Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Psiamama......

Pies a kleszcz

Polecane posty

Gość Psiamama......

Moj pies ma kleszcza.Czy posmarowanie kleszcza płynem zapobiegajacym przyczepianiu sie kleszczy spowoduje oderwanie sie kleszcza?

Gość Psiamama......
Prosze pomózcie.Próbowałam mu go wyciagnąc ale psiak strasznie walczy a kleszcz jest trudny do uchwycenia bo jest jeszcze mały.

Gość mudejruktro
Nie smaruj go niczym, bo może wypluć swoje wydzieliny i pies się rozchoruje. złap kleszcza pęsetą i wykręć, tylko nie wyrywaj na siłę, jak nie dasz rady, jedź do lekarza.

Jak kleszcz otorbił się(zwisa taka kluska0 to złap przez watkę i ukręc zgodnie z ruchem wskazówek zegara a miejsce posmaruj wodą utlenioną lub spirytusem salicylowym , ale nie wcześniej jak po usunięciu kleszcza. A jak nie jest kleszcz otorbiony tylko wystaje częściowo ze skóry , to ja go pociągam paznokciami aż cały wyjdzie i też smaruję. Od kiedy moja psina ma obrozę przeciw kleszczom to kleszcze jej się nie czepiają. Ten płyn co masz to dobrze przeczytaj on jest chyba zabezpieczający przed kleszczami i smaruje się psa na karku w miejscach gdzie nie może sie polizac. Stosuje się albo płyn albo obroże , nie wolno oba naraz.

Gość Psiamama......
Ten płyn ma zabezpieczac przed przyczepieniem sie kleszcza. Pomyslałam jednak ze gdybym posmarowała kleszcza tym płynem to moze sam sie odczepi. Kleszcz jeszcze nie jest bardzo otorbiony,dopiero jest malenka kuleczka.Bardzo ciezko go złapac palcami czy tez pęnseta.

Zlap pęsetą kleszcza ale tak zaraz przy ciele psa i NIE CIĄGNIJ tylko delikatnie przekręć w prawo i doslownie go wykręć. Musisz obejrzeć czy wyszedl caly i potem przemyć psu to miejsce jakimś alkoholem. Najlepiej jak pójdziesz do apteki i kupisz specjalny Sztyft do wyciągania kleszczy, taki z pętelką którą zaciskasz przy ciele psa i wykręcach - latwiej idzie niż pęsetą ;) a jak się boisz zrobić to sama to do weterynarza z nim idź.

Gość Psiamama......
Dziewczyny dzieki za rady.Psiak tak walczył ,ze nie byłam w stanie sama mu to wyjąc a bałam sie zeby nie rozerwac kleszcza. Pojechałam do weta a tam sie okazało ze mały ma dwa kleszcze. Na szczescie juz po problemie. Pa i dzięki.

Gość Psiamama......
no i wet był bardzo OK - wziął tylko 500 zł :)

Gość Psiamama......
Wyzej to podszyw............Wet wziął tylko 10 zł.

Gość wąsik
Lepiej nie smarować psa niczym to rzadko pomaga a do tego twój pies może się rozchorować. Naprawdę nie radze. Jak już to kup preparat Nexgard Spectra w tabletkach. Bardzo dobrze chroni psy przed kleszczami. Pozdrawiam

Gość gość
Nie nie nie! nie używaj tabletek! nie wiadomo jakie maja działanie długotrwałe w skutkach, jeśli chcesz zabezpieczyć odpowiednio psa. Tylko i wyłącznie polecam fiprexa. Bezpieczny dobra cena, i super jakość

Gość gość
dla mnie o tej porze roku to największa zmora, nawet nie dla mnie, tylko dla psa, biedny musi mieć to wyjmowane, kiedyś mój tata smarował je olejem i niby... lepiej odchodziły, ale na ten sezon wolę popsikać psa fiprexem i mieć spokój żeby nie latać co chwila do weterynarza

Gość giniagonia
a czy ten fiprex jest dostępny tak normalnie gdzieś w sklepach? bo zależy mi na czymś żeby szybko po świętach kupić i mieć na zapas bo później wyjeżdżamy na urlop za granicę z psem