Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miłam jest

równowaga kwasowo-zasadowa

Polecane posty

Gość miłam jest

Proszę oswiećcie mnie.Chodzi o równowagę kwasowo -zasadowa.Czy jeżeli będę się zasadowo odzywiac to oprócz ph krwi zmieni się na zasadowe ph moczu i pochwy?Mam wciąż od lat zapalenia pęcherza i pochwy, czy nie pogorszę sobie jezeli będę zażywać proszek zasadowy lub pić cosik zasadowego?Wiadomo, ze przy zapaleniach pęcherza trzeba zakwaszać mocz, bo bakterie nie lubią takiego srodowiska.No ale żle jest dla organizmu się zakwaszać.....nic nie rozumiem, co robic>?Może ktoś ma "zielone pojęcie

Gość ewelinamarci
Bo to nie to samo ;) Najkrócej jak można spróbuję wyjaśnić: za zakwaszenie moczu odpowiadają kwasy organiczne (cytrynowy, askorbinowy...), za zakwaszenie organizmu pierwiastki kwasotwórcze (siarka, chlor). A kwaśne wcale nie znaczy kwasotwórcze, taka np. cytryna jest kwaśna (zawiera kwas cytrynowy) i będzie zakwaszać mocz, ale dla całości organizmu jest mocno zasadotwórcza (bo zawiera pierwiastki zasadotwórcze a nie kwasotwórcze). A żeby utrzymać równowakę k-z organizmu nie trzeba wcale żadnych proszków, wystarczy bogata w warzywa dieta, jeśli znasz angielski to tu jest dobry link: http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/bases.htm

Gość kwasorolog
unikać pokarmów kwasotwórczych zwłaszcza kawy ograniczyć tłuszcze i nabaiał spożywać wiecej owoców i warzyw a w pochwie pewnie masz grzybice wiecej witaminy zwłaszcza B1 zabija grzyby a jeżeli jakieś zakażenie bakteryjne to antybiotyk

Gość kwasorolog
oczywiście zrób badania prócz gazometrii badania sodu,potasu, chlorków, magnezu,wapnia, kwas moczowy nadmiar czegoś także może zaburzyć równowagę kw-zasadowa organizmu a niedobór witaminy nie pamietam której ale z grupy B także może spowodować zakwaszenie

Gość miłam jest
Dzięki dla tych, którym się chciało odpowiedzieć:)Troszkę jaśnej mam w głowie.Kwasu moczowego mam w górnej granicy, robiłam badanie z kropli krwi i tam wyszło pełno tego kwasu moczowego, dlatego zrobiłam tradycyjne badanie i wyszło jeszcze w normie, ale w górnej granicy.Kto zna sposób usunięcia tegoż kwasu?Pozdrawiam:)