Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justynaaaaajfkshf

Szukam pomocy, informacji prawnej...ważne

Polecane posty

Gość justynaaaaajfkshf

pomoze mi ktoś? kto w miarę zna się na prawie?

Gość mściwa Gośka
wal!:)

Gość Lubiezelki
dawaj,w czym problem?

Gość justynaaaaajfkshf
Tylko proszę poczekać, muszę to w miarę opisać

Gość justynaaaaajfkshf
więc tak, jestem prawnuczką mojej prababci ( to dla jasności) i opiekuję się nią, bo ma znaczny stopień niepełnosprawności i nie moze sama funkcjonować, musze zrezygnowc na dzien dzisiejszy i z pracy i z studiów, mam 21 lat. Ktoś, kiedyś doradził mi, ze skoro nie mam własnych funduszy, powinnam zgłosić, zeby brać z na babcie świadczenie pielęgnacyje, bo mam to prawo, w zwiazku z tym ze wszyscy inni bliżsi nie mogą sie nią zajmować bo mają własną pracę lub szkołe... zgłosiłam sie do WOPS.a oni tam coś kręcą, na początku stwierdzili ze ok mogę brać te 500 zł...zawsze to coś, ale muszą przeprowadzić wywiad srodowiskowy, bo muszą sprawdzić czy nikt bliższy nie moze, no i okazało sie ze nie moze ale każdy domownik, włącznie z moja mamą, tatą i moim męzem maja przyniesc z pracy zaswiadczenie o dochodach, a przecież to świadczenie jest bez względu na dochody rodziny, taka ustawę wniesli z dniem 1 stycznia 2010...dobrze wszystkie ustawy z tym zwiazane przeczytałam..a to załatwianie tego głupstwa trwa juz od lutegio i do dziś coś nowego wymyślają byle by przeciągnąc i rzucic mi kłody pod nogi

Gość justynaaaaajfkshf
w prawie jest wyraźnie napisane: -prawnuczęta mogą ubiegać sie o świadczenie, jezeli nikt bliższy powódki nie moze sie nią opiekować lub jezeli moze ale nie chce. -swiadczenie pielęgnacyje jest tylko możliwe jeśli osoba niepełnosprawna niema małżonka (wdowa, niezamężna, rozwódka) -po zmianach w 2009 roku, weszła ustawa ze od 1 stycznia 2010 roku świadczenie jest bez względu na dochody rodziny zatem albo nie znają ustaw, albo nie chcą przyznać ze względu na...no własnie na co..bo nie wiem

Gość justynaaaaajfkshf
proszę o pomoc, o wyjaśnienie lub instrukcje dalszych kroków, bo nie mam juz sił do urzędasów,

Gość mściwa Gośka
chcą ściągnąć z rodziny tak zwane alimenty na prababkę:D

Gość justynaaaaajfkshf
czyli? ale maja takie prawo czynie?

Gość bjsvfdslfgvbdlsjkfgndjkl
wszystko dla ciebie zrobię za drobną opłatą 100zł +VAT za minutę pracy znam się na prawie

Gość mściwa Gośka
maja i to zrobią zapewniam cie , coby sie rodzinka nie zdziwiła czasem:D

Gość justynaaaaajfkshf
Mściwa Gośka przybliz mi ten temat, przecież aj sie tylko ubiegam o świadczenie, a oni kręcą, dochodzą coraz to nowe papierki itd.. przecież mó tata niema nic do mojej prababci, przynajmniej w mysl ustaw o swidczeniu pielęgnacyjnym, tym bardziej mój mąż ani mój dziadek, skoro ta prababcia to mojej mamy mamam, czyli po lini prostej rodzina mojej mamy

Gość mściwa Gośka
od dzieci coś tam się rodzicom należy jak rodzice żyją w niedostatku a dzieci nie moga bezpośrednio świadczyć opieki:D O.S. owszem przyzną ci świadczenie za opiekę nad prababką , ale dzieciom prababki i innym którym mogą zajrzą w portfel:)

Gość justynaaaaajfkshf
ale moja prababcia ma emeryturę ponad 1200 zł nie zyje w niedostatku, trzeba było najpierw zapytac...

Gość mściwa Gośka
pielęgnacyjny zasiłek swoją drogą(czyli bez dochodów rodziny) a pomoc finansowa dla prababki od dzieci to inna strona medalu :D nie łącz tego poprostu to działa jak domino, ty pchnesz jeden klocek( OS drugi:D

Gość mściwa Gośka
sprawdzą wszystkich bo muszą.

Gość justynaaaaajfkshf
mi chodzi o to po prostu zeby mi też dali, bo ja nie pracuje...ale robie cały czas przy prababci to tak jak bym pracowała poza tym dowidziałam sie ze w takiej sytuacji byłąbym ubezpieczona itd..wiec chciałabym sobie to załatwic, a oni stwarzają problem,. wyczuwam nieznajomosc przepisów przez tych urzędników..albo ze mnie robia głupia i myślą ze odpuszcze albo z siebie

Gość justynaaaaajfkshf
ale po to był wywiad srodowiskowy, była baba z urzędu u prababci no i co maja sprawdzac, nie rozumiesz Goska, że to co oni robią jest niezgodne z ustawami, no chyba ze przeoczyłam jal\kaś, a zatem pokaż mi taką ustawe w prawie

Gość mściwa Gośka
myślę ,że przeciągają aż ci się znudzi:D nie podam ci aktów prawnych bo ich nie znam , z resztą u nas prawo swoją drogą a rzeczywistość obiera inny kierunek:D

Gość justynaaaaajfkshf
no dokładnie, mam takie wrazenie jak by mnie chcieli zniechęcić, ale to jest wbrew prawu...co mnam zrobić

Gość justynaaaaajfkshf
halo proszę o rady

Gość mściwa Gośka
zrób grandę w OS niech ci wytłumaczą co sie tak ślimaczą!

Gość justynaaaaajfkshf
jejku, ten kraj to zascianek

Gość justynaaaaajfkshf
up