Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buena-buena

kiedy po porodzie zapisywaliscie dzieci do przychodni?

Polecane posty

Gość buena-buena

w jakim czasie po porodzie zapisywaliscie dzieci do przychodni rejonowej, do pediatry?

Podobno w pierwszym miesiącu po porodzie trzeba zgłosić malucha. PODOBNO. Ja zapisywałam w drugim tygodniu życia.

Gość wieczorek piątkowy
w moim przypadku z kliniki wysłali dane do przychodni i położna nas odwiedziła ;-) Tak po pierwszym, jak i drugim porodzie - podałam tylko w klinice dane poradni, gdzie chcę żeby dziecko należało. Z tego co wiem, to sami wysyłają - do poradni rejonowej lub wskazanej przez rodzica.

Ja mieszkam w Austrii i tu jest przepis że trzeba do 1 tygodnia życia bo wtedy jest pierwsza obowiązkowa wizyta wpisywana do ksiażeczki i myślałam że w POlsce też tak jest? Moja miała 6 dni jak zaliczyła lekarza pediatrę i była to druga wizyta (pierwsza w szpitalu)

Tydzień po powrocie ze Szpitala do domu trzeba pójść z dzieckiem do przychodni a kontrolę - pediatra musi obejrzec malucha i umówić się na szczepienie Ja zapisałam w dzień wyjścia ze szpitala - tzn. narzeczony zapisał i od razu umówił nas z położną

Gość hellooo,,,,,,,,,,,,,,
Mnie pytali juz w szpitalu, do jakiej przychodni ma nalezec dziecko i wyslali dane. Ale ja rodzilam w tym miescie, w ktorym mieszkalam.

u mnie zaś w szpitalu dawali zaświadczenie z którym tatuś musiał się udać do przychodni, zapisać dziecko, zamówić położną i podpisane zaświadczenie zanieść z powrotem do szpitala. Bez tego podobno nie wypisywali dziecka :/

Gość wieczorek piątkowy
widocznie nie wszędzie jest tak samo - najlepiej zadzwoń i się popytaj wybranej pediatry. Ale moja bratowa jest położną środowiskową i chodzi na patronaże z pediatrą już kilka dni po narodzinach maluszków. Wg przepisów pediatra powinna przyjść z wizyta w ciągu pierwszego miesiąca, ale zwykle przychodzi szybciej... więc powinna chyba wiedzieć jak najprędzej.

Tak, w szpitalu czy klinice, w której się rodziło podajesz adres przychodni, do której będzie należało dziecko i oni tam dzwonią. Tyle, że później i tak musisz się tam sama udać, żeby kartę założyli, czy żeby donieść PESEL. Położnej nie miałam, to może dlatego mąż musiał sam latać ;]

Gość wieczorek piątkowy
Pierwsze słyszę żeby z dzieckiem iść na wizytę po tygodniu... ja z moimi nie wychodziłam z domu przez pierwsze tygodnie wogóle... sama lekarka przyjeżdża z położną, później sama położna/taki ma obowiązek - 4 wizyty patronażowe/. Na szczepienie się umawiałam telefonicznie w 6 tygodniu życia dziecka. Widocznie co kraj to obyczaj, ale jak musisz sama dziecko zgłosić, to najlepiej niech tatus dziecka jak najszybciej przejdzie się do przychodni.

Gość wieczorek piątkowy
Z kliniki nie tylko dzwonili, ale i wysłali dokumety, kartę lekarka załozyła sama, a pesel doniosłam później, bo i tak od razu nie ma... zresztą pesel też można podać telefonicznie. Wszystko pewnie zależy od przychodni...

Ja też mieszkam w Austrii:) (pozdro dla Kaji:)) i podobnie jak ona musiałam zaliczyć wizytę z małą do siódmego dnia życia i jest to własnie druga wizyta po pierwszej szpitalnej. Ten zwyczaj nie jest zły a wyjście do lekarza to tyle co z domu do samochodu (jak ktoś sie boi to może wcześniej zarezerwować wizytę domową u tego samego lekarza i z głowy) Moja mała dostała odparzenia a także obejrzenie pępka się opłaciło bo lekarz go wtedy jeszcze ogląda i oczyszcza jak coś. U nas nie ma czegoś takiego jak wizyta położnej po wyjściu ze szpitala (chyba że na zyczenie) jest za to ciągły kontakt ze szpitalem i jak coś to oni reagują zawsze do 1 miesiąca życia dziecka także mamy opiekę i szpitala i lekarza pediatry.

Mi powiedzieli że 2 tyg. po wypisie mam iść na kotnrolę- ale miałam też w międzyczasie kontrole w szpitalu z żółtaczką. Przed wypisem z dzieckiem miałam podać adres przychodni żeby wysłali kartę szczepień- podałam, myślałam że to wszystko... Kilka dni później z przychodni zadzwonili- tylko dlatego że znali moją teściową i skojarzyli że to jej wnuk. Okazało się że ja powinnam od razu zgłosić dziecko- nikt mi nie powiedział, gdyby nie ten telefon po znajomości to odesłaliby kartę szczepień z powrotem do szpitala i byłaby zabawa... Podałam dane przez telefon. A położna nie przychodziła z przychodni gdzie mały ma pediatrę tylko z takiej przyszpitalnej.

Gość fulufka
od świeżam nieco temat bo ja jestem po porodzie mój synek ma pół roku i zdecydowaliśmy się na pakiet Morelka w Lux Medzie i przynajmniej nie musimy się martwić że w razie czego będzie problem z wizytą u lekarza.

Gość gość
Po porodzie to ty jesteś z tą reklamą na każdym forum takie dobre to ubezpieczenie ze trzeba tak wszystko zasmiecac

Gość gryzałłka
jeśli chodzi o Lux Med to oni maja tą fajna opcje z portalem pacjenta bo można sobie przez internet zamówić wizytę, bez czekanai na telefonie.

Gość łatkaaa
no właśnie ja też mam wykupiony pakiet medyczny w lux medzie i zawsze wizyty umawiam za pomocą portalu pacjenta tak jest zdecydowanie szybciej i łatwiej, no i człowiek się tak nie denerwuje na nie odbierającą recepcję.

Gość fratka
w luz medzie jest o tyle fajnie, że maja spory wybó pakietów medycznych które mozńa indywidualnie sobie dobierać więc każdy moze znaleść coś dla siebie odpowiedniego.

Gość tuczupa
ja też od razu zdecydowałam się na prywatną służbę zdrowia jeśli chodzi o moje dziecko, o poroadzie kupiłam pakiet morelka i jesteśmy bardzo zadowoloeni z jakości usług.

Gość ofilka
ja też przy dzieciach nie wyobrażam sobie nie mieć prywatnej opieki medycznej, mamy wykupione pakiety w lux medzie, wizyty bez problemu mogę umawiać przez portal pacjenta.

Gość vika

ja też korzystam tylko i wyłącznie z portalu pacjenta bo tak jest najszybciej umóić sobie wizytę, żadna inna droga nie jest łatwiejsza.