Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślubna niewiadoma

fotograf i wideofilmowanie

Polecane posty

Gość ślubna niewiadoma

Witajcie, ile pacicie/płaciliście za fotografa i kamere??ja myslę nad profesjonalnym fotografem a kamerzysta kogoś z rodziny, aby pobiegał trochę i ponagrywał urywki uroczystości. Nie mamy za bardzo kasy(a od rodziców ciągnąć nie bedziemy!!) ale pamiatki chcemy mieć. Jest moze jakaś panna młoda z małopolski??kurcze szukam pomocy Panna Młoda 2012

Gość effy.
kamerzysta z małopolski - 790 zł Nie ma najlepszem jakosci nagrań ale jest ok, umowa jest to chyba niedrogo ? jak jestes zainteresowana to napisz to dam tu linka

Gość effy.
dopiero w sierpniu bede mogla go ocenic ale ma dużo filmików na stronie internetowej i jesli jestes zainteresowana to wysyła ci płyte pełnometrażową

Gość ślubna niewiadoma
możesz dac, a z kąd dokłądnie jesteś??jaka część małopolski, moze byś mi dała jakieś wskazówki do organizacji mojego wesela.będę ci wdzieczna.

Gość effy.
www.filmweselny.eu ja jestem z krakowa ale on pracuje w całej małopolsce. Miły facet:)

Gość do effy
effy. cena jakaś mało wiarygodna. Czym ten twój kamerzysta kreci filmy? Dając cenę 790 zł zapomnij o sprzęcie nawet półprofesjonalnym. W wypadku filmów ze ślubu kręconego w kościele często w warunkach bardzo złego oświetlenia sprzęt musi być taki, aby sobie z tymi warunkami poradzić. Nie wierze, że przy takiej cenie będzie to sprzęt odpowiedni do nakręcenia najważniejszego dnia z życia obojga ludzi. Dodać jeszcze do tego trzeba podatek i kamerzysta prawie wychodzi na zero. Co do filmików na stronie to nigdy nie będziesz miała pewności że to jego robota. Ja tak miamlam z fotografem gdzie pokazał nam piękne zdjęcia na stronie, potem piękne trzy albumy a efekt tego jest taki, że zastanawiamy się, aby podać go do sadu. Dwa dni płakałam po zobaczeniu zamówionych zdjęć. Nawet nie ważne, że zdjęcia kosztowały 4000 zł tylko, że nie mam żadnej pamiątki. Tak naprawdę mój maż ma lepszy aparat nisz ten pseudo profesjonalista z oszukaną ofertą i mnóstwem znajomości w Internecie, które go promują. Tez mięliśmy kamerzystę, ale cena za błogosławieństwo, ślub i wesele wynosiła 1800 zł. Dostaliśmy film trwający 1.6 godz. i trzy video clipy po 20 min.

Gość effy.
mogliście wydać 4 tys na fotografa to wydaliście tyle a i tak was rozczarował. Ja nie wymagam cudów w dodatku za tą cenę, ale nas poprostu nie stać. Mieliśmy do wyboru jego albo nic . Nie mam zamiaru pokazywać, chwalić się znajomym plytą dvd, ona jest dla mnie i nie muszę się przed nikim wstydzić ze nie mam hd.

Gość tuniol
Jeśli chodzi kamerzystę i fotografa polecam studio Pana Marcina. Razem z Panią Sylwią tworzą zgrany duet. oto jego stronka. www.marcinwojtunik.pl Ceny dobre, podpisywana umowa. Żadnych ukrytych kosztów i niespodzianek. Film super, zdjęcia doskonałe. Polecam

Gość lady_migrena
my tez zastanawialiśmy się nad foto i video, i w końcu zdecydowaliśmy się tylko na profesjonalnego fotografa, a video tak jak piszesz zebraliśmy z rodzinnych kamerek. zdjęcia wyszły świetnie, album jest przepiękny polecam sprawdzić: http://www.4moments.pl przystępna cena, umowa, miła współpraca.

Gość ślubna niewiadoma
a jaka cena??możesz mi powiedzieć??

