Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystkaaaaaaaaaaaaa

Pytanie o maturę!!!!!!

Polecane posty

Czy jeśli na poziomie rozszerzonym zabraknie mi do 30% jednego punktu i będę mieć 29% to liczy się wtedy na studiach te 29% do punktacji czy nie? No bo teoretycznie rozszerzonej nie można nie zdać i się nie oblewa, ale jak potem z punktacją? To bardzo ważne, bo pozostałe rozszerzone będę mieć zdane wysoko i patrząc na progi to bez trzeciego przedmiotu może mi zabraknąć tylko 3 punktów, a jak jest liczone to wtedy się dostanę bez problemu. Jak jest? Wie ktoś?

Gość xuniyuv
KUJON!!!!!!!!!!!!! PRYMUS!!!!!!!!!!!!! BLEEEEEEEEEEEEEE:o

Gość xuniyuv
kultura ocb?:O

Chodzi o to, że na podstawie matura jest zdana od 30%. W rozszerzeniu nie ma niezdania, ale nie wiem jak to jest z liczeniem punktów na studia. Na świadectwie maturalnym będzie wynik, nawet jak ktoś dostanie 6% to ma to wpisane. Ale nie wiem właśnie czy liczy się to na studiach na punkty, czy nie liczy się wtedy matura z tego przedmiotu wcale i jest zero punktów?

Jeśli dostaniesz 0 punktów za przedmiot dodatkowy zdawany na poziomie rozszerzonym to przykładowo mnożysz to razy 2 i masz zero. Jak dostaniesz 2 punkty to też mnożysz. Niezależnie od wysokości wyniku mnożysz tak jak masz w przeliczniku. Z góry zero punktów możesz mieć jedynie gdy nie zdawałaś danego przedmiotu bądź danego poziomu (czasami np. liczy się tylko matma rozszerzona a za podstawową masz 0 nawet jeśli masz 100%). Z tego co wiem ja, żadna uczelnia nie określa progów na jakim mają być zdane konkretne przedmioty (bo przecież możesz nadrobić innym)

Jesteś tego pewna na 100%? Czyli mogę spokojnie wpisać niższy wynik niż 30% i nie bać się, że tego nie policzą?

Gość xuniyuv
KUJON KUJON KUJON!!!:o

Dzięki Kultura. 🌻 Nie chcę wpisywać, ale prawdopodobnie tyle właśnie będę mieć, bo patrzyłam w internecie na odpowiedzi i nie mogę się doszukać za nic punktu więcej. :( Nie brałam wcześniej pod uwagę, że będę mieć mniej niż to 30%, więc w szkole nie zapytałam jak to będzie i trochę panikuję. Ale jak i tak to się liczy to nic się złego nie stanie, bo dużo mi nie brakuje, z tego potrzebne mi jest kilka punktów tylko. Rzeczywiście byłoby głupio robić jakieś progi dla rozszerzonych, bo komuś nawet i 10% z jakiegoś przedmiotu może dać niezbędne punkty, ale kto wie co tam na górze wymyślili.

xuniyuv nie kujon, tylko te przedmioty, które mam dobrze napisane po prostu zawsze lubiłam. Trzeci wzięłam, bo właśnie jest punktowany na kierunkach, które brałam pod uwagę i jak widzisz za dobrze mi nie poszedł.

Na niektórych uczelniach jednak liczą w takim przypadku zero punktów. Nieciekawie. :/ Wybiorę też inny kierunek na wszelki wypadek.

Gość mnmbxvcbzbxn
Jeśli nie zdasz rozszerzenia, to Twój wynik się nie liczy. ja miałam 28% i również nie było to brane pod uwagę- tyle, że na świadectwie było zapisane.

Gość klaskalsk
DOdatkowych matur, nie masz możliwości nie zdać-zawsze to będą dodatkowe punkty przy rekrutacji-nawet zdane na 10% zawsze to będzie plus

Gość A wie ktoś jak jest
na UAM w Poznaniu? Musi być więcej niż 30%?

Gość A wie ktoś jak jest
Na Ekonomicznym piszą, że musi: "Jeżeli kandydat uzyskał mniej niż 30 punktów procentowych na wybranym poziomie egzaminu maturalnego z przedmioru kwalifikacyjnego, to przyjmuje się, że uzyskał 0 punktów rankingowych z przedmiotu. Jeżeli kandydat nie zdawał przedmiotu kwalifikacyjnego na egzaminie maturalnym, to przyjmuje się, że uzyskał 0 punktów rankingowych z przedmiotu." http://www.ue.poznan.pl/oferta-dydaktyczna/informacje-dla-kandydatow-na-studia-stacjonarne-pierwszego-stopnia/informacja-o-sposobach-obliczania-punktow-kwalifikacyjnych/

Gość na pielęgniarstwo jest
18% więc na pewno się liczy każdy procent z rozszerzonej

Gość A wie ktoś jak jest
Ale te 18% mogło wyjść dlatego, że podstawowa matura jest liczona słabiej i ludzie mogli mieć z niej powyżej 30%, więc potem procenty tak wyszły. Nic nie wiadomo. :o

Gość A wie ktoś jak jest
Podnoszę. Ktoś wie jak jest na UAM-ie z liczeniem punktów?