Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mawraliza

jak pomóc osobie wplątanej w oszustwo na allegro ?

Polecane posty

Gość mawraliza

zwróciła sie do mnie o pomoc kobieta nie posiada internetu i nie posługuje sie nim ktoś podszył sie pod nią i założył konto na allegro na jej dane ludzie tam kupuja rzeczy a pieniądze przychodzą na konto bankowe na nią ale ona tych pieniędzy nie ma wczoraj była u niej policja, że ma zwrócić pieniądze ja nie mam konta na allegro , nie zajmuję się tym ktoś wykorzystuje tą kobietę, tym bardziej że jest poważnie chora proszę powiedzcie mi jakie kroki poczynić i gdzie iść żeby tą sprawę wyjaśnić.

Gość mawraliza
moje gg 2272950

Gość 678987678909876
niech idzie na policji zlozy wyjasnienia przeciez na wyciagu z banku bedzie ze nie dostakla zadnych pieniedzy.

Gość jak nie dostała skoro konto
bankowe jest na nią? jeśli ktoś na lewo założył na nią konto, to niech idzie do tego banku i niej jej pokażą umowę - podpisy muszą być sfałszowane - niech idzie z tym na policję, to będzie dowodem, że to nie ona handluje na allegro.....

Gość ta osoba powinna
1) Powiadomić allegro o oszustwie - niech zablokują użytkownika allegro, który posługuje się jej danymi jako swoimi. 2) Iść z informacja na policję, że ktoś na allegro posługuje się jej danymi i wyłudza pieniądze - policja/prokuratura wówczas zwróci się do allegro o podanie danych użytkownika, z jakiego IP logował się, jakie przeprowadził transakcje i co tam jeszcze policja zażyczy sobie.

Gość mawraliza
czyli po pierwsze -załatwić sprawę z bankiem po drugie , jej dane na allegro i ludzie którzy żądają zwrotu pieniędzy przecież ona im nie zwróci a oni mają jej dane

Gość ta osoba powinna
''wczoraj była u niej policja, że ma zwrócić pieniądze'' Skoro była u niej policja, przesłuchiwała ją dlaczego nie poinformowała ich o oszustwie - podszywaniu się pod nią? Miała okazję złożyć wyjaśnienie, opowiedzieć, że nie zakładała żadnego konta na allegro, że nie zakładała konta bankowego w tym i w tym banku, że nie dostaje pieniędzy od nieznajomych sobie osób tytułem jakiś transakcji na allegro. Policja spisałaby jej zeznania, miałaby już sprawę wyjaśnioną. Reszta należy do policji i prokuratury.

Gość mawraliza
iść na zwykły komisariat na osiedlu ? czy jest jakaś osobna komórka przestępczości internetowej żeby tam pójść ?

Gość ta osoba powinna
''czyli po pierwsze -załatwić sprawę z bankiem '' Po pierwsze to ZAWIADOMIĆ o tym fakcie policję jeśli tego jeszcze nie zrobiła. Potem allegro, potem może dowiadywać się w banku, prowadzić własne ''dochodzenie''.

Gość mawraliza
ta osoba jest chora , ma trochę problem z mówieniem i tłumaczeniem a policja podejrzewa że współpracuje z kimś

Gość ta osoba powinna
Iść na najbliższy posterunek policji - czynny całą dobę, bo zawsze jest jakiś dyżurny, który ma obowiązek spisać zeznania/przyjąć zawiadomienie o przestępstwie.

Gość ta osoba powinna
To idź z tą osobą na policję, będzie łatwiej jej wszystko wytłumaczyć jak będzie miała twoje wsparcie.

Gość ta osoba powinna
''czy jest jakaś osobna komórka przestępczości internetowej żeby tam pójść ? '' To już zależy od policji - komisariatu w danym mieście, czy zajmie się tą sprawą osobiście czy przekaże dalej - do innego miasta, innego wydziału itp. Mają obowiązek przyjąć zgłoszenie, ta osoba będzie miała potwierdzenie zgłoszenia w danym dniu, będzie nijako ''czysta'' - powiadomiła, wyjaśniła, starała się zapobiec dalszym oszustwom.

Gość mawraliza
czy mogę ją reprezentować , rozmawiać z bankiem , policja z moim pośrednictwem ?

Gość gorzej będzie jak ta osoba
nieświadomi podpisał coś jakimś oszustom, co np podawali się za gazownię... a podsunęli jej umowę z bankiem np :O ... albo jak sama się zgodziła na to konto, nieświadoma konsekwencji - znam takie przypadki tzw "słupów" ktoś im odstępuje parę groszy, a oni nieświadomi konsekwencji się zgadzają..... i wtedy będzie problem... .. dziwi mnie dlaczego ona nie powiedziała policji, że to oszustwo, dlatego mam takie podejrzenia ....

Gość ta osoba powinna
Ta osoba jest ubezwłasnowolniona? Jeśli tak to musi mieć wyznaczonego kuratora - opiekuna. I to on wówczas może za nią ''wystąpić'' do innych organów. Jeśli nie jest ubezwłasnowolniona to chyba nie możesz za nią ''występować'', możesz jedynie iść i starać się pomóc wyjaśnić z nią sprawę.

Gość mawraliza
dzisiaj jeszcze zbiore wszystkie dane od niej mówię - jest chora , bez opisywania szczegółów , nieświadoma pewnych rzeczy, nie posługuje sie internetem a ktoś robi z niej wała i kradnie pieniądze lecz potrzebne by było moje pośrednictwo

Gość mawraliza
myśle że bank lub policja mogą nie chcieć ze mną rozmawiać tylko bezpośrednio z nią czy ja mogę być przy tym ? nie wiem czy jest ubezwłasnowolniona

Gość ta osoba powinna
Dlatego najlepszym wyjściem będzie jak jeszcze dzisiaj obie pójdziecie na policję i ta osoba z twoją pomocą wyjaśni o co chodzi. Jeśli ma jakieś dowody, podejrzenia niech je przedstawi na policji. Sama kiedyś zostałam oszukana na allegro, poszłam na policję, powiadomiłam, że taki i taki nick - użytkownik z allegro oszukuje i policja zajęła się sprawą.

Gość ta osoba powinna
Jeśli ta osoba zgłosi na policję to policja już sama wszystko sprawdzi w banku i na allegro. Bank z policją będzie współpracował, z tobą, z ta osobą niekoniecznie. ( nie znam się, ale myślę, że w przypadku policji twoja obecność nie będzie przeszkodą jeśli chodzi o składanie wyjaśnień przez tą chorą osobę).

Gość mawraliza
nie wiedziała że ktoś kradnie pieniądze na nią bo nie ma internetu dopiero jak policja do niej przyszła to sie dowiedziała i ma jeszcze wyjaśniać