Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 niuniowatosci

podwyzszone nt plodu 4,3 mm

Polecane posty

Go艣膰 niuniowatosci

Pisze tutaj, poniewaz chcialabym opisac moj przypadek i tym samym wesprzec i podtrzymac na duchu przyszle mamy i tatow, u ktorych dziecka podczas ciazy stwierdzono podwyzszone nt (przeziernosc karkowa). Zaczne od poczatku, mam 26 lat, w ciaze zaszlam majac jeszcze 25 lat, nie pale, nie pije zbyt czesto, prowadze dosc zdrowy tryb zycia itp. Niedawno zaszlam w ciaze, teraz jestem juz w 5 m-cu. W 12 tyg ciazy wybralam sie z partnerem na tzw usg prenatalne - genetyczne. Ginekolog stierdzil u naszego malenstwa podwyzszone nt: 4,3 mm, a jak pewnie wiecie, norma w Polsce to 2,5 mm ( dla porownania czytalam, ze w Wielkiej Brytanii ok. 3,5 mm). W momencie, kiedy lekarz powiedzial nam, ze nie ma dla nas dobrej wiadomosci, poniewaz nt jest wysokie, nagle caly swiat sie zalamal. co prawda nie planowalismy jeszcze dziecka, ale jak juz sie dowiedzielismy, ze jestem w ciazy, cieszylismy sie ogromnie. I nagle taka wiadomosc. Wyliczono nam ryzyko urodzenia dziecka z zespolem downa 1:24, przy czym ryzyko podstawowe w moim wieku to 1:950. Lekarz zaznaczyl, ze to jest statystyka, ale czesto dzieci z podwyzszopnym nt maja zespol downa, lub inne wady genetyczne. Naszym atutem bylo to, ze dziecko posiadalo juz widoczne kosci nosowe a u ok 70% plodow z zespolem downa na tym etapie ciazy jeszcze ich nie ma lub sa nieznacznie wyksztalcone, poza tym przeplywy zylne i zastawki trojdzielnej byly w porzadku, a u wiekszosci dzieci z zd sa tam zaklocenia. nie dalo to jednak odp, ze nasze malenstwo bedzie zdrowe. w koncu 1:24 to b duze ryzyko... Ginekolog zalecil testy papp-a, ktore zrobilismy. dodatkowo powiedzial, ze powinnismy zrobic amniopunkcje, poniewaz ona da nam 100% pewnosci, czy dziecko ma jakies wady genetyczne (m.in. zespol downa), poniewaz amniopuncja polega na wkluciu igly przez powloki brzuszne pod kontrola usg i pobraniu okreslonej ilosci plynu owodniowego, w kt plywa plod. Znajduje sie tam m.in zluszczajacy sie naskorek plodu itp, czyli dna, za pomoca czego lekarze moga pozniej okreslic po hodowli komorek tzw kariotyp plodu, czy jest on prawidlowy i czy nie towarzysza mu jakies aberracje chromosomowe, czyli wady genetyczne. Postanowilismy najpeirw zorbic testy papp-a, zeby sie ewenlualnie uspokoi na troche rpzez amniopunkcja, na kt musielismy czekac ok 3 tygodni, poniewaz mozna ja robic najwczesniej w 15 tyg ciazy. Po testach papp-a zalamalam sie, ryzyko urodzenia dziecka z zd powiekszylo sie, 1:7. Caly czas mialam nadzieje, ale bardzo sie balam, ze jednak 1:7 to juz nawet nie 1:24... Amniopunkcje mialam robiona 9 maja i na wyniki czekalismy ok 3 tyg. Caly czas b sie denerwowalam, mimo ze wierzylam, ze bedzie dobrze. Bardzo duzym wsparciem byl dla mnie moj Mateusz, bez niego bym nie dala rady. W poniedzialek, czyli zaledwie kilka dni temu dostalismy informacje, ze wyniki mozna juz odebrac. Pojechali z nami moi rodzice. Ja zostalam z nimi w samochodzie, Mateusz bal sie, ze sie zalamie w klinice po otwarciu koperty z wynikiem, wiec postanowil sam ja odebrac i przeczytac wspolnie w samochozie. To byly najgorsze chwile w moim zyciu. To oczekiwanie i niepewnosc. Nie bylo go moze z 10 minut, a wydawalo sie jakby dluzylo sie godzinami. Zobaczylam go w oddali zblizajacego ise do samochodu i kiedy wszedl do srodka zapytal czy ma powiedziec na glos czy chce sama otworzyc koperte i zobaczyc wyniki, bo on juz sprawdzil, nie wytrzymal tej presji czasu i niepewnosci. Chcialam, zeby mi to sam powiedzial, w odpowiedzi uslyszalam: "kariotyp prawidlowy zenski". Poplakalam sie z radosci. Caly czas trzeba miec nadzieje dziewczyny. Jak widac nawet przy takim duzym ryzyku, mozna dostac wynik prawidlowy. Zastanawiam sie czym moze byc spowodowana taka wyskoa rpzeziernosc i to ze nasze dizekco nie ma wad genetycznych. Dodam, ze w 2 mcu ciazy bylam dosc mocno chora, przeziebienie i goraczka, ok tygodnia lezalam w lozku. Lekarze powiedzieli, ze byc mzoe to przez to, ale do konca nie wiadomo. Teraz modlimy sie, zeby serduszko bylo zdrowe. 10 czerwca mamy echo serca, oby tez bylo ok. Wiem, jakie to ciekzie chwile dla wielu kobiet w ciazy, kt znalazly sie w podobnej sytuacji, dlatego podaje swojego maila: di.tomaszewska@gmail.com. Piszcie wrazie czego i pytajcie !! Pozdrawiam !

