Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuzanna**

Makroekonomia zadania czy ktos może mi pomóc

Polecane posty

Gość Zuzanna**

Zadanie 11. Krzywa popytu na pracę (LD) dana jest wzorem: LD: w = 3000-1/2*N a krzywe podaży pracy: AJ: w = 750+1/4*N LF: w = 500+2/7*N gdzie: w - płaca nominalna i realna (zakładamy, że ceny są stałe); N - siła robocza. a) przy jakiej wielkości płac i zatrudnienia rynek pracy znajdzie się w równowadze? Przedstaw to na wykresie; b) ile osób będzie bezrobotnych i jaka będzie stopa bezrobocia naturalnego? Zaznacz to na wykresie; c) zakładając, że pole pod krzywą LD jest równe wielkości produkcji w gospodarce, ile wyniesie produkcja? d) jak zmieni się stopa bezrobocia, jeżeli związki zawodowe przeforsują podwyżkę płac do poziomu 2000 jp.? Przedstaw to na wykresie; e) jak zmieni się stopa bezrobocia, jeżeli popyt globalny spadnie do 5000 tyś. jp.? Ile osób będzie przymusowo bezrobotnych? Przedstaw to na wykresie. Zadanie 13. Krzywe podaży na rynku pracy mają taki sam kształt jak w zadaniu 11. Krzywa popytu na skutek postępu technicznego przesunęła się w prawo i jest dana wzorem: LD: w/P = 4000-1/2*N W krótkim okresie płace i ceny są stałe, a wielkość produkcji wyznaczana jest przez popyt globalny. W długim okresie ceny i płace są elastyczne, a wielkość produkcji wyznaczana jest przez podaż. Co stanie się na rynku pracy w krótkim okresie i jak ta sytuacja się zmieni w długim okresie? ZADANIE 6 W gospodarce zamkniętej produkt potencjalny wynosi 4000jp. konsumpcja autonomiczna wynosi 1000 wydatki inwestycyjne 700 wydatki rządowe 400, krańcowa skłonnośc do konsumpcji 0,8 stawka podatkowa0,3 na podstawie powyższych danych wyznacz poziom luki PKB. jak zmieni sie luka kiedy rząd zwiększy stawke podatkową o 0,1? Rozwiązanie Zapisujemy funkcję popytu globalnego, występującego w tak scharakteryzowanej gospodarce. AD = 1000 + 0,8x(l - 0,3) x7+ 700 + 400 = 2100 + 0,56x7. 3. Obliczamy wielkość popytu globalnego, kiedy gospodarka znajduje się w równowadze, czyli AD = F. 2100 + 0,56x7=7, stąd 7= 4772,727 4773. Obliczamy wielkość luki PKB i o określamy jej rodzaj. Luka PKB = Y-Yp=4773-4000=773 Oznacza to, że w gospodarce występuje luka PKB i jest to luka inflacyjna, ponieważ popyt globalny jest wyższy od produkcji potencjalnej o 773 jp. 5. Obliczamy poziom popytu globalnego, gdy stawka podatkowa się zwiększyła o 0,1, czyli wynosi 0,4. AD= 1000 + 0,8x(l - 0,4) x7+ 700 + 400 = 2100 + 0,48x7. Punkt równowagi: 2100 + 0,48x7= 7, stąd 7= 4038,462 4038. Luka PKB: 7=4038-4000 = 38. Luka PKB zmniejszyła się do poziomu 38 jp. Wskutek restrykcyjnej polityki fiskalnej (wzrost stawki podatkowej) prowadzonej przez rząd, zmniejszył się popyt globalny i zmniejszył się rozmiar luki inflacyjnej. Jesli chodzi o zadanie 11 to podpunkty od a do c umiem wyliczyć i dlatego proszę o pomoc z d oraz e zadanie 13 nie chce mi wyjść mimo że podobno liczy się je tak samo jak to 11 mam obliczenia na kartkach więc mogę podesłać na maila. Zadanie 6 jest to przykład z książki juz rozwiązany ale nie wiem jak autorzy wyliczyli Y=4772,727 w podpunkcie 3. natomiast jesli chodzi o zadanie 7 nie umiem go wyliczyć . Będe naprawdę wdzięczna za podpowiedzi ponieważ nasz wykładowca nic nam nie tłumaczy a bede miała to na kole