Gość ślubna niewiadoma
i czy oni by do mnie przyjechali ja mieszkam od krakowa ponad 150km

Gość lady_migrena
Ja płaciłam 2500pln z plenerem w inny dzień, ale to było w zeszłym roku. Jeżdżą po całej Polsce, więc z dojazdem nie powinno być problemu.

Gość ślubna niewiadoma
a to dziękuję, nie skorzystam, 2,5tys zł to dla nas za dużo,

Gość effy.
jak czytam że przystępna cena zamiast podanie realnej sumy to odrazu mi przychodzi na myśl że reklama fotografa :)

Gość ślubna niewiadoma
ja szukam fotografa do tys zł, bo powyżej to wg mnie tylko zdzieranie pieniędzy z ludzi.

Gość wujek_dobra_rada_
to może lepiej kupić jakiś fajny aparat do tysiąca i niech ktoś z gości pstryka? jakość zdjęć będzie porównywalna z fotografem za tysiąc a aparat zostanie w rodzinie.

Gość Slubna niewiadoma
mamy aparat cyfrowy i to nie byle jaki, mamy takze kamerę cyfrową, ale my chcemy profesjonalne zdjecia, zeby poprostu ładne były, a amatorskie nie zawsze są ładne, widziałam zdjęcia mojej szwagierki, śliczne są, ale ona bardzo dużo zapłaciła, zresztą ona dała za całe wesele ponad 50tys zł, a nas nie stać na tyle, bo my chcemy sami uzbierać, a nie na kogoś patrzeć żeby nam dali, chcemy mieć pamiatkę chociaż łądne zdjecia.jakoś ładnie obrobione itp.

Gość wujek_dobra_rada_
jak profesjonalnego i do tysiąca, to życzę powodzenia, ale to raczej nierealne. za tyle to można samą sesje zrobić. Może to jakieś rozwiązanie? sam plener?

Gość Slubna niewiadoma
tak tak o takie zdjęcia nam chodzi, gdzieś w fajnym miejscu, bo zdjęcia z kościoła czy w lokalu to każdy może zrobić, tylko właśnie takie plenerowe zdjęcia.

Gość lady_migrena
jak chcesz jakieś info to pisz na: lady_migrena@wp.pl ja pisałam że za wszystko od przygotowań do oczepin i plener w inny dzień 2500pln dałam, sam plener na pewno jest tańszy. po innych cenach sądzę że to w sam raz, ale dla jednych odpowiednia cena to 900pln a dla innych i 5000pln