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niuniowatosci
to lekarze wyliczyli mi ryzyko zd a nie ja sama wiec sie chyba na tym znaja, z palca tego nie wyssalam sobie przeciez ;]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
a co do wad genetycznych to juz pisalam wyzej ze po amniopunkjci wykluczyli wady genetyczne i teraz czekam tydzien na echo serca. oby bylo dobrze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 000000000000000000
dziewczyno po co wypisujesz bzdury. raz 偶e wynik贸w badan nie m贸g艂 odebra膰 nikt inny po za Tob膮. ( m贸j m膮偶 nie m贸g艂 odebra膰 moich wynik贸w, a co dopiero ch艂opak de facto obca osoba) po za tym testy papp-a i usg jest to tzw. test podw贸jny I trymestru i jest przeprowadzany mi臋dzy 11 a 14 tyg ci膮偶y. i na jego podstawie masz wyliczone prawdopodobie艅stwo aberracji chromosomowej.a nast臋pnie w zale偶no艣ci od wyniku testu papp-a test II trymestru przeprowadzany pomi臋dzy 14 a 18 tyg i polega no oznaczeniu st臋偶enia uE3,hCG i AFP 艂膮cznie z kolejnym usg oceniaj膮cym wielko艣膰 p艂odu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
smieszna jestes, moj facet odebral moje wyniki bo zadzownilismy do kliniki invicta i powiedzieli ze musze napsiac mu upowaznienie i musi miec moj dowod sosbisty ze soba to mu wydadza ;]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
a co do testow pappa to chyba zle czytasz co napisalam , bo mialam je robione meidzy 11-14 tyg a amniopunckje w ok 16 tyg. i wiem ze ryzyko bylo wyliczone. skoro mi po testach pappa ryzyko zwiekszylo sie az do 1:7 to logiczne, ze amniopunckja byla wskazana