Gość Zuzanna**
1. Opisz funkcję globalnego popytu. Jakie czynniki wpływają na jej przesunięcie? 2. W jaki sposób polityka fiskalna państwa może wpłynąć na położenie funkcji globalnego popytu? 3. Co to jest krzywa IS i co wpływa na jej przesunięcie? 4. W jaki sposób ograniczenia wymiany międzynarodowej (taryfowe i pozataryfowe) wpływają na gospodarkę? 5. Co to jest model ISLM i w jaki sposób pozwala analizować politykę gospodarczą? 6. Jakie są podstawowe czynniki wzrostu gospodarczego? Czy ktoś może udzielić mi informacji na te pytania szukam w książkach ale jak coś znajdę to nie rozumiem a muszę je opracować

Gość ten co wie.
No a jak z seksem u Ciebie?

Gość Zuzanna**
ostatni orgazm miałam w chwili gdy pasikonik usiadł mi na łechtaczce, po czym odwrócił się do mnie i serdecznie się usmiechnął. Do dziś mam ciarki przechodzące po plecach

Gdzie studiujesz? U nas nie było na egzaminach ani kolosach zadań obliczeniowych. Stawiali na teorię, bo egzamin był ustny.

Gość Zuzanna**
te wyzej wypowiedzi to nie moje a studiuje w poznaniu na jednej z prywatnych uczelni te zadania mam na zaliczenie cwiczeń a pytania są na egzamin

1. Funkcja globalnego popytu, czyli AD to: Ca - konsumpcja autonomiczna + C - konsumpcja + I - wydatki inwestycyjne, które są autonomiczne + G - wydatki rządowe, które są autonomiczne + T=txY - wielkość podatków, które jeśli rosną, sprawiają, że krzywa oppytu jest bardziej pozioma, a spadają, bardziej pionowa.

Gość Zuzanna**
i wszystko mamy pisemnie

2. W jaki sposób polityka fiskalna państwa może wpłynąć na położenie funkcji globalnego popytu? ekspansywna polityka fiskalna, czyli: niskie podatki, wysokie wydatki, wysokie transfery rządowe wpływa tak, że funkcja globalnego popytu przesuwa się rónolegle w górę i ziksza się tym samym popyt globalny i wielkość produkcji Y. ale trzeba uwzględnić podatki, które sprawiają, że prosta popytu globalnego jest bardziej pionowa, więc jakby wielkość produkcji trochę jendak spada. -----> może to spowodować deficyt erstrykcyjan polityka, czyli: wysokie podatki, niskie wydatki, niskie transfery sprawia, że funkcja popytu globalnego idzie równolegle w dół, więc spada popyt i wielkośc produkcji, czyli dochodu Y. ale podatki wysokie sprawiają, że funkcja jest bardziej pozioma, więc mimo etgo, że popyt spadl, to dochód dzięki wysokim podatkom trochę rośnie. ----_ może to poswodować recesję Rozumiesz?:) No to dalej

3. . Co to jest krzywa IS i co wpływa na jej przesunięcie? Krzywa is jest to krzywa, która pokazuje takie kombinacje dochodu i stopy procentowej, które sprawiają, że rynek dóbtr i usług jest w równowadze. Wygląda jak krzywa o nachyleniu ujemnym :) W prawo przesuwa się, gdy polityka fisklana jest ekspansywna, a w lewo, gdy polityka fiskalna jest restrykcyjna

A tak w ogóle to biedna jesteś, skoro nie masz pojęcia o tak podstawowych zagadnieniach makroekonomicznych. Ale to jets normalne, w końcu to uczlenia prywatna:)

Gość Zuzanna**
popyt globalny to inaczej agregatowy popyt i powinnam informacje wziąć z działu determinanty dochodu narodowego bo już się gubię inaczej mówią na zajęciach co innego w książce i bądź tu mądry

Gość Zuzanna**
mam żal do wykładowców bo jadą z materiałem nic nie tłumaczą ledwo daje się cokolwiek zanotować i wymagają a ja do tego uczę się zaocznie bo pracuje i nie ogarniam tego ba poszłam na studia bo kilku latach przerwy i jestem troszkę zagubiona Czartooryska dzięki za pomoc mam jednak pytanie masz może jakieś materiały z których mogłabym sobie opracować odpowiedzi na te pytania ponieważ z doświadczenia wiem że wykładowcy na naszej uczelni lepiej oceniają prace hmm powiedzmy książkowe niż tak własnym zdaniem napisane

To co ja ci opisalam to model Keynsowski popytu globalnego, który przedstawia zależnośc między dochodem Y a popytem glboalnym AD. A tobie chodzi pewnie o popyt agregatowy, który przedstawia zależność między dochodem Y a cenami P. W poleceniu na pewno chodziło o to co ja ci opisalam. Popyt agregatowy to inna bjka i inna funkcja.

