Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domanneta

siostra prazejęła mieszaknie mamy , czy mogę wg PRAWA domagać się czegoś ?

Polecane posty

Gość domanneta

siostra mieszka ze swoim mężem i dziećmi w mieszkaniu mamy (dużym) i jakby przejęli to mieszkanie dla siebie, urządzają itp traktują z mężem jako swoje a ja też jestem córką i wynajmuję mieszkanie teraz stało sie coś takiego że sprzedajemy mieszkanie inne , drugie które należało do zmarłego ojca i siostra chce sie podzielić pieniędzmi ze mną pół na pół teraz moje pytanie oczywiście do poważnych ludzi z kafe : chcę sie domagać większej części ponieważ siostra przywłaszczyła sobie tamto mieszkanie a z tego chce mieć większą część wg mnie słusznie , też mam rodzinę a siostra ma mieszkanie za friko a teraz kasa z drugiego

Gość domanneta
czy mógłby mi ktoś doradzić jak to wygląda zgodnie z prawem

oczywiście,ze z tytułu dziecka możesz domagać się podziału majątku

Gość domanneta
jak mam się kłócić o mieszkanie które przejęła samowolnie z mężem ? przecież mama żyje

A może to mieszkanie już jest na nią przepisane? Tylko o tym nie wiesz? Pogadaj z mamą na ten temat, bo siostra to sobie może.

Gość domanneta
mama nie przepisała mieszkania na siostrę nawet nie chce tego robić a siostra przejęła z mężem to mieszkanie,wymienili okna ,położyli kafelki w kuchni i teraz uważają że to ich szczególnie jej mąż, traktuje to mieszkanie jak swoje przyjechał z daleka , zamieszkał i jego chyba ja mam większe prawo do tego mieszkania niż on każdy by tak chciał- wejść do mieszkania - wymienić okna i teraz jest moje

Gość markss5645
superrr

Gość a gdzie mama? Mieszka z nimi?
Póki mieszka, to nie jest mieszkanie siostry tylko mamy. Do pieniędzy po sprzedaży mieszkania ojca mają prawo mama i wy, więc kasę z tego tytułu trzeba podzielić na 3. A jak widzę ty chcesz wziąć całość dla siebie? Po smierci mamy, o ile siostra zostanie w mieszkaniu mamy, musi cię spłacić w połowie. No, chyba, że mama postanowiła inaczej i da jej to mieszkanie w całości

Gość domanneta
mam nie chce pieniędzy po mieszkaniu ojca a ja nie chce wziąć całości ,nie napisałam tak chce wziąć więcej niż połowę , może 1/3 z tego tytułu że siostra przywłaszczyła sobie jedno mieszkanie w całości

Gość domanneta
*miałam napisać 2/3 chciałabym a mama nie chce pieniędzy z drugiego mieszkania powiedziała dobrowolnie że my mamy sie podzielić

Gość adinnaaaa
potkaj sie z mama i siostra. porozmawiajcie i moze ustalcie teraz co dla kogo. bo jezeli mieszkanie zostanie dla siostry, mama nic nie bedzie chciala, to ty powinnas wziac cale pieniadze z mieszkania ojca.

Gość adinnaaaa
najlepiej teraz podzielic ten majatek na was dwoje poki mama zyje.

Gość nie ma to jak rodzinka
najlepiej wychodzi się na zdjęciach. Mama jeszcze żyje, a juz kłocą się o podział majątku.. Najlepiej mieć jedno dziecko, które dostanie całość i z nikim kłócic się i dzielić nie musi :)

Gość obiekt_sensualny
U żony identyczna sytuacja, tylko chodzi o połowę domu. My wynajmujemy. Dorosłe życie. U szwagierki zero jakiejkolwiek odpowiedzialności, bo teściowie jeszcze im rachunki opłacają i częsciowo utzymują. Nie mają za to jednego - niezależności. Możesz wierzyć, że im mniejsze wspólne sprawy finansowe z rodziną tym lepiej Pamiętaj, że oliwa nierychliwa, ale sprawiedliwa. Choć rozumiem, że płacenie obcemu facetowi za wynajem, w sytuacji gdy twoja siostra jest uprzywilejowana twoim kosztem to ciężka sprawa do zaakceptowania. Aczkolwiek zrobić z tym za wiele nie możesz. Ewentualnie jeśli macie dobre stosunki rodzinne to postaw sprawę na ostrzu noża i tyle. Jesli poczują, że rodzina może się posypać, to może swoje wywalczysz.

Gość powiemtak
mieszkanie po ojcu dzielicie po równo. A mieszkanie po matce, podzielicie kiedy matka umrze. Poza tym to siostra bierze na siebie obowiązek opieki nd matką, inwestuje w lepsze warunki mieszkaniowe więc o co Ci chodzi. O ile matka nie zrobi zapisu a mieszkanie jest własnościowe, to Tobie ,jak psu zupa, będzie się należało w spadku co Twoje. Połowa. Siostra Ciebie b ędzie musiała spłacić. Albo teraz jej powiedz aby zrezygnowała z mieszkania po ojcu bo Ty tam chcesz mieszkać - nie sprzedawaj.

Gość domanneta
mieszkanie po ojcu musimy sprzedać bo jest do remontu natomiast jesli chodzi o siostre to raczej mama pomaga jej rodzinie mama płaci rachunki a oni czasami sie dołożą mama ze swoich pieniędzy zrobiła podłogi a czesto dzwoni do mnie i prosi o kupienie leków bo jej nie starcza pieniędzy i wtedy ja kupuje , bo mam duży rabat w jednej aptece siostra z mężem ciągną z niej mama codziennie im gotuje i to ze swoich pieniędzy, oni wracają z pracy i mają położone pod nos gorące danie i do tego wnukom kupuje różne pierdoły typu zeszyt, na loda , do kina itp więc jakie zajmowanie sie matką ? ludzie ...dlatego mówię że mieszkanie ojca pół na pół jest niesprawiedliwe

Gość sdfgjhjklo
mieszkania po matce beidzesz sie mogla ubiegac po jej smierci im wiecej oni teraz wyremontuja tym weicej warte a to jzu ich strata no chyabn ze matka zapisze tylko twojej siostrze inaczej siostra beidze musiala cie spłącic w polowie wartosci mieszkania

Gość problem polega w rodzicicach
po ojcu dziediziczą: matka 50%, dzieci kolejne 50%, czyli po 25% zostaje dla was. W razie śmierci matki dziedziczycie jej 50% co daje wam połowę tego mieszkania. Jeśli chodzi o mieszkanie, w którym obecnie żyje siostra z rodziną i matką - to póki matka żyje i mieszkanie jest na nią, to dziedziczycie po połowie. Jeśli któraś chce mieszkanie na 100% to musi drugiej spłacić.

póki mama żyje to może robić z pieniędzmi co chce. Nie jest to sprawiedliwe, ale mało sprawiedliwości spotykam na każdym kroku, szczególnie jeśli chodzi o rodziny. no ale cóż. Jak ktoś napisał wcześniej, oliwa nie rychliwa ale sprawiedliwa (z czasem).

nawet jeśli matka zapisze całe mieszkanie siostrze, to masz prawo do ubiegania się o zachowek. Tylko,że wtedy decyduje o tym sąd czy i ile.