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
poza tym napisalam o moim przypadku zeby podtrzymac na duchu inne osoby w podobnych sytuacjach i pokazac, ze awet wysokie ryzyko i statystyka czesto sie myla i moze byc ok i brak wad genetycznych czyli aberacji chromosomowych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 000000000000000000
ja Ci tylko m贸wi臋 偶e mylisz nazwy bada艅. pierwszy jest test papp-a a potem test potr贸jny! test papp-a wykonuje si臋 tylko raz! nie wprowadzaj ludzi w b艂膮d. a my艣lisz 偶e ja badania mia艂am pod mostem robione!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 000000000000000000
tp przepraszam Ci臋 bardzo to pierwsze ryzyko z czego Ci wyliczyli ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
ja robilam tylko raz testy pappa przeciez. peirwsze ryzyko czyli to 1:24 wyszlo po samym usg genetycznym, w kt stwierdzili mi nt 4,3 mm. po zrobieniu testow pappa, zorbilo sie az 1:7

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lonsena
hej ja jestem w ci膮偶y i mieszkam w UK, mia艂am robiony test na zesp贸艂 Downa i nawet nie pamietam ile tam wysz艂o, bynajmniej zanim mia艂am zrobiony test po艂o偶na powiedzia艂a mi 偶e zda偶a sie ze wynik wychodzi np 1-10 i dziecko rodzi si臋 zdrowe, a czasem 1-1000 i dziecko rodzi si臋 z zespo艂em Downa. zapyta艂am si臋 wi臋c jaki tu sens i logika a ona nie umia艂a odpowiedzie膰. zrobi艂am ten test cho膰 wiedzia艂膮m 偶e jego wynik niczego nie zmieni, nawet nie rozwa偶a艂abym opcji usuni臋cia. uwa偶am tylko 偶e je偶eli te testy s膮 tak niewiarygodne to po co je robi膰? najad艂a艣 si臋 z m臋偶em stesu 偶e ci臋zko to sobie nawet chyba wyobrazi膰. a wiadomo ze w ci膮偶y powinno si臋 tego unika膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 000000000000000000
zaje...fajna testy prenatalne robi si臋 po to aby sprawdzi膰 czy z dzieckiem jest ok. je艣li wszystkie te badania wyjd膮 藕le. co cz臋sto oznacza 偶e dziecko jest bardzo ci臋偶ko chore to wtedy ew. nale偶y rozwa偶y膰 aborcj臋. sam przerost nt jak i nie prawid艂owy wynik testu podw贸jnego nie jest wskazaniem do dokonania aborcji. dopiero wszystkie badania nieinwazyjne(testy z krwi i usg genetyczne) oraz badania inwazyjne m.in amniopunkcja je艣li wyjd膮 nie prawid艂owo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 000000000000000000
czyli nie mia艂a艣 robionego testu potr贸jnego? dla mnie dziwne. u mnie na podstawie testu papp-a, mojego wieku, sposobu 偶ycia( wiesz o co chodzi) i usg genetycznego wyliczono prawdopodobie艅stwo. wysz艂o do艣膰 niskie dlatego nie zgodzi艂am si臋 na dalsze badania.tylko na echo serca p艂odu z kt贸rego wysz艂o 偶e ma艂a ma zmiany na sercu. a dosta艂am tak膮 specjaln膮 informacj臋 ze szpitala jakie badania dok艂adnie kiedy si臋 wykonuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
no wlasnie nie robili mi juz testu 3-nego, bo po tym jak stwierdzili nt 4,3 mm skierowali mnie na testy papp-a no i po nich ryzyko wzroslo wlasnie do 1:7. lekarze powiedzieli, ze w takim razie juz tylko pozostaje amniopunkcja bo to b wysokie ryzyko jest i test 3-ny mi tu nic nie da. no a po amniopunkcji okazalo sie ze kariotyp jest prawidlowy. jak widac rozni lekarze rozne techniki..ale i tak najwazniejsze zeby okazalo sie ze dziecko zdrowe. a co do wad serca, to u twojej corki wykryli wade na echu serca tak? ja mam za tydzien echo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tutututu
przeczytane

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tutututu
najwazniejsze ze dziecko zdrowe a takie USG nie jest badaniem doskona艂ym ludzia maja nowotwory i inne zmiany i USG wychodzi w normie czasem lekarz moze widziec czego nie ma tez takie przypadki sie zdarzaja