Radzę ci wypożyczyć sobie makroeknomię Begga. Tam jest napisane wszytsko bardzo dokładnie prostym językiem. Ewentualnie jeszcze Mankiw, ale to już jest inne podejście do makro:) Wypożycz Begga. Na pewno będzie to w bibliotece, to jest podstawą:)

Gość Zuzanna**
1.Jakie elementy składają się na PKB i jakie są sposoby jego liczenia? PKB- jest sumą wszystkich wytworzonych dóbr i usług na terenie kraju. Elementy składające się na PKB: PKB= C+I+G-T+Ex-M C= konsumpcja; I= inwestycje; G= wydatki rządowe, T= transfery; Ex= eksport; M= import Wyróżniamy dwa sposoby liczenia PKB. - wartość wszystkich dóbr finalnych wytworzonych w danym okresie (mierzenie górnej części wykresu); - miara wszystkich zasobów które zostały wytworzone w gospodarce (mierzenie dolnej części wykresu); Wartość dóbr finalnych= dochód z zasobów + zysk Licząc tymi dwoma metodami wyniki musimy uzyskać taki sam! 2.W jaki sposób Bank Centralny może regulować podaż pieniądza? - Przez określenie stopy rezerw obowiązkowych -polega na ustaleniu minimalnego stosunku rezerw w gotówce w kasie banku i rezerw w banku centralnym do ogólnej sumy wkładów zgromadzonych w banku. - Przez stopę redyskontową- stopą procentową pobieraną przez bank centralny od pożyczek udzielanych bankom komercyjnym pod zastaw wcześniej zdyskontowanych przez nie weksli lub papierów wartościowych. Wysokość stopy wpływa na wielkość pożyczek zaciąganych przez banki komercyjne w banku centralnym. - Dyskonto weksli- cena po której bank centralny skupuje weksle od banku komercyjnego - Operacje otwartego rynku- polegające na sprzedaży lub zakupie papierów wartościowych. - Kredyt lombardowy baku centralnego może zostać przyznany bankom komercyjnym, jest on najczęściej udzielany pod zastaw papierów wartościowych. - Stopa depozytowa określa oprocentowanie jednodniowych depozytów składanych przez banki komercyjne w banku centralnym. 3.Co to jest Bank Centralny i jakie są jego podstawowe funkcje? Bank centralny instytucja odpowiedzialna za funkcjonowanie systemu bankowego. Zazwyczaj działa jako jednostka państwowa, bądź podporządkowana państwu. W Polsce funkcję banku centralnego pełni Narodowy Bank Polski. Funkcje banku centralnego: - emituje pieniądz gotówkowy. - jest bankiem banków i innych instytucji finansowych. - jest bankiem skarbu państwa. - reguluje podaż pieniądza w obiegu i oddziałuje na politykę kredytową banków komercyjnych. - utrzymuje i zarządza rezerwami dewizowymi kraju Różnicą pomiędzy bankiem centralnym a komercyjnym jest to iż bank komercyjny może upaść a bank centralny nie zbankrutuje ! 7. Co to jest bezrobocie naturalne i w jaki sposób można zmniejszyć jego rozmiary? Bezrobocie naturalne- stanowi niewielki ale nieunikniony, dodatni poziom bezrobocia wynikający z naturalnych procesów zachodzących na rynku pracy takich jak likwidacja istniejących miejsc pracy czy powstawanie nowych. Ludzie poszukują korzystniejszych warunków zatrudnienia, zmieniają pracę, przemieszczają się w efekcie czego na rynku pracy nigdy nie występuje sytuacja pełnego 100% zatrudnienia. Pojęcie bezrobocia naturalnego ściśle wiąże się z bezrobociem frykcyjnym i bezrobociem strukturalnym. jaki sposób można zmniejszyć jego rozmiary: ochrona istniejących miejsc pracy. - udzielanie kredytów na zasadach preferencyjnych przedsiębiorcom i bezrobotnym w celu tworzenia miejsc pracy. - organizowanie prac interwencyjnych - promowanie pracy w niepełnym wymiarze pracy - obniżenie wieku emerytalnego -Zmniejszenie kosztów zatrudnienia dla pracodawców tworzących nowe miejsca pracy.

