Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mssssssss

jak przystroić kościół za niewielkie pieniądze?

Polecane posty

Gość mssssssss

Macie jakieś pomysły? Zrobiłam wczoraj tourne po kwiaciarniach i przedział cenowy to 500-2000 zł :| Jestem z Opola. Może ktoś ma w tym jakieś doświadczenie bo jak dla mnie za 3 dekoracje kwiatowe do kościoła i kilka kwiatków na ławkach 800zł to lekkie przegięcie...

ja nie będę stroić kościoła.tylko przy ołtarzu będą kwiaty ale jeszcze nie wiem jakie bo chcę by były takie jak bukiet

Gość madziamadziamadzia
a nie lepiej pogadać z osobą odpowiedzialną za strojenie kościoła (zawsze w parafii jest kobitka, która dba o kwiaty). Myślę, że wtedy to wyjdzie taniej a i będą bardziej zadowoleni bo przynajmniej nikt im syfu w kościele nie narobi (te wynajmowane ekipy czasami robią potem istną demolkę)

Gość salianka
Spytaj w kancelarii kościelnej.Jak brałam ślub zaproponowano nam,że za 100zł będzie dekoracja kościoła,ponieważ jest pani,która obsługuje w tym zakresie parafię (na komunia,śluby itp).Koszt niewielki,a przystroiła elegancko i pięknie. Standardowo kwiaty przy ołtarzu + klęczniki na biało + przy każdej ławce od str przejścia delikatna dekoracja (kwiat,wstążka,zielenina) - do ławek wykorzystała sztuczne kwiaty (wyglądały naturalnie,na zdjęciach i tak nie widać różnicy).

Gość salianka
Przy wykorzystaniu usług pani z parafii koszty są niewielkie,ponieważ najczęściej dysponują one duuuużym zbiorem sztucznych roślin,wstążek itp., a do tego mają zaprzyjaźnione kwiaciarnie.

Gość impresja_12
I najczęściej mają zaprzyjaźnione babcie, które naniosą kwiatków z działek :)

Gość może ;;;
może jakieś zakonnice które dbają o ołtarz, kwiaty itd? w niektórych kościołach właśnie tak jest. U nas pani kwiaciarka bierze z 600 zł nie więcej a jak w danym dniu jest kilka wesel to na składkę wychodzą grosze

Kwiaty przy ołtarzu muszą być. Prosta, tania, śliczna i do samodzielnego wykonania to dekoracja ławek różami z pasującymi do kwiatu woalowymi wstążkami wiązanymi w kokardę. Naprawdę polecam wygląda to skromnie i elegancko. Róże (albo inne ulubione kwiaty) przyczepia się pionowo do ławek za pomocą przyssawek dostępnych jak sądzę w hurtowniach kwiaciarskich. Podejrzewam, że kwiaty i materiały w hurtowni kupisz w sumie za 50zł (można co drugą ławkę ozdobić).

Gość Nie przystrajać!
Kościół i tak jest jakoś tam udekorowany. Zawsze są kwiaty na ołtarzu. Czasem latem warto przejechać się w uzgodnieniu z siostrą z zakrystii na giełdę i przywieźć jej powiedzmy wiąchę mieczyków, czy innych tanich, a ładnych kwiatów. Ale nawet to nie jest potrzebne. A wieszanie kokardek i sztucznych kwiatków na ławkach, to folklor gorszy niż discopolo. Nikt na to i tak nie zwraca uwagi, a czy wygląda to ładnie - osobiście nie uważam.

Gość MyslicielkaZamyslona
Ja organizuje wesele w restauracji i wlascicielka wlasnie otwiera jakas dzialanosc zajmujaca sie dekoracja kosciolow i nam to zaproponowala ale ja jednak zrezygnowalam bo wole miec kosciol ubrany skromnie : kwiaty przed oltarzem i ubrane krzesla i tyle... :)