Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polska nie jest zła

Ale w tej Anglii drogo.

Polecane posty

Gość polska nie jest zła

Weszłam dzisiaj na stronę Tesco i okazalo się, że zakupy dla nas( dwie osoby) to koszt ok. 70 funtów tygodniowo. Doliczając opłaty( 900 funtów za mieszkanie z dwoma pokojami) i opłaty, wychodzi na to, że opłaty takie, jak w Polsce albo nawet wyższe. Jak ktoś zarabia 1000 funtow, to się nie utrzyma.

Gość nieprawda nie
Nie masz racji.

Gość thy43y
jak u nas zarobisz 1200zł to tym bardziej się nie utrzymasz:D

Gość daję na majku
pierdolisz głupoty :O🖐️

Gość polska nie jest zła
Za 1200 się utrzymasz. W Anglii masz 1000 i 900 mieszkanie. A tutaj 1200 zł. i mieszkanie 500 zł. Jedzenie też jest tutaj tańsze. Np. chleb kosztuje 1 funta, czyli ok. 4,5 zl. Tutaj chleb kupisz taniej. Zarobki wyższe w Polsce.

Gość thy43y
mieszkanie 500??? chyba pokój a ona pisze o 2 pokojowym mieszkaniu.

Gość polska nie jest zła
No dobra 500-800. A w Anglii mieszkania nie utrzymasz. Nie mówiąc o domu( mały domek 1300 funtów miesięcznie).

Gość ble bleeeeeeeeeeeeeeeeeeee
:-P

Gość jjikjoi
Ale pierdzielisz. Koszt wynajecie 2 pokojowe mieszkania w Poznaniu to 1500zl minimum. 70zl za zakupy na 2 osoby tygodniowo??? Zapomnij. Ja wydaje na siebie 150zl tygodniowo, a nie jem zadnych ekstra rzeczy.

Gość mysle ze to sciema....
Zarabiajac 1000 funtow, mozna sie spokojnie utrzymac w Anglii. Mozna wynajac pokoj za 250 - 300 funtow, jak sie potrafi robic rozsadne zakupy i gotowac z glowa, to 70 funtow na jedzenie spokojnie wystarczy na caly miesiac..........A nawet jak na jedzenie 200 stowy, to i tak zostaje kolejnych 500 i za to mozna calkiem normalnie przezyc miesiac a nawet odlozyc......A poza tym, to co to za mieszkanie 2 pokojowe za 900 funtow? Przeciez to bardzo drogo i mozna spokojnie znalezc cos za polowe tego w niektorych czesciach Anglii, albo przynajmniej duuuuzo taniej nawet w tych drozszych. A jezeli sa 2 osoby, z ktorych kazda zarabia po 1000 funtow to ja juz w ogole nie wiem gdzie problem.

Gość jjikjoi
jak sie potrafi robic rozsadne zakupy i gotowac z glowa, to 70 funtow na jedzenie spokojnie wystarczy na caly miesiac...... tu troche przesadzilas. Tyle mozna wydac jedzac same niezdrowe gowno. A co do kosztu wynajmu, to jak ktos porownuje np. Londyn z malym miastem w Polsce, no to sorry...

Gość nfkzbnff
byłam ostatnio na stypendium w Anglii, popatrzyłam sobie na tych moich rodaków i cóż...WSTYD I ŻAL , święta ziemia angielska się już daaaawno skończyła!! nie rozumiem po co tam jechać i ...być zerem, kimś z 'tylko Polski' o znaczeniu człowieka drugiej kategorii do sprzątania lub bawienia dzieci:( byłam pół roku, w tym czasie spotkałam 2 ( !!) osoby które osiągnęły tam jakiś poziom życia, pracowały w korporacjach i naprawdę miały niezły status społeczno-finansowy, reszta niestety w barach, hotelach, na budowach i...pijani przy stacjach metra przynoszący wstyd Polakom! dajcie sobie spokój i zacznijcie inwestować w siebie w kraju a nie tam na zmywaku zarabiacie a przy krótkich wizytach w Polsce , budujecie sobie całe story jak tam jest lepiej niż tu by sami siebie przekonać że jednak sukces osiągnąłem wyjeżdzając po co? :(:(

Gość thy43y
No dokładnie,w Szczecinie też 2 pokoje to około 1500zł z licznikami.

Gość pytanie do zorientowanych
Zauważyłam, że w niektórych rejonach Anglii nawet domy nie są drogie np. 500 -600 funtów plus opłaty za domek. To chyba dobra cena??

Gość nfk cośtam
to buduj w POlsce swoją przyszlość. Lepiej pracowac na zmywaku i mieć za co zyć, niż w POlsce być zapieprzać i nie zarabiać na czynsz.

Gość jjikjoi
Nie ma w ogole co porownywac kosztow zycia w Polsce i UK, bo w Polsce wszystko jest drozsze. Bluzka H&M, ktora w UK kosztuje powiedzmy 15L, w Polsce bedzie kosztowala 80zl i tak praktycznie z wszystkim.

Ja znalazłam ofertę domu trzy pokoje, garaż, ogródek: 650 plus rachunki. Gdzie w Polsce wynajmiesz dom z trzema pokojami za tyle??

Oczywiście licząc proporcjonalnie: 1200 funtów- stać cie na dom 1200 zl. nie stać cię na mieszkanie.

Gość jjikjoi
za 1200zl w Polsce to mozna conajwyzej wegetowac. Ile mozna zyc w wynajmowanym pokoju? Zreszta w Poznaniu wynajem 1os. pokoju kosztuje ok. 700zl, do tego Internet, komorka, miesieczny, skromniutkie jedzenie i nie stac cie juz na nic. Kawa w kawiarni 10-12zl, bilet do kina 24zl, byle ksiazka od 30zl wzwyz.

Gość jjikjoi
chociaz trzeba powiedziec, ze to mit, ze w UK mozna godnie zyc za minimalna pensje, a minimalna pensja NETTO to ok. 800L, a z taka kasa tez sie nie poszaleje

Gość do jjikjoi
Teraz np.minimalna to jakieś 880 netto mc, więc tez bez szału...

Gość Hgdsdhhj
Wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz. Ja place za dom 1000 miesięcznie. Do tego 130 Council tax i kolejne 200 innych rachunków. Poprzednio placilam 1200 za mieszkanie. Jest drogo ale mam dobrą pracę. Są miejsca ze za dom zapłacisz 500, są nawet takie ze kupisz dom za 40 000 ale pracy brak i wszyscy sąsiedzi beneficiarze.

Gość daroos
A morał z tego taki, jak pizdą jesteś w polsce to żadne miejsce na ziemi tego nie zmieni.

@nfkzbnff A gdzie ty pracujesz ? No smialo pochwal sie nam. Ja akurat pracuje w hotelu (nie na zadnym sprzataniu ani zmywaku) i nie narzekam, bo praca lekka i mozna poznac naprawde ciekawych ludzi.

"dajcie sobie spokój i zacznijcie inwestować w siebie w kraju a nie tam na zmywaku " - Powiedz to ludziom z małych miast i wsi gdzie jest 5 rodzeństwa. Inwestuj, studiuj, rób kariere, ucz się 3 języków. Jakież to proste, prawda ?