Gość Zuzanna**
mam prośbe mogłabys żucic okiem na to co juz opracowałam a książke begga mam tylko pożyczyłam koleżance napisze żeby mi oddala

Gość Hart H.
rozumiem,ze ktos moze nie rozumiec jak zrobic zadania ale to ,ze wklejasz zwykle pytania,ktore sa proste i wystarczy sobie przeczytac ze 2-3 strony w ksiazce na ten temat to jak dla mnie juz zwykle lenistwo.....

Gość Hart H.
''żucic okiem'' i Ty zdałas mature z polskiego :D ?

Gość Zuzanna**
ale wtopa faktycznie błąd się wdarł a tu od razu mnie zjada spoko nie przejmuje się tym a spoko książkę przeczytałam tylko to nie jest jakieś opowiadanie i bez pewnych wytłumaczeń ciężko jest zrozumieć

1. PKB to wartość produkcji wytworzonej w ciągu roku przez czynniki produkcji znajdujące się na terenie danego kraju bez względu na to kto jest ich właścicielem (czyli mozesz być murzynem, polakiem albo chinolem, a i tak każdy z nich wytwarza w Polsce PKB, nie musi to być koniecznie Polak) Są trzy sposoby liczenia PKB (nie dwa :P): -metoda sumowania produktów (czyli każde przedsiębiorstwo liczy wartośc dodaną na akzdym etapie produkcji ---> PKB =C + I + G + NX - Te - D -metoda sumowania dochodów (sumowanie płac i zysków) ---> PKB =C + I + G + NX - Te - D metoda sumowania wydatków ---> PKB= C + I + G + NX c - konsumpcja i -inwestycje g- wydatki rzadu nx - eksport netto Te - podatki pośrednie D - subsydia

2. Ja się zawsze uczyłam, że to są tylko - operacje otwartego rynku (repo) - stopa rezerw obowiązkowych - stopa redyskontowa :) więcej mi nie było potrzebne

Gość fgf
a ja proszę o pomoc w rozwiazanu tych zadań: 1.W hipotetycznym kraju prognozowane na 1996r. podstawowe wskaźniki makroekonomiczne kształtują się w następujący sposób: zmiana GNP-2,5%, stopa bezrobocia 17,5%, stopa inflacji 3,5%, przyrost krajowej podaży pieniądza M1+4,0%, średnie wynagrodzenie ( w ujęciu normalnym) +2,0%, deficyt budżetowy 0,5% GNP. W 1996r. mają obowiązywać skale podatkowe: podatek dochodowy od osób fizycznych (21%, 35%, 45%, 55%), podatek dochodowy od osób prawnych (47%), podatek VAT 25%, akcyza (od 60% do 1500%) a)Z jakimi problemami makroekonomicznymi boryka się opisany powyżej kraj? b)Czy w opisanym powyżej kraju powinna być stosowana ekspansywna, czy restrykcyjna polityka budżetowa? c)Jak należałoby zmienić wydatki i podatki (dochody budżetowe), aby przezwyciężyć/ograniczyć istniejące problemy makroekonomiczne? 2.Gospodarkę hipotetycznego kraju możemy opisać w następujący sposób: C= 100+0,9Yd, gdzie Yd- dochody dyspozycyjne, I=300 bln, G=200bln, t=0,2 A)proszę określić poziom dochodu (Y) równowagi B)jaką wartość przyjmuje mnożnik? C) Jeżeli wydatki rządowe (G) wzrosną do 300bln, jak zmieni się poziom dochodu równowagi? 3. Wydatki rządowe na dobra i usługi wynoszą 100bln. Płatności transferowe kształtują się na poziomie 10% dochodu narodowego (Y). Stopa podatków bezpośrednich jest równa 30%. a)Proszę przedstawić na wykresie wydatki rządowe(G) oraz krzywą podatków netto (NT) b)Przy jakim poziomie dochodu narodowego budżet jest zrównoważony? c)Przy jakim poziomie dochodu narodowego występuje deficyt budżetowy? d)Przy jakim poziomie dochodu narodowego występuje nadwyżka budżetowa? e)Jakie byłoby saldo budżetu, gdyby dochód narodowy ustalił się na poziomie 600bln?

Gość gość
Gdzie można znaleźć informacje (książki, strony www itp.) na temat wydatków i przychodów budżetowych oraz deficytu ekonomicznego Państw Świata (nie Europy)? Bardzo proszę o pomoc dane są mi pilnie potrzebne.