Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bioderko

zwichniete bioderka-pieluchy tetrowe i poduszka Frejki.PORADZICIE?

Polecane posty

Gość bioderko

witam mamusie;) mam taki problem, gdy po 3 tyg po porodzie poszlysmy z corka do lekarza doktor powiedzial ze oba bioderka sa chore i dla malej "nie istnieja pampersy" mialam dawac szeroko dwie pieluchy tetrowe, konsultowalam sie z polozana srodowiskowa i ta powiedziala ze ta pielchue moge dawac na pampersa. bo przeciez pampersy sa po to aby nam ulatwiac, bo gdzie skaladac te smierdzace pielchu, prac, suszyc.. masakra jakas;/ niestety to nie pomoglo. doktor przepisal poduszke frejki, najpierw mniejsza a za miesiac druga bo okazalo sie, ze jedno bioderko jeszcze jest chore. no i mala meczyla sie z ta poiduszka 2 miesiace ;/ poszlam do kontroli a ten do mnie ze musze dawac pieluchy terowe a nie pampersy bo jak bede dawala pampersy to znowu mala bedzie musiala byc w poduszcze. bo pampersy to "gowno" tak je nazwal! ;/ i teraz nie wiem co faktycznie robic.. bo duzo osob nazeka na tego lekarza, on jest wielkim przeciwnikiem pampersow i wogole dziwne jest to ze co drugie dziecko musi miec poduszke frejki wg niego;/ niestety w moim miescie nie ma innego lekarza od bioderek.. poradzcie co robic, faktycvznie sie przemoc i dawac te pieluchy czy jednak zostac przy pampersach i nie meczyc dziecka z pieluchami ;/ nie ukrywam ze dla mnie tez to byloby meczace..

Gość bioderko
up

Gość uuuuuuuupppppp
1. poszłabym do innego lekarza, 2. dziecko się może męczy ale uniknie większych problemów w przyszłości Miałam zwichnięte biodro i niestety operację, momentów tych nawet nie pamiętam a miałam 2 lata

hej :) moj synek tez mial dysplazje i 6 tyg nosil szelki Pawlika. az bylo ok i nosil pampersy wiec uprzedzenie lekarza tu nie gra roli jak bedziesz u niego na wiozycie mozesz piowiedzec ze nosi tetre- a sama tez sie mozesz wybrac na usg bioderek do innego lekarza

Gość zostań przy pampersach
a na nie nakładaj tetrówki albo frejkę. dopiero jak bedziesz do niego szła na kotrolę to zapieluchuj bez pampersa. głowę daję ze nie zauważy różnicy :P to czy używasz takich czy takich pieluch do łapania siusików nie ma znaczenia. wazne jest by używac czegoś co bedzie zmuszalo dziecko do szerokiego odwodzenia nóżek. lekarz jest uprzedzony, ale racji nie ma.

Gość bioderko
Corcia po 2 miesiacach w tej poduszcze i tak ma nozki tak szeroko jak zaba...

Moja córka też miała dysplazję i nosiła poduszkę frejki ale o pampersach lekarz się nie wypowiadał wcale. Przecież ta poduszka wymusza już takie ułożenie nóżek i stawów biodrowych, że nie ma znaczenia czy pod spodem jest pampers czy tetra....nie no, właściwie ma...i Tobie i dziecku w pampersie będzie wygodniej. A swoją drogą to chyba typowe dla tych ortopedów, że są gburowaci i matki jak idiotki traktują....my też zmienialiśmy lekarza bo pierwszy głupoty gadał....

Gość zostań przy pampersach
to nic. ma nosic dopoki bioderka sie nei nastawia. ja wiem ze to ani wygodne, ani estetyczne, a w upaly w ogole dramat, ale lepiej teraz ja przemeczyc niz zeby jej sie ujawnily problemy przy doroslosci.

Gość bioderko
tej poduszki wlasnie juz nie musi nosic! tylko zamiast pampersow maja byc pieluchy. bo niby jak bede dawala pampersy to znowu bedzie musiala nosic poduszke frejki;/ i wlasnie chodzi o to, ze nie wiem co robic... bo ten lekarz to bezczelny cham i gbur! a pampersy wg niego to jak powiedzialam "gowno"...

Gość Agata781
Moja siostra(44 lata)miała zwichnięty staw biodrowy.Mama mówi Że gdyby wtedy były pampersy to przynajmniej nie musiała by stale prać tej poduszki.bo jak tetra to zaraz "przesikane"wszystko.Dziecko nie dość że męczy się w poduszce to jeszcze mama "modli" się przy pralce z tetrą.

No to pieluchuj szeroko na pampersa. W tak generalnie, to oni to szerokie pieluchowanie wszystkim wciskają i pewnie bez tego też by było już dobrze, skoro poduszkę nosiła. Wątpię, żeby pozwolili zdjąć poduszkę, gdyby cokolwiek jeszcze było nie tak, teraz to już pewnie "profilaktycznie" kazał pieluchować, bo nawet zdrowym dzieciom każą. Moja koleżanka wcale nie pieluchowała, a na kontrolnej wizycie, na którą oczywiście zapieluchowana poszła lekarz stwierdził: o, widzę, że dziecko porządnie pieluchowane, bo bioderka bardzo ładne już!

Gość bioderko
narazie bede dawala samego pampersa w takim razie ;) bo mala i tak po poduszcze ma szeroko nozki. a przeciez jak po 3 tyg. po poriodzie kazal dawac pieluchy to i tak nic nie pomoglo i skonczylo sie na pod. frejki ;/

Pewnie, że tak, skoro trzyma już sama nóżki " na żabkę" to na pewno jest ok. Możecie dodatkowo nosić ją w takiej pozycji, żeby miała nóżki rozstawione szeroko. Nam już po poduszce żadnego pieluchowania nie zalecali.

Gość PaniDulska
Idź do innego lekarza, może rozpocznie leczenie bioderek gipsami, to daje ładne efekty... oby udało się uniknąć operacji. Brzmi okropnie, ale wszystko da się przetrwać, a dziecko ma piękne możliwości adaptacyjne. Najlepiej by były bioderka unieruchomione, wszelkie poduszki, szelki, uprzęże są w wielu przypadkach do niczego i tylko przedłużają leczenie.

nie przejmuj się tym co ten doktorek od siedmiu boleści mówi, u nas też jest taki jeden od bioderek co nie uznaje pampersów, do niego jak się szło na pierwszą kontrolę z bioderkami to trzeba było mieć tetrę i flanelę od razu (nawet jak dziecko nie miało problemów z biodrami :-/ ) bo inaczej matka dostawała ochrzan. Taki koleś po prostu, ja na szczęście trafiłam do innej lekarki, moja córcia była całą ciążę ułożona pośladkowo i na pierwszej kontroli lekarka stwierdziła lekki niedorozwój lewego biodra, na szczęście wystarczyły tylko ćwiczenia i obeszło się bez pieluchowania.. A swoją drogą moja ciocia, która jest rehabilitantką mówiła mi, że takie podwójne pieluchowanie wcale nie jest dobre, a nawet czasem może być szkodliwe na kręgosłup dziecka! a to dla tego, że w pozycji leżącej na plecach dziecko ma za wysoko pupę i całe biodra w stosunku do odcinka piersiowego kręgosłupa i później mogą z tego wyniknąć jakieś wady kręgosłupa.. tzn nie mówię że tak jest i każde dziecko tak będzie miało, powtarzam tylko co usłyszałam.