Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samajuzniewiem

Czy to prawda ze pieluchowanie to przeżytek???

Polecane posty

Gość samajuzniewiem

Wszyscy dookola mówią mi że tego już sie nie robi,tylko jezeli lekarz zleci bo cos jest nie tak z bioderkami? Teraz tak sie zastanawiam... moja corka ma rok ,dwa razy bylam u ortopedy ,druga wizyta kontrola po szerokim pieluchowaniu,lekarz stwierdzil ze jest lepiej ale dalej to robić,wiec tak robilam i mialam isc na kolejną kontrolę,nie poszłam bo trafilam z nią do szpitala z powodu anemii, potem choroby sie ciągły i ciągły, są jakieś objawy ze z bioderkami jest cos nie tak?moge jeszcze isc do ortopedy?czy zaleca sie isc jak dziecko juz chodzi?

po innych topikach czytałam i duzo mam jest za pieluchami jednorazowymi i wychodzi na to ze przeżytek ale czasem wychodzi ze jedna mama napisze ze ona uzywa dla swojego dziecka

Jeżeli lekarz zalecił i stwierdził że "jest lepiej", to widocznie było gorzej, coś z bioderkami było nie tak... Nie słyszałam o profilaktycznym pieluchowaniu, ja tego nie robiłam bo u synka bioderka były ładnie ukształtowane. A na Twoim miejscu poszłabym do ortopedy a nie męczyła roczne dziecko, które zaczyna chodzić, szeroką pieluchą...

Gość jghftgyh
Masz obowiązek iść z dzieckiem do ortopedy !!! Wszystkie dzieci mają wizytę kontrolną - ocenę chodu i stawów biodrowych, a u twojej córeczki coś było nie tak, a ty zwlekasz z wizytą ? Chcesz, żeby miała operację i nogi w gipsie ? Czy z bioderkami jest coś nie tak - to może wyjść dopiero w okresie dojrzewania - w postaci skoliozy, z powodu nawet 1 mm odchylenia w biodrach krzywi się kręgosłup. Myślisz, że sama to potrafisz ocenić ? Masz usg w oczach ? To po co w ogóle są ortopedzi ?

Pieluchy to niby "profilaktyka" tak się jeszcze w niktrych środowiskach lekarskich uważa ale też wielu lekarzy i ortopedów już od tej tradycji odeszło. Moja córka miała dysplazję IIa obu bioderek i szerokie pieluchowanie nic ne pomogło a wada się pogłębiła. W wieku 2 miesięcy poszłam z nią do ortopedy i zalelili jej szelki pavlika - 4 tygodnie je nosiła i bioderka są jak nowe do tego lekarz otworzył oczy i zapytał kto taka bzdurę zalecił jak szerokie pieluchowanie. Uda muszą być odwiedzione i podniesione do góry (tego ci pielucha nie zapewni, pielucha jedynie rozszerza nie co w kroku) Twoje dziecko jest już duże i tu szelki już nie pomogą więc jeżeliby miało dużą wadę to czeka je albo gips albo są takie specjalne szyny albo też cos innego zaleca a jeżeli to mała wada to pewnie jeszcze inaczej sobie z tym poradzą .

Zakładaj maluchowi normalną cienką pieluchę bo skoro już chodzi? to może zrobić się od tych grubych pieluch zniekształcowny "kaczy" chód . Idź do ortopedy niech zrobia USG i ocenią dojrzałość stawów.

Gość Była kafeterianka
Tak, to prawda.

Gość kafeteriapeel
tez popieram Kaja pisze prawde