Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KasiaIrafałek

Czy moje 6 tygodniowe dziecko za duzo je? -pomożcie

Polecane posty

Gość KasiaIrafałek

Witam. Niecałe 6 tygodni temu urodziłam zdrowego chłopca o wadze 3260. Niestety nie karmie piersią bo pokarm nie nachodził a potem u małego zdiagnozowano skazę białkową. Niedawno bylismy u pediatry. Lekarka zważyła małego i okazało sie, że wazy 4900. Pani powiedziała, że za dużo przytył. Mały faktycznie je bardzo duzo i czesto bo po 100ml (bebilon pepti) co dwie godziny. Moje pytanie do Was co w związku z tym powinnam zrobić? Próbowałam ograniczać mleko i wydłużyc przerwy miedzy posiłkami ale mały okropnie wrzeszczał i uspokajał sie dopiero po jedzeniu. Ogólnie jest dość niespokojnym dzieckiem w dzien właściwie wcale nie spi a w nocy budzi sie co 1,5-3h i spi bardzo niespokojnie. Meczy sie tez przy robieniu kupki.Lekarka nie kazała ograniczac mu mleka ale ja boje sie ze za bardzo go utucze i bedzie miał problemy zdrowotne. To moje pierwsze dziecko i jestem kompletnie zielona. Poradźcie co robic prosze.

Gość durna babo
słuchaj lekarza! Tak małego dziecka się nie odchudza!

Gość wcale nie za dużo
spójrz na siatki centylowe i będziesz miała jasność

Gość herbatkowa
moze sprobuj podawac herbatki lub wode jak maly zglodnieje. moze sie napije i zaspokoi to jego glod na np godzinke? co 2h 100ml dla takiego malucha to troche duzo. w takie cieplo jakie teraz jest daj mu rumianek, komperek lub wode. moze mu posmakuje

Gość herbatkowa
skoro lekarka mowila ze za duzo przytyl to nie dala ci jakiejs rady? widomo ze nie masz go odchudzac bo takie maluszki biora tyle mleka ile potrzebuja ale w te upaly ogolnie wiecej sie pje wiec sprobuj mu cos innego podac miedzy posilkami,moze wtedy wydluza sie przerwy miedzy jedzeniem o przynajmniej 30min

Gość dokładnie, jest na 50 centylu
a nawet poniżej mój syn ur. 3700 3tydz 4600 7tydz 5500 i był na piersi tylko

Gość dokładnie, jest na 50 centylu
i tak jak dziewczyny piszą podawaj najlepiej wodę

Gość smoczek nuk
a może dodawaj troszke więcej wody do mleka, tak zeby malec nie zauwazył różnicy..najpierw ciut ciut- łyzkę, potem dwie...aż ostatecznie np o 15ml wody więcej niż trzeba

Gość a dopajasz go?
co pije i jak często?

Gość herbatkowa
dziewczyny jak sprawdzic te centle? moja cora ma 6m-cy i wazy 8kg a urodzila sie 3 tyg przed terminem z waga 2100g. lezala w szpitalu 3 tyg , lekarze chcieli ja podtuczyc :) z gory dziekuje za odpowiedz

Mój synek ważył 2.900,a po 6 tyg.4.900 na cycu i tak ma być!Teraz ma 3,5 mies.pije też bebilon pepti,waży 6.800.Nie przejmuj się tak bardzo,to się unormuje,a może częściej przepajaj?

Gość nie masz internetu dziewczyno
? Pierwsza lepsza strona z siatkami centylowymi i sprawdzasz, co za filozofia?

Gość do herbatkowa
tu masz fajną stronę http://siatkicentylowe.edziecko.pl/ uzupełniasz i Ci pokazuje 50 centyl to tak w sam raz, poniżej to za mało, powyżej za dużo ale ważna jest i waga i wzrost jeśli np. dziecko jest na 80centylu wagowo i wzrostem to ok, ale jeśli tylko wagą, a wzrostem na 20 to jest troszkę zbyt grube

Gość herbatkowa
do 'do herbatkowa" dziekuje :)

Gość KasiaIrafałek
Podaje mu wode ale niechetnie ja pije i niestety i tak sie upomina o jedzenie. teraz jak jest ciepło to faktycznie pije ciut mniej ale jak temperatura spadnie to pewnie znowu bedzie pił tyle samo. sprobuje z tym rumiankiem i koperkiem. Dodac wody do mleka tez sprobuje. Co do lekarki to pytaam ja co robic a ona odp ze nic ;/ Bardzo wam dziekuje za pomoc:)

Gość herbatkowa
rany, sprawdzam to ale mi wychodzi cos calkiem innego. prosze nie wyzywac mnie od glupich ale nic z tego nie rozumiem. niestety dokladnego rozmiaru nie znam. nosi body 68 a pajace 74;). urodzila sie 7.12.10 dokladnie w 37tc+0d

Gość nikt cię tu nie nazwał głupią
jak na razie. Ale jak widac coś jest na rzeczy. Jak mamy Ci pomóc jak nie umiesz korzystac z tak banalnych rzeczy jak siatki i nie znasz wymiarów swojego dziecka. Weź się ogarnij.

