Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiri kiri..

twardy brzuch w nocy

Polecane posty

Gość kiri kiri..

czuje jakby mialo mi brzuch rozerwac.zawsze w nocy mam twardy brzuch.jestem w 37 tyg ciazy

Gość kiri kiri..
Miala tak ktoras z was?

Gość kiri kiri..
?

Gość 12222222
Jest to objaw tego, że macica przygotowuje się do prawdziwych skurczów, jakie będą niewątpliwie miały miejsce w czasie właściwego porodu. Taki stan rzeczy wywołany jest skurczami macicy, która „trenuje do porodu. Najczęściej skurcze, którym towarzyszy właśnie twardnienie brzucha, nazywa się skurczami Braxtona Hicksa i mają one czysto fizjologiczny charakter. Zdarzają się najwyżej kilka razy w ciągu dnia, nie są bolesne i trwają około kilkudziesięciu sekund. Bardzo często wiążą się one po prostu z ruchami dziecka. Skurcze tego rodzaju pojawiają się po 20. tygodniu ciąży.Im bliżej porodu, tym twardnienie brzucha jest częstsze, ale jeśli objawy nie są dokuczliwe, wówczas skurcze Braxtona Hicksa związane są z prawidłowym przebiegiem ciąży. Jeśli natomiast skurcze są o wiele bardziej intensywne i bolesne, może to być oznaką zagrożenia porodem przedwczesnym. Dlatego też w takiej sytuacji należy jak najszybciej udać się do lekarza. Zwykle zaleca on więcej odpoczynku, leżenie i zaniechanie jakichkolwiek prac fizycznych, które wiążą się z napinaniem mięśni brzucha. Często twardnienie brzucha ustępuje po dłuższym odpoczynku. Zmniejszona intensywność występujących objawów w pozycji leżącej związana jest z tym, że nacisk płodu na kanał szyjki macicy jest wtedy mniejszy.