Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Majka***

beta hCG rosnie za szybko?!? o co chodzi?!

Polecane posty

do doswiadczonych mam i przyszlych mam... w sobote milalam robiona pierwsza bete, bo lekarz nic nie zobaczyl na usg i sie zmartwil (to byl 4 tydzien) - wynik przyszedl dzisiaj i jest 187. Wczoraj byla robiona druga beta (po 48h) i wyszla okolo 2000! o co chodzi? czy beta nie powinna sie tylko podwajac? czy ktoras z was tak miala? wyczytalam ze to moze oznaczac mnoga ciaze (w rodzinie nigdy nie bylo, ani mojej ani meza) albo nie daj Boze syndrom downa...

Może to być rzeczywiście ciąża mnoga, może również świadczyć o ciąży pozamacicznej. A może być wszystko ok. Trzymam kciuki aby było ok :)

dzieki Susi, a czy w ciazy pozamacicznej to nie powinien byc wlasnie maly wzrost? jakie mialyscie wzrosty?

Gość adellla
tak szybki wzrost bety wskazuje na nowotwór albo ciążę mnogą, chyba nie muszę mówić, że to pierwsze jest baaardzo mało prawdopodobne :) A w 4 tygodniu na USG nic nie widać, głowa do góry! W ciąży pozamacicznej wzrost jest mniejszy niż wskazują normy.

Gość adellla
a może trojaczki? ;)

no powiem ci, ze mnie to nie zmartwilo na szczecie - przy tym zchorzeniu beta jest wysoka, a ja mam w normie, tylko z wysokim przyrostem - to nie to samo, z tego co czytam... a mowilas ze tobie sie tak zdarzylo - co sie stalo?

Gość niestety takie wzrosty
ale ona nie jest od razu wysoka wlasnie te wzrosty powoduja ze ona sie nie podwaja a wzrasta kilkukrotnie.Moja ciaza obumarla w 8 tygodniu kilka dni wczesniej bilo serduszko a potem juz nie...

Gość adellla
nie ma co jej na razie straszyć. W 4 tygodniu naprawdę często nie widać nawet pęcherzyka na USG.Autorko, powtórz betę za 2 dni i do tego zrób progesteron - wtedy można będzie powiedzieć coś więcej. Jeśli będzie znacznie poniżej normy, można zacząć się niepokoić. A na razie zachowaj spokój, bo nerwy szkodzą dziecku. I tak wszystko wyjaśni USG - ale nie idź wcześniej niż w 7 tygodniu. Pozdrawiam ciepło!

moje pierwsze testy byly ledwie pozytywne a o zasniadzie dowiedzialam sie po wynikach histopatologicznych wyskrobin z macicy.naprawde takie wzrosty nie sa spotykane dobry wzrost to o 66-100& w ciagu 48h.a u ciebie to kilkaset procent wiecej.

Mam nadzieje ze bedzie dobrze i ze Ciebie to nie spotka! stracic dziecko to jedno a tu dochodzi lek o wlasne zdrowie bo niby lagodny ale zawsze nowotwor choc to naprawde sporadyczne ze sie rozwija po zabiegu chyba ze ktos zaniedba i nie wyczysci macicy dokladnie.

strasznie mi przykro - ja poronilam 3 lata temu, wiec wiem co przezylas... jestem nastawiona pozytywnie, pod obserwacja lekarza i mam kolejna wizyte jutro wiec zobaczymy co usg pokaze. lekarz powiedzial ze jak mi wyszlo 2000 to za kilka dni juz cos bedzie widac. dziewczyny - piszcie jaki wy mialyscie wzrost?

Trzymam kciuki:) u mnie przy blizniakach pierwsza beta kolo 3 tys i po 48h kolo 5 tys ale ja rtobilam badania w 6 tygodniu a nawet i pozniej:)

Gość zaśniad albo i aberracje
chromosomowe u płodu

ale zamiast straszenia wolalabym uslyszec konkretne doswiadczenia. dzieki za odpowiedzi dziewczyny - naprawde jestem wdzieczna! piszcie swoje poziomy bety i jak sie to mialo do ciazy... ktos slyszal o powiazaniu wysokiego WZROSTU (nie poziomu!) bety z syndromem downa?

Gość zaśniad albo i aberracje
ale ja Ciebie nie straszę tylko odpowiadam na pytanie

Gość a co na to
lekarz? rozmawialas o tym z lekarzem? przyrost masz ogromny. robilas oba badania w tym samym miejscu??? czasami od labo do labo maja inne skale. jest wiele wyjasnien, ciaza mnoga, problemy plodu , znsiad groniasty..... najlepeij za 2dni zrob znowu i idz do lekarza. jak beta wynosi 1000 to widAC JUZ pecherzyk plodowy wiec u ciebie bedzie juz widac. ciaza pozamaciczna to nie jest bo wtedy przyrost jest slaby.

pierwszy mialam robiony w sobote u mojego lekarza - wyszlo 178. drugi wczoraj w szpitalu, bo sie zle poczulam i pojechalismy - wyszlo okolo 2000. dzisiaj rano mialam znowu u mojego lekarza i wynik jutro. moj lekarz jeszcze nie wie ze bylam wczoraj w izbie (nic powaznego - troche zeschizowalam) wiec sie dowiem jutro. tylko probuje do jakis wnioskow dojsc teraz bo mnie drazni niewiedza. jasne, ze co lekarz powie to swiete - ale wiecie jak to jest... :)

Gość a co na to
nie martw sie na zapas.. wiem latwo sie mowi bo sama schizowalam cala ciaze z byle powodu ;) napisz jutro jak wynik i co powiedzial lekarz. trzymam kciuki zeby bylo wszystko ok

Gość adellla
zobacz, czy na obu wynikach są te same jednostki!

Gość a co na to
hej majka i jak dzis wynik bety???

Gość tez jestem ciekawa az
dodalam temat do uluiobnych:) napisz jak tam:)

Gość 1234567890z
ciekawe, moze blizniaki :D czekamy na wiadomosci. I usg mialas miec robione tez jakos teraz, prawda? :)

Gość link nie działa
Majka daj znać

hej dziewczyny. i sytuacja porabana :) wynik 2000 okazal sie niepoprawny! wczoraj beta wyszla 565! wiec przyrost jest normalny (z 187 w sobote na 565 we wtorek), blizniakow to chyba nie oznacza! :) a lekarz powiedzial, ze jak robili w szpitalu bete, to albo mi powiedzieli zly wynik, ale zmyslili, zebym sie uspokoila (bylam w takich nerwach, ze mowie wam!) ale te dwa wyniki, ktore mam z jednego laboratorium chyba sa ok - ma sie podwajac w ciagu 48h i sie podwoilo. usg tez dzisiaj mialam - widac bylo kropeczke ale lekarz jeszcze chce jeszcze raz zrobic w przyszlym tygodniu, zeby sie upewnic, ze ta ciaza. powiedzial mi ze jest jeszcze za malutka i to jeszcze nic pewnego, ale jest dobrej mysli. :) :) :) takze dobry dzien - co u Was?!