Gość smoczek nuk
6 miesięcy i 8kg- bardzo ładnie waży, jest dokładnie w połowie na 50 centyli moja urodziła się 50centyli ale później podskoczyła na 75 centyli, teraz ma roczek i waży 9700 czyli nadal jest na 75 centyli

Gość herbatkowa
" jak cie tu....." mila jestes. zdziwilabys sie gdybym ci powiedziala ze pracowalam na wysokim stanowisku i nie jesten glupia. jezeli nie masz ochoty mi odpisac jak czlowiek tp przynajmniej nie obrazaj. czasami mam dosc tego braku kultury na kafe

Gość herbatkowa
smoczek nuk dziekuje ci bardzo za odp:) uspokoilas mnie. malutka ma takie faldki i zastanawiamy sie z mezem czy bedzie pulchniutka bo my oboje szczupli:)

Gość chyba nie umiesz czytac
Co mnie obchodzi Twoje stanowisko? Pracuj gdzie chcesz. Nikt cię nie nazwał głupią, a Ty wyjechałaś z tekstem żeby Cię nie nazywac głupią. Sama się zastanów o czym to świadczy. Pomijam fakt że nie umiesz ogarnąć siatek centylowych :D:D:D

Też uważam że najpiej jest dopajać dziecko między posiłkami, prawdopodobnie mały płacze bo chce mu się pić, dawaj mu herbatkę uspakajającą (można ją stosować po 1 m-cu życia) z bobovity naprawdę działa - stąd może też wynikać jego problem z kupką- za mało pije boli go brzuszek i płacze. Miałam podobny problem z moim dzieckiem więc radze tak: - jak najczęściej dopajać go herbatką (byle nie koperkową) a najlepiej tą uspokajającą z bobovity - jak ma problem z kupką to polecam czopki glicerynowe - bezpieczne czopki które od razu pomagają dziecku pozbyć się problemu - można je stosowac również u maleńkich dzieci takich jak twój chłopczyk -dodatkowo jeśli synek marudkuje i się pręży ma wzdęty brzuszek polecam sabsimplex lub espumisan w kropelkach - również pomaga pozbyć się gazów i ulży dziecku w kolce -radziłabym także zaopatrzeć się w nawilżacz powietrza lub wieszać na łóżeczku nawilżoną pieluszkę lub ręcznik -prosze także pamiętać o codziennym nawilżaniu noska wodą morską (np. marimer) Myślę, że to powinno pomóc :). Moje dziecko po tych zabiegach się uspokoiło. Na pewno nie można dziecku ograniczać jedzenia. Dziecko je tyle ile potrzebuje i nie można je wciskać w jakieś "ramy". Ale w tym przypadku myślę, że problem leży raczej po stronie picia niż jedzenia. Dziecku chce się pić po prostu. Życzę powodzenia i trzymam kciuki :)

Gość do herbatkowa
nie przejmuj się. Mój synek ma też 6 mies waży 7500 i to jest troszkę za mało, bo około 20 centyla. A wzrostem jest ponad siatką, bo ma 82cm i to jest wzrost rocznego dziecka. A mimo to fałdki ma i nie jest kościsty :)

Moja corka przy urodzeniu miala wage 3830 w 6,5tyg 5440. Byla na piersi i nikt do mnie nic nie mowil. Jak przeszlismy na mm to zaczelo sie ze za duzo wazy, BLA BLA BLA. ;/ Ale jak bylismy w szpitalu to ani razu zaden lekarz nie zwrocil mi uwagi ze mala za duzo wazy. Tylko ta moja pediatra jakas nie hallo. No i do dzis gledzi mi o wadze malej, ktora od ponad 2 miesiecy stoi w miejscu. Sluchaj swojego instyntku. Ja gdybym sluchala doktorkow to bym juz nie wiedziala wogole co robic. Jedno mowi co innego drugie przeczy pierwszemu, a trzeci teorie z kosmosu. Jesli nie zyga, nie ulewa to OK. Aha ja nie polecam koperku. Lepiej woda.

Gość do nowa tu . . . ..
A ile waży twoja mała? Bo po fotce dałabym jej na oko 11-12 kg.

Gość na tej akurat ok 9200
teraz 10,5

Gość do nowa tu . . . ..
Według sitek sentylowych ta twoja mała jest ponad siatką centylową. A ile ma wzrostu? Bo jeśli na tej fotce wygląda na 11-12 kg a miała 9 to ciekawe jak teraz wygląda.

nie wiem ile ok 76

a wiesz na ile wyglada to mnie nie interesuje. bo ja waze swoje a jak mowie ile to nie wierza mi, bo niewygladam. a ze poza siatka. czym mam side przyjmowac ?! ze nie jest wiekszoscia