Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkoraskf

skad wiecie jak się zajmować dzieckiem?

Polecane posty

Gość kkoraskf

niedługo rodze, to moje pierwsze dziecko, nigdy nie miałam kontaktu z takimi maluchami i nie mam pojęcia czy sobie poradzę. Boję sie że nie podołam najprostszym czynnościom. Czy w szpitalu, po porodzie dają jakies wskazówki jak się zajać dzieciaczkiem?

Gość Mama Nikoli
Ja rodzilam za granica gdzie mam tylko meza- zadnej pomocy nikogo i dalam rade, poprostu instynkt Ci podpowie co robic! Poczatki sa trudne ale dasz rade! Ja tez czytalam w necie o wszystkim co mnie niepokoilo:)

Gość bjsvfdslfgvbdlsjkfgndjkl
trzeba było najpierw się uczyć a później dziecko robić nie na odwrót

Gość Panna Anna..
ja tez nigdy nie maialam doczynienia z dziecmi, urodzilam corcie i wszystko nagle wiedzialam:) nikt mi nie pokazywal jak przewijac. INSTYNKT

Gość kkoraskf
niby jak się wcześniej uczyć? wypożyczyć noworodka w szpitalu czy co? wiadomo że teoria to jedno, a praktyka co innego; dzięki mam nadzieję ze jakos podołam; czytam, oglądam filmiki ale i tak mam wrażenie że jestem zielona. nie wiedziaąłm np. ze dziecku nie można obcinać paznokci tuż po urodzeniu, te pierwsze majasię podobno złuszczyć.......

O, to ja nie słyszałam o tym złuszczeniu. Jak miałam obawę, że może się podrapać to po prostu obcięłam.

Gość koszatniczka malutka
Jakos naturalnie wszystko sie wie. Mi nikt nic nie pokazywal i nikt nie pomagal, a dalam rade.

Gość gryczka
Podstawowe drobiazgi przekazano nam na szkole rodzenia, ale tak naprawdę to kierowałam się głównie instynktem. Wiadomo, że nie wszystko robi się od razu idealnie i popełnia się sporo błędów, ale nie tak łatwo jest maluchowi zaszkodzić :-) Nie można go źle przewinąć czy źle nakarmić, a jeśli coś będzie nie tak, to dziecko da znać :-)

Jakie "złuszczanie się"?? Dziecko ma ostre pazurki, długie już po urodzeniu i trzeba obciąć, nie da się bez przerwy niedapek zakładać... Przecież paznkcie się nie łuszczą... Ja miałam problem z kąpielą, mama mi pokazała jak to robić. Są wizyty położnej i ona też Ci podpowie. W szkole rodzenia uczysz się opieki nad nowordkiem np. na lalce...

Gość itilinka
paznokcie maja sie "złuszczyc"???????co to za teoria

Gość sdfhisdfosdanioasafnp
W szkole rodzenia i przy wyjściu ze szpitala mnie informowano,że przez dwa tygodnie nie powinno ruszać się paznokci dziecka,żeby nie dostało zanokcicy. Takie błonki które łączyły paznokcie z opuszkami palców zeszły w ciągu tych dwóch tygodni.

Gość psycholog do dobry pomysł
a ja obcięłam córce paznokcie już na drugi dzień po porodzie, żeby sie nie podrapała, tylko trzeba bardzo uważać, bo są naprawdę maluśkie:)

Gość psycholog do dobry pomysł
i na pewno nie uszkodziłam żadnych błonek :)

Gość hitsezonu
ja też obcięłam pazurki młodemu parę dni po porodzie i jakoś nic mu się nie stało :) a i pampersa sama zmieniłam od razu - nikt mi nie pokazywał bo co to za filozofia? umyć tyłek, zapiąć rzepy i gotowe... tylko z karmieniem było gorzej bo cycki bolały :O

Gość sdfhisdfosdanioasafnp
No dobrze, zrobiłaś po swojemu, ale to wcale nie oznacza,że ktoś kto poczekał zrobił źle.

Tylko u nas w szpitalu w tetry ładowali i tak obwijali strasznie, że to miałam na myśli mówiąc o przewijaniu. Nie o pampersie mówiłam.

Gość koj['
ale trzeba wiedzieć jak bezpiecznie złapać dziecko podczas przwijania żeby mu nic nie uszkodzić.......

Gość gryczka
Ee tam, bez przesady, nie tak łatwo jest dziecko uszkodzić:-)

Też ciągle czytałam że dziecka się nie podnosi za nogi bo się bioderka wywichnie- cóż, ja nie podnoszę, tylko przyginam nogi do klatki piersiowej, leżał tak u mnie w brzuchu więc raczej mu nic nie będzie, bioderka ma zdrowe... Od początu używam pampersów i jest ok. Porady o tym jak umyć czy przewinąć dziecko są w porządku. A co do trzymania... Moja mama była nauczona że dziecko ma mieć proste plecy, trzyma się jedną ręką za główkę a drugą za krzyż- ja noszę tak że jedną rękę trzymam na karku, a drugą mam od spodu pod pupą... Mama też nie moczyła u dzieci pępka dopóki kikut nie odpadł i smarowała spirytusem- ja kąpałam bez żadnego uważania i psikałam Octaniseptem... Z karmieniem miałam problem ale w szpitalu usłyszałam tylko że normalne że boli, potem żeby dać butelkę... i ech, teraz karmię piersią ale przez kapturki. Po prostu- jeśli robisz to delikatnie to nic się dziecku nie stanie jak mu zegniesz rączkę przy przewijaniu czy położysz na brzuszek.