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
no dokladnie najwazniejsze, ze dziecko zdrowe tzn bez wad genetycznych. jezeli by sie okazalo, ze dziecko ma zd nie potrafilabym usunac ciazy. nie wyobrazam sobie czegos takiego. wtedy musialabym sie nastawic na to, ze bedziemy miec chore dziecko i przygotowac sie jak najlepiej na jego narodziny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 000000000000000000
tak u mojej c贸rki echo wykry艂o zmian臋 na lewej komorze serca. echo robi艂 mi podobno jeden z najlepszych specjalist贸w w Polsce. m贸wi艂 偶e to nic gro藕nego ale 偶e c贸rka wymaga膰 b臋dzie po porodzie konsultacji kardiologicznej. powiem szczerze 偶e bardzo si臋 boj臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 r贸偶afru偶a29
do 000000000000000000....litosci,kobieto nie musia艂as tak na autorke naskakiwac:O opanuj sie na drugi raz bo az zal czytac takie teksty pod adresem kogos ktos,kto chcia艂 po prostu opisac swoje przezycia:O autorko,trzymam kciuki za Ciebie i dzieciaczka:) Duzo zdr贸wka :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
dzieki wielkie :) !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
dzieki wielkie :) !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niuniowatosci
00000000000000000000 mam nadzieje, ze z twoja corka tez bedzie oki, tzn ta wada serca to nic powaznego i bedzie zdrowym dobrze rozwijajacym sie dzieckiem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 000000000000000000
do niuniowatosci te偶 偶ycz臋 zdr贸wka dla male艅stwa. do r贸偶afru偶a29 dla mnie to dziwne testy papp-a plus usg genetyczne daj膮 tylko 68 % wiarygodno艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 000000000000000000
dobrze 偶e cho膰 amniopunkcj臋 zrobili.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 77777777777
Witajcie.. Chcia艂abym r贸wnie偶 podzieli膰 si臋 moj膮 histori膮. Na usg genetycznym lekarz poinformowa艂 nas 偶e nt naszego male艅stwa wynosi 6,1. Mieli艣my to nieszcz臋艣cie trafi膰 na wyj膮tkowo bezdusznego lekarza kt贸ry nie powiedzia艂 nam co si臋 z tym wi膮偶e, na 偶adne z moich pyta艅 nie odpowiedzia艂 tylko da艂 skierowanie do szpitala na dwa dni p贸藕niej. Rozpocz膮艂 si臋 kilkutygodniowy koszmar, okaza艂o si臋 偶e ryzyko zespo艂u downa wynosi 1:20, testy pappa, amniopunkcja...... na szcz臋艣cie w mi臋dzy czasie trafili艣my na cudownego lekarza kt贸ry towarzyszy艂 nam ju偶 do ko艅ca. w 21 tygodniu przysz艂y wyniki amniopunkcji - kariotyp prawid艂owy 偶e艅ski. Potem jeszcze echo serca - wszystko okaza艂o si臋 ok........ do ko艅ca ba艂am si臋 偶e male艅ka umrze mi w brzuchu albo 偶e urodzi si臋 du偶o za wcze艣nie. Ginekolog te偶 do ostatniego momentu mia艂 niepewno艣膰 w oczach. Zosia urodzi艂a si臋 dwa dni za p贸藕no..........le偶a艂am na stole operacyjnym i tylko obserwowa艂am oczy mojego lekarza......wyj膮艂 ma艂膮 i wzrok mu si臋 rozja艣ni艂, zobaczy艂am nasze 艣liczno艣ci........ potem us艂ysza艂am krzyk c贸reczki i rzucone przez po艂o偶n膮 - 10 punkt贸w.................:)Dzisiaj male艅ka na ponad pi臋膰 miesi臋cy, jest bardzo weso艂膮 dziewczynk膮, rozwija si臋 bardzo dobrze, nie da si臋 jej po艂o偶y膰 - ci膮gle chce siedzie膰, zacz臋艂a pe艂za膰. Kobietki nie za艂amujcie si臋 od razu, wiem co czujecie ale wysokie nt to jeszcze nie ostateczny wyrok. Nam nie dawali lekarze w zasadzie szans a sta艂 si臋 cud - TO MO呕LIWE. 呕ycz臋 wam wszystkim takiego samego obrotu sprawy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ma艂a 123
witam...chcia艂am opisa膰 sw贸j przypadek i zarazem uspoki膰 mn贸stwo kobiet kt贸re zapewne znajduj膮 si臋 w takiej samej sytuacji jak ja pare misi臋cy temu...wszystko zacze艂o si臋 od pierwszego kontrolnego usg...wynik brak noska i nt 2,6,,,nie musz臋 pisa膰 co wtedy poczu艂am...aby si臋 upewni膰 i ponownie zrobi膰 usg zadzeoni艂am do wujka ginekologa i on skierowa艂 mnie na bardziej szczeg贸艂owe usg do szpitala...(na badania prenatalne)no i oczywi艣膰ie nadal noska nie wida膰 nt na innym aparacie wynosi艂o ju偶 1,8 aczkolwiek dopatrzyli si臋 偶臋 przep艂ywy zylne s膮 zle:(wynik 1:8 Pani dziecko bedzie chore...moja rozpacz oraz m臋偶a nie mia艂a granic...nie chcia艂am juz bada艅 z kri robi膰 gdy偶 uwa偶alam 偶臋 nie ma to sensu bo jedyna my艣l jaka mia艂am w g艂owie to iz moje dziecko jest chore...m膮偶 zaprowadzil mnie na badania krwi...po 3 tyg wynik 1:112 i偶 pani dziecko bedzie chore...du偶e ryzyko ale 艣wiate艂ko w tunelu zaczelo si臋 pojawia膰...ostatnim etapem by艂a amniopunkcja no i wynik okaza艂 si臋 dobry:)Kubu艣 dzi艣 ma prawie 3tyg jest slicznym grzecznym oraz zdrowym dzieckiem...wiec apeluje do wszystkich mama wecej dystansu to tych calych bada艅 do tych usg wszystko si臋 normuje w swoim czasie...ka偶da ci膮偶a jest inna i ka偶de dziecko jest inne i ka偶demu dziecku co rozwija si臋 wszystko w swoim tempie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja siostra przechodzi艂a ten sam horror.Przezierno艣膰 nt 5 z kawa艂kiem. Ola艂a to, nie robi艂a dalszych bada艅 , fina艂 Zuzka ma 9 miesi臋cy jest zdrowa i szalona:0 Nie wiem jak to wyt艂umaczy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewwwwwka
u mojego syna nt w 11 tyg by艂o 4, potwierdzone 3 razy... my艣la艂am, 偶e oszalej臋...zrobi艂am amniopunkcj臋 i czeka艂am 6 tyg na wyniki /koszmar-potem jeszcze usg serca wszystko super urodzi艂 si臋 fajny ch艂opak z 10 w skali Appgar ocenie ma 5 lat i jest okazem zdrowia trzeba pozytywnie my艣le膰 dziewczyny my艣l jest tw贸rcza

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewwwwwka
tak jak m贸j syn przezierno艣膰 4, potem wszystkie mo偶liwe testy i badania ch艂opak zdrowy, 艣liczny i m膮dry... pisz臋, 偶eby pom贸c dziewczynom, kt贸re otrzyma艂y z艂y wynik niech dodam, 偶e rodz膮c mia艂am 38 lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A ja si臋 w艂a艣nie dowiedzia艂am o moim dzidziusiu! Zrobi艂am usg genetyczne - w pi膮tek by艂o jeszcze 5 mm, w poniedzia艂ek mierzy艂 inny lekarz (w szpitalu Or艂owskiego) i wysz艂a przezierno艣膰 karkowa 7 mm! brak ko艣ci nosowej, brak du偶ej cz臋艣ci zastawki serca. Zrobi艂am biopsj臋 kosm贸wki, czekam na wynik. I ciesz臋 si臋, 偶e Waszym dzieciom si臋 uda艂o, ale i tak strasznie si臋 boj臋.

Udost臋pnij ten post