Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamka plplpl

do nauczycieli oligofrenopedagogiki

Polecane posty

Gość załamka plplpl

Cześć, może macie jakieś pomysły jak radzić sobie z agresją u osób z deficytem intelektualnym od niedawna pracuję z osobami chorymi i są wulgarne agresywne i ciężko do nich dotrzeć jak wygaszać takie zachowania co robić aby to się rzadziej powtarzało.

Gość jack ill
na studiach nie mówili?

Gość trudny problem
i nie ma uniwersalnej recepty na wygaszenie zachowania np. Przede wszystkim nie wiem, czy pracujesz z chorymi czy z niepełnosprawnymi intelektualnie ... co do tej drugiej grupy, bo z takimi ludźmi ja z kolei pracuję, to podstawową zasadą jest zdobyc zaufanie, być autorytetem. Tak samo zresztą jak w przypadku wszystkich dzieci/młodzieży - tu tkwi sukces.

Gość anka śmietanka jagodzianka
jak zdobyć ten autorytet nie spoufalać się masz może jakieś wskazówki

Gość trudny problem
spoufalać się absolutnie z ludźmi niepełnosprawnymi intelektualnie/szczególnie dorastającymi i dorosłymi bo bieda może być... Najlepiej na dystans, ale traktować poważnie, wspierać, rozmawiać o problemach... okazywać, że są ważni, że rozumiemy ich problemy, doceniamy. To wszystko zależy jaka niepełnosprawność i jaki wiek, ale wiadomo, że trzeba brać poprawkę na wiek, bo intelektualnie funkcjonują dużo niżej... nie wiem, czy ta agresja to do autorki skierowana? jaka to szkoła? bo jeżeli chodzi o wulgaryzmy tak wogóle to tacy ludzie niestety często ich używają zupełnie nie rozumiejąc negatywnego wydźwięku.

Gość anka śmietanka jagodzianka
może podasz mi nr gg to bym to szerzej opisała może twoje rady pomogą agresja nie jest skierowana na mnie ale ogólnie w grupie panuje czasem ręce opadają i zupełnie nie wiem jak reagować na konkretne sytuacje