnik potrzebuje ok 6h na dojscie do komorki i dojrzenie do zaplodnienia.

nie zabieram smieci - i oto wlasnie mi tu chodzi - poprostu powiedzial ze ma pani wlasnie owulacje. Jakby widzial ze wyskoczylo jajeczko :D hahha, dobre sobie :)

Gość i się nie mylił.
Akurat czas owulacji jest bardzo łatwo zauważyć. Tylko wówczas śluz ciągnie się w charakterystyczną nitkę (wcześniej i później jest inny). Szkoda, że nie poprosiłaś lekarza, by ci to pokazał, bo tego się można nauczyć i samemu sprawdzać. Poza tym jeśli oglądał ci szyjkę macicy, to również mógł z pewnością stwierdzić owulację.

pewnie widział pęcherzyk...zapewne jego wielkość w ten dzień owulacji była prawidłowa, no i endometrium też pewnie ok

Gość owulacjinen
uppppppp - teorie, że komórka jest zdolna do zapłodnienia max 24 h, plemnik potrzebuje ok 6 h, przeżyje w sprzyjających warunkach 72 h ect A przy "sexie " przez majtki nie można zajść w ciąże. No, ale to stwierdzenie ma Pani owulację brzmi tak jakby "właśnie wyskoczyło mi jajeczko" :))))) i się nie mylił - po tej wizycie mój świat się zawalił ;) bo teoria swoje, a praktyka swoje, wg mojej samoobserwacji powinnam być po owulacji Czyli lekarz jest w stanie stwierdzić czas około owulacyjny, ale nie moment samej owulacji ? agaczar13 - no właśnie, w dzień owulacji czy w czasie okołoowulacyjnym ?

Gość mogl to okreslic
rowniez po 'konsystencji' szyjki macicy. w dniu owulacji jest taka pulchniutka i 'otwarta' - czekajaca na 'zaproszenie' plemnikow - o ciagnacym sluzie nie wspomne. kiedys z zona bawilismy sie w metody naturlane i co sie jej codziennie 'nabadalem' to moje :)

Gość mogl to okreslic
Nie - lekarz przy normalnym badaniu gin nie jest w stanie okreslic 'momentu' owulacji. Czesto kobiety sa to same w stanie okreslic (czesc z nich czuje uklucie w jajniku) - rzadko jednak powiazuja ten bol z owulacja (uwolnieniem pecherzyka).

Gość owulacjinen
No to jakieś szanse, że pęcherzyk mógł pęknąć później są :) Od pewnego czasu z każdym cyklem czuje się inaczej, kiedyś miałam takie same objawy, a teraz coraz gorzej. Coraz wcześniej i coraz mocniej boli brzuch, a piersi zaczynają być tkliwe już przed owulacją. Chyba mój zegar biologiczny daje o sobie znać, że najwyższy czas zostać mamą bo potem może być za późno. Szkoda tylko, że to wszystko nie jest takie proste, a najszybciej zachodzą Ci co nie chcą :(