Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ani1990

Niemcy?Monackium

Polecane posty

an der Hackerbrucke Arnulfstr 21. st2 To znaczy peron 21 stanowisko 2?????????????

Hackerbrcke to nazwa stacji kolejowej S-bahn, której nazwa pochodzi od wiaduktu kolejowego (właśnie Hackerbrcke) ma jeden peron i dwa dostępne tory (strony). Nie powiem, co to st. bo może być godzina (Stunde), ale też sztuka (Stck) a nawet (bo steigen oznacza wysiadać) drugi tor, choć normalnie jako tor używa się wyrazu Gleis. Przy okazji - Peron, to Bahnsteig, może to st. miało być skrótem właśnie od tego wyrazu? Arnulfstr 21 to oczywiście adres Arnulf Strae - wyraz Strae oznacza ulica.

No fajnie, obcina niemieckie litery i całość wygląda źle. w Hackerbrcke po r jest u z kropeczkami (umlaut), to stamo w sztuce po t, no i oczywiście podwójne s w Strasse - ulicy (podobne do znaku beta)

Gość jghghg
Arnulfstr 21 - to jest ulica i numer na 100% reszta ..nie mam pojecia bo byki sadzisz w jezyku i moze zle wpisales to

jghghg przeczytaj drugi wpis. Na tym forum nie przyjmuje umlautów, a ja korzystam z niemieckiej klawiatury przy wpisywaniu niemieckich nazw, stąd napisałem, co powinno być w którym wyrazie. Akurat znam tą stacyjkę, to mi opisać też było łatwiej.

To jest nie tyle stacja sbahnu (chociaz u góry jest stacja metra) Tam zatrzymuja sie autokary z polski i nie tylko. Wiem bo sama czesto jezdzilam.