Gość AleZdjecie.pl
Witam i zaznaczam już na wstępie, że moja wypowiedź może być potraktowana jako autoreklama, ponieważ zajmuję się fotografią nie tylko ślubną. Po przeczytaniu kilku wypowiedzi zdecydowałem się jednak napisać kilka słów. - Tylko cud towarzyszący zawarciu związku małżeńskiego może spowodować, że za 1tys zł dostaniecie Szanowni Młodzi zdjęcia, które będą się podobać komuś więcej niż samemu fotografowi. - 2 body, 2-4 obiektywy, 1-2 lampy, dwie lampy stacjonarne z softboksami, 2-4 karty pamięci, torby, kompyter, laptop, oprogramowanie itp. ok. 30-50tys zł. Czy nadal powyżej 1tys zł za 12 godzin fotografowania i ok 100godzin starannej obróbki zdjęć to zdzierstwo? Żaden fotograf nie ma zleceń w systemie ciągłym. 1tys zł za wesele to NIE JEST 4 tys zł w ciągu miesiąca. - Fotografia ślubna to NIE JEST fotografia krajobrazowa, macro, stricte reporterska mimo, że jest to swego rodzaju reportaż. Innego rodzaju obróbkę, naświetlanie prowadzi się dla każdego z tych rodzajów fotografii. NIE oceniaj fotografa ślubnego po innych tematach zdjęć, które robi. - W portfoliach fotografów znajdują się najlepsze, wybrane z kilku/nastu/dziesięciu/set(!) ślubów. Coś na zasadzie BigMac taki wielki był na reklamie przecież... Portfolio może być użyteczne jako pewnego rodzaju zarys pracy fotografa, pod względem uchwycenia chwili, kompozycji w kadrze, obróbki jaką stosuje. - Nie na miejscu jest twierdzenie, że im lepszy aparat tym lepsze wyjdą zdjęcia. Owszem, jest w tym ziarno prawdy. Jeżeli fotografować będzie nie fotograf, a jedynie "właściciel lustrzanki", a szczęśliwy zbieg okoliczności pomoże w uchwyceniu właściwych kadrów, bo to już nie zależy od klasy sprzętu. - Na co zwracać uwagę? Na twarze. Jasne, bez cieni, przebarwień. Odpowiednia jasność zdjęć pozwala zatuszować niedoskonałości skóry na twarzy. Na suknie Młodej, biała to biała. Ani niebieska, ani żółta, ani różowa. Przebarwienia są dopuszczalne jeżeli tak zostało zamierzone przez fotografa. O tym łatwo się przekonać oglądając zdjęcie kilka razy i niekoniecznie tego samego dnia, wtedy łatwo wychwycić czy zdjęcie "gra". - Jak w każdej regule jest odstępstwo od reguły, które jest... regułą. Dobre zdjęcia NIE MUSZA być ostre jak żyleta, w prawdziwych kolorach, kadrowane jak od linijki w złotym podziale, ale są pewne zasady, które powodują, że zdjęcie ODBIERA się jako dobre lub złe. Już wspomniałem kolor sukni Młodej i twarze, skóra. - Nie każde zdjęcia ślubne wyjdą cudnie, bo nie każda Panna Młoda jest cudna. Niektóre są tylko piękne. Tak fotograf je utrwali. Dobry fotograf. Moja osobista opinia jest taka, że fotograf, który poza sprzętem ma też serce do swojej pracy i poświęca energię, czas, wiedzę nie może zejść poniżej kwoty 2tys zł za pełne wesele. Optymalnie to 2,5-3 tys zł. Optymalnie dla wszystkich. Oglądających zdjęcia koleżanek w pracy też. Poniżej tej kwoty to rzemiosło, "pstryk", dużo-tanio-szybko. Jak w Tesco. Dobre zdjęcia to oko fotografa, sprzęt, umiejętność obróbki. Niekoniecznie w tej kolejności, ale koniecznie łączące te elementy. Wujek-dobra-rada trafnie podsumował - jak tanio to kupić lustrzankę, przynajmniej zostanie w rodzinie. Mam nadzieję, że pomogłem Młodym Parom w innym, bardziej szczegółowym spojrzeniu na fotografię ślubną. pozdrawiam AJ

Gość Wiesz co Artur?
Jak się ogląda twoje zdjęcia, łatwo wyrobić sobie zdanie, czemu suwak Vibrance w Lightroomie trzeba przesunąć wyraźnie do przodu. Jeszcze wyraźnie idziesz z Clarity, tylko czy naprawdę zawsze o to chodzi? Jedno pewne, zdjęcia z RAW, przynajmniej na stronie (widać gdzie odzyskiwałeś szczegóły w światłach i cieniach), nie tak jak inni JPEG i to jeszcze chyba z ustawień AUTO. ;-)

Witamy, przede wszystkim - gratulacje z okazji ślubu :) Jeśli chodzi o fotografowanie ślubu, to jako mammaART proponujemy ceny zaczynające się od 900 zł - nie jest to mała kwota, ale nie jest to też bardzo dużo, a wbrew pozorom praca fotografa nie jest wcale taka łatwa :) jeśli oczywiście ma zaowocować dobrymi zdjęciami. Nasze ślubne portfolio: http://www.mammaart.pl/portfolio/index/5 w najbliższych dniach zamieścimy zdjęcia z zeszłego tygodnia - tyle tylko, że na razie pogoda nie sprzyja plenerom, więc się to trochę odwleka :) Co do wideofilmowania - ceny zaczynają się od 500 zł - choć bezpieczniej jest zacząć przeglądać oferty od około 1000, ale zadajcie sobie pytanie, czy nie wolicie amatorskiego filmu nakręconego np. przez kuzyna, siostrę, brata, wujka? Amatorskie wideo bywa czasem o wiele zabawniejsze niż profesjonalny film.

Gość do mammaART
mammaART przepraszam ale to co pokazałeś w swoim bardzo skąpym portfolio trudno nazwać profesjonalnymi zdjęciami. Napisałeś ładny tekst i na tym się wszystko w twojej propozycji kończy. Zdjęcia są typowo amatorskie i trudno proponować tutaj jakiekolwiek pieniądze. Podana cena jest całkowicie przepłaceniem usługi. Takie zdjęcia zrobi znajomy pary młodej, który ma pojecie o aparacie cyfrowym, świetle i kompozycji obrazu. Właśnie takie propozycje jak twoja zniszczyły usługi fotografii ślubnej. Pojawiła się armia amatorów nazywających się profesjonalistami z kupionym na kredyt sprzętem. Co sprytniejsi uzyskali pieniądze z dotacji UE i mogą obnosić na piersi profesjonalny sprzęt z najwyższej półki. Bardzo często zdjęcia zamieszczone przez takich profesjonalistów kradzione są z Internetu a w najlepszym wypadku wykonywane przy pomocy podstawionych młodych par. Na końcu podatki. Powiedz mi ile zostanie ci po odliczeniu podatków, paliwa, materiałów i eksploatacji sprzętu? Wiem, że złapiesz na taką cenę wiele młodych par, dla których liczy się niska cena i oznajmienie gościom, że jest wynajęty fotograf profesjonalny. Taka para nigdy się nie przyzna że zdjęcia są ohydne a tacy jak ty właśnie na tym bazują swoje manipulacje.

Gość ślubna niewiadoma
dziękuję za oferty, 2-3tys zł ja nie wydam na fotografa, mamy skromny ślub, ponieważ sami zbieramy pieniadze, chodzi nam tylko i wyłącznie zdjecia w plenerze, bez kościoła czy lokalu, bo takie zdjęcia zrobi ktoś ze znajomych, tylko zdjęcia plenerowe, na to chcemy wydać pieniadze, a dla nas każde 100zł sie liczy, my już jesteśmy po ślubie cywilnym 2lata, mamy dziecko, więc slub też specjalnie huczny nie będzie.

Gość wujek_dobra_rada_
a kiedy ten ślub i kiedy chcecie sesję? podaj adres e-mail to na pewno dostaniesz masę ofert od fotografów. do 2012 jeszcze sporo czasu, jak teraz zaczniesz szukać to z pewnością trafi ci się jakaś okazja.

Gość Slubna niewiadoma
podam adres, ale proszę mi nie pisać o ofertach wiecej niż 900zł, bo poprostu tyle nie damy, jesteśmy młodymi ludźmi, mamy 23lata, na wszystko składamy sami, openboart@gmail.com

My zdecydowaliśmy się na fotografa i kamerzystę. Kamerzysta bierze 1100 zł, film będzie dość krótki i zwięzły, żadnych przygotowań, błogosławieństwa, dopiero od przyjazdu do Kościoła, najważniejsze fragmenty i tyle. To ma być pamiątka dla nas. Zlepków z aparatów, czy kamer od gości nie chcemy, to już wolę taki film, nakręcony przez kamerzystę. Myśle, że cena niewygórowana, filmy to może nie dzieła sztuki, ale nam się podobają, nie ma jakichś kiczowatych animacji, ładne ujęcia, a kamerzysta słucha naszych sugestii i widać, że zna się na rzeczy, tak że mam nadzieję, że będzie to dla nas piękna pamiątka.

Gość olatola1
ślubna niewiadoma, a może macie jakiegoś znajomego, który amatorsko zajmuje się fotografią i ma jakiś lepszy sprzęt? I to taki znajomy, który nie będzie gościem na waszym weselu? Wiele osób zajmuje się fotografią hobbystycznie i nieźle im to wychodzi. Druga rada: poszukaj jakiegoś kursu fotograficznego i znajdź tam człowieka, który chciałby sobie dorobić. Na takich kursach są osoby, które coś tam mają wspólnego z fotografią i inwestują w siebie w tym kierunku.

Gość ślubna niewiadoma
zdecydowaliśmy się tylko na fotografa, jeszcze tylko musimy go